1 kilogram yeşil domates 2 adet orta boy kuru soğan
200 gram kıyma
1 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı salça
1,5 bardak sıcak su
Karabiber
Tuz
Süslemek için maydanoz
Yeşil domates yemeği için soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteleyelim. Ardından soğanların üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim. Salçayı da ilave ettikten sonra karıştırıp sıcak suyu katalım. Hepsi birlikte birkaç dakika kaynayınca yeşil domatesleri de ilave edelim. Domatesler çok küçükse bütün olarak, büyükse de dörde ya da ikiye bölerek kullanabilirsiniz. Domatesleri de yemeğe ekledikten 2 dakika sonra yıkadığımız pirinci tencereye ilave ederek orta ateşte domatesler erimeyecek şekilde yaklaşık 20 dakika pişirelim. Tencereyi ocaktan indirmeden önce limon suyu, tuz ve karabiberi ilave edelim ve birkaç dakika sonra tencereyi ocaktan alalım. Yemeği kıyılmış maydanoz ile süsledikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Karamelli etimek tatlısı
2 yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
3 buçuk su bardağı süt
100 g margarin
1 yumurta
2 parça damla sakızı
1 paket etimek
Şerbet için:
1 buçuk su bardağı toz şeker
2 buçuk su bardağı su
Bir tencereye toz şekeri koyup ocağın altını hafif açın. Tahta bir kaşıkla arada karıştırarak şekerin eriyip karamel haline gelmesini sağlayın. Şekerin yarısından fazlası eriyip karamel haline geldikten sonra önce bir bardak suyu şekere dökün. Şeker sertleşip fokurdayınca kalan suyu da ilave edip kısık ateşte bütün şeker eriyene kadar arada karıştırarak şerbeti hazırlayın. Büyük dikdörtgen bir cam kalıba etimekleri dizin. Üzerine şerbeti kepçe ile dökerek yedirin. Artan etimekleri isterseniz şerbete batırıp yumuşattıktan sonra ortadan ikiye bölerek kalıbın yanlarına sıkıştırabilirsiniz. Kremayı yaparken damla sakızını şekerle birlikte havanda dövün. Yumurta, damla sakızı ve şekeri ayrı bir tencerede çırpma teli ile çırpın. Un ve nişastayı ekleyip tekrar karıştırın. Azar azar sütü ilave edip katılaşıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Altını kapatıp yağı ilave edin. Birkaç dakika kadar çırpma teli ile hızlıca karıştırın. Şerbetini çekmiş kızarmış ekmeklerin üstüne kremayı döküp üstünü düzeltin. Hindistan cevizi serpip buzdolabında soğumaya bırakın. Afiyet olsun.
