2 büyük boy kereviz200 gram mantar
1 adet soğan
100 gram Orkide sıvı yağ
1 limon suyu
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber, tuz
Beşamel sos için:
2 kahve fincanı un
Yarım kg. süt
1 yumurta sarısı
Tuz
Mantarlı kereviz ograten için kerevizleri soyup ikiye keselim. Orta kısımlarını biraz oyup, limonlu suda haşlayalım. Haşladıktan sonra soğuk su dolu bir kaba alalım. Soğan, mantar ve çarliston biberleri ince kıyıp, sıvı yağın yarısı ile tavada kavuralım. Karabiber ve tuz ilave edelim. Soğuk suda beklettiğimiz kerevizleri yayvan bir fırın tepsisine alalım ve ortalarına hazırladığımız mantarlı harcı paylaştıralım. Beşamel sos için, sıvı yağın kalan yarısını bir tavada kızdırıp, unu pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulan unu sürekli karıştırarak, önce süt, sonra da yumurta sarısı ve tuzu ilave edelim. Sos kaynayınca ocaktan alalım. Hazırladığımız beşamel sosu kerevizlerin ortasını doldurduğumuz mantarlı harcın üzerine birer ikişer kaşık paylaştırıp, üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serpelim. Tepsiyi fırına verelim ve kaşar peynirleri kızarıncaya kadar pişirerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Ispanaklı poğaça
2,5 su bardağı un
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı kabartma tozu, tuz
İçi için:
Yarım kg. ıspanak
250 gram beyaz peynir
1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
Üzerine:
2 adet yumurtanın beyazı
Sıvı yağ, çörekotu
Ispanaklı poğaça için ilk olarak hamuru hazırlayın. Un, yumurta, su, sıvı yağ, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp, yoğurarak yumuşak bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız bu hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin. Hamur dinlenirlen içini hazırlayın. Ispanakları ayıklayıp, yıkayarak suyunu süzün. Yapraklarını ince ince doğrayın. Derince bir kapta beyaz peynir, sıvı yağ ve ıspanakları karıştırın. Hamuru merdane ile 4 milimetre kalınlığında açın. Açtığınız hamurun üzerine kahve fincanı koyup, yuvarlaklar kesin. Artan hamuru yeniden yoğurup, açın. Hamur bitene dek bu işlemi yapın. Yuvarlak yufkaların üzerine yumurta beyazı sürüp, bir yarısına hazırladığınız içi yerleştirip üzerini kapatın. Yarım ay şeklindeki çörekler hazırlayın. Üzerine sıvı yağ sürüp, çörek otu serpin. 230 dereceli fırında pişirip, servis yapın. Afiyet olsun.
