750 gram koyun eti 1 adet koyun beyni
3 adet patlıcan
2 adet soğan
2 adet domates
2,5 bardak su
Tuz
Orkide sıvı yağ
Beyinli kebap için, patlıcanları alacalı soyup 4'er dilim halinde doğrayalım. Üzerlerine tuz serpip yaklaşık yarım saat bekletelim. Bir tavaya sıvı yapı koyup patlıcanları kızartalım. Kızarttığımız patlıcanları delikli kepçe ile başka bir kaba alalım. Diğer yandan eti kemiğinden ayırıp 6 parçaya bölelim ve kızgın yağda soğanla beraber kavuralım. Soğanlar pembeleşince, kabuklarını soyduğumuz domatesleri yemeklik doğrayarak onları da ilave edelim. Sıvı yağı katalım, tuzunu ayarlayıp ılık su dökelim. Bu şekilde 1,5 saat kaynatalım. Bu arada beynin zarını soyarak tuzlu su içinde yaklaşık 15 dakika haşlayıp suyunu süzelim. Etler yumuşayınca delikli kepçe ile ayırarak kızarttığınız patlıcan dilimlerini üzerlerine kapatalım, bir başka dilimle de ters yönden ete saralım. İkişer patlıcan dilimine sarılı bu etleri tepsiye dizelim. Ilınan beyni 6 eşit parçaya bölelim ve patlıcanların üzerine yerleştirelim. Üzerlerine halka şeklinde dilimlenmiş domatesler koyalım. Et suyunu tepsidekilerin üzerine gezdirerek kapağını kapatalım ve kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Bülbül konağı
1 adet yumurta
1 paket margarin
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 kase ceviz
Şerbeti için:
5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1/4 limon
Bülbül konağı için ilk olarak şerbeti hazırlayıp soğutun. Geniş bir kaba yoğurdu, eritip soğuttuğunuz margarini, yumurtayı, sirkeyi ve sıvı yağı koyun. Karışımın üzerine azar azar un ve kabartma tozu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hazırladığınız hamuru iki eşit parçaya bölün. İlk parçayı, merdane ile yarım parmak kalınlığında açın. Açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. Hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar yapın. İkinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir kapak yardımıyla kesin. Simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın. Boşluklara ise birer yarım ceviz içi yerleştirin. Hafif yağlanmış tepsiye dizip üzerleri kızarana dek pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ise üzerine soğuk şerbeti dökün. Afiyet olsun.
