4 dilbalığı filetosu 3 çorba kaşığı limon suyu
2 kereviz
1 domates
1 büyük demet dereotu
1 çorba kaşığı margarin
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sos için:
150 ml et suyu
50 ml üzüm sirkesi
2 tatlı kaşığı
Nane
75 gram yoğurt
Soslu dilbalığı için ilk olarak balıkları yıkayıp temizledikten sonra tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandıralım. Kerevizi yıkayıp kabuklarını soyalım ve uzun kalın şeritler halinde doğrayalım. Domatesleri kaynar sudan geçirdikten sonra soğuk suyla durulayıp kabuklarını soyalım. Çekirdeklerini temizleyip etli kısımlarını doğrayalım. Dereotunu yıkayalım. Bir tutamını ayırıp geri kalan kısmını doğrayalım. Sos için et suyunu, sirke ve nane ile bir tencerede karıştırıp 10 dakika kapağını kapatmadan pişirelim. Kerevizi margarinde kızartalım. İçine bir miktar su ilave edip 10 dakika daha pişirelim. Ardından, doğranmış domatesleri de ilave edelim. Tuz, karabiber ve dereotunun yarısını ilave edip tatlandıralım. Pişen kerevizi sıcak olarak muhafaza edelim. Bir tavada yağı kızdıralım. Balık filetolarını 5-6 dakika kızartalım. Sosu, tuz ve karabiberle tatlandıralım. İçine yoğurt ve dereotunun geri kalan kısmını ilave edip karıştıralım. Balığı sebze ve sosla birlikte servis edelim. Afiyet olsun.
Çikolatalı sorbe
3 su bardağı su
1+1/4 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı bal
1/3 su bardağı çikolata
2/3 su bardağı kakao
1 paket vanilya
Çikolatalı sorbe için ilk olarak derin bir tencerede 3 su bardağı su, toz şeker ve 3 çorba kaşığı balı iyice karıştırın. Kısık ateşte şeker eriyinceye dek kaynatın. Sonra da hızlı ateşte iki dakika daha kaynatın. Daha sonra ocağı kısarak 5 dakika daha kaynatıp, tencereyi ateşin üzerinden indirin. Küçük parçalara ayrılmış çikolatayı ekleyin. Çikolata suyun içinde eridikten sonra vanilya ve kakaoyu da ilave edip, iyice karıştırın. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp ılınıncaya kadar bekletin. Ilındıktan sonra buzdolabında bir saat tutun. Ardından buzdolabından çıkarıp, iyice karıştırın ve kabı buzluğa yerleştirin. Bir saat aralıklarla sorbeyi buzluktan çıkarıp, karıştırdıktan sonra tekrar buzluğa koyun. Sorbe kıvamına geldikten sonra buzlukta bekleterek, soğutulmuş kuplar içinde süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
