1 adet lüfer 1 adet küçük kutu yoğurt
Yarım su bardağı salça
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kekik
2 adet defne yaprağı
Alüminyum folyo
Fırında lüfer için ilk olarak balığın içini temizleyelim. Pullarını iyice kazıyıp tüm yüzgeçlerini keselim, yıkayıp süzelim. Yoğurt ile salçayı bir kapta iyice çırparak karıştırırken içine yavaş yavaş zeytinyağı dökelim. İstediğimiz ölçüde, tuz, karabiber ve kekiği karışımın içine ilave edelim. Balığın hiçbir yeri dışarıda kalmayacak şekilde paket yapabileceğimiz bir alüminyum folyoyu tezgahımıza serelim. Folyo üstünde balığı koyacağımız yere, yaptığımız karışımdan kaşıkla koyalım. İki defne yaprağını balığın karnına koyduktan sonra balığı, yaydığımız karışım üstüne boylu boyunca yatıralım. Karışımın geri kalanını da balığın üstüne dökelim ve hiçbir yerinde boşluk kalmayacak şekilde sıvayalım. Daha sonra, balığı alüminyum folyo ile sarıp paketleyelim. Burada püf noktası alüminyum folyonun hava kaçrımamasını sağlamak. Paketlerken boşluk bırakmamaya ve pişerken buhar kaçırmamasına özen gösterelim. Daha sonra tepsiye koyduğumuz balığı 220 derecede iyice kızdırılmış fırında, 15 dakika pişirelim. Fırından çıkardığımız balığın folyosunu üstten keserek yarım açıp servis tabağına alalım. Afiyet olsun.
Ayva tatlısı
5 adet ayva
6 çay bardağı toz şeker
Birka adet karanfil
Süslemek için:
1 su bardağı kaymak
Ceviz ya da antepfıstığı
Ayva tatlısı için öncelikle ayvaların kabuklarını soyun. Soyulmuş ayvaların dip taraflarından bir kapak kestikten sonra ayvaları ikiye bölün. Bir bıçakla ayvanın ortasındaki çekirdek yataklarını çıkarın. Bu işlemi yaparken ayvaların kararmaması için, meyveyi limonla ovun. Ayvaları su dolu bir tencerede 10 dakika kadar kaynatın. Pişmeye yüz tutan ayvaları, tencereden alarak derin ve geniş bir tepsiye dizin. Karanfili, toz şekeri ve renk vermesi için de önceden ayırdığınız çekirdekleri ayvaların üzerine koyun. Daha sonra ayvaların kaynadığı tencereden 2 bardak su alıp ayvaların üstünü tamamen kapatmayacak şekilde tepsiye dökün. Ayvalar kırmızı renk alana kadar ağır ateşte, tepsiyi ara sıra sallayarak pişirin ve soğumaya bırakın. Daha sonra üzerine kaymak ya da krem şanti koyup ceviz ya da antepfıstığı serperek soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.
