1 kg kabak200 gr yağsız kıyma
1 adet soğan
3 çorba kaşığı margarin
2 adet domates
2 diş sarmısak
3 dal dereotu
Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
1 fincan un
2 çorba kaşığı tereyağı
1.5 su bardağı süt
1 fincan kaşar peyniri rendesi
Tuz
Beşamel soslu kabak için soğanları ince ince doğrayalım. Margarini tavada eritip soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım ve kıymayı ilave edelim. Ardından, tuz ve karabiber serpip kıyma, suyunu çekinceye kadar pişirelim. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. İnce kıyılmış sarımsaklarla birlikte kıymaya ilave edelim ve domatesler suyunu çekinceye kadar pişirelim. Öte yandan kabakları temizleyip dörde bölelim. Kestiğimiz kabakları kaynayan tuzlu suda haşlayıp süzelim. Haşlanmış kabakları fırın kabına yerleştirelim ve üzerine, hazırladığınız kıymalı harcı yayalım. Ayrı bir kapta tereyağını eritip unu kavuralım. Sütü azar azar ilave edip karıştırarak pişirelim. Tuzunu ekleyelim. Sos, muhallebi kıvamına gelince ateşten alalım ve kıymalı harcın üzerine boşaltalım. Daha sonra rendelenmiş kaşar peynirini de serptikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Dereotuyla süsledikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Bohçada armut
8 adet küçük boy armut
500 g milföy hamuru
3.5 su bardağı toz şeker
1/4 su bardağı margarin
2 su bardağı su
Bohçada armut için ilk olarak armutların kabuklarını soyun ve çekirdeklerini kabak oyacağı ile sapından dibine kadar delmeden çıkarın. Bir kapta yarım bardak şeker ile çeyrek bardak margarini iyice karıştırın. Temizlediğiniz armutların içlerini bu karışım ile doldurun. Diğer yandan milföy hamurunu sekiz eşit parçaya ayırın. Her bir hamur parçasını bir tatlı tabağı büyüklüğünde açın ve içlerini doldurduğunuz armutları hamurların ortasına koyup, bohça şeklinde kapatın. Üst kısımIarına sap şekli verin, küçük hamur parçalarından yaprak şekilleri yaparak sapların kenarlarına koyun ve yağIanmış tepsiye dizip, kızgın fırında yarım saat kadar pişirin. Bu arada iki bardak su ve üç bardak toz şekerle şurup hazırlayın. Şurup, kıvamını bulunca ateşten alıp iyice kızarmış armutların üzerine dökün. Tekrar fırına koyup hamurları altın rengi oluncaya dek (yaklaşık 20 dakika) fırınlayın ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
