500 gram az yağlı kıyma
1 çay bardağı bulgur
1 soğan
2 patates
3 yemek kaşığı un
2 kereviz
2 havuç
5-6 su bardağı su
4 dal dereotu
Terbiyesi için:
1 yumurta
Yarım limonun suyu
Tuz, karabiber
Kerevizli köfte için bulguru ayıklayıp yıkayalım ve suyunu süzelim. Soğanı rendenin ince kısmında rendeleyelim. Kıyma, bulgur, soğan, tuz ve karabiberi karıştırıp köfte hamurunu yoğuralım. Unu geniş ve yuvarlak bir tepsiye yayalım. Elimizi suyla ıslatıp köfte hamurundan ufak parçalar alalım ve avuç içimizde minik köfteler hazırlayalım. Tüm malzemeyi köfte haline getirdikten sonra köfteleri unlu tepsinin üzerine dizelim. Sonra tepsiyi sallayarak köftelerin her tarafının iyice unlanmasını sağlayalım. Öte yandan kereviz, havuç ve patatesleri soyalım. Kerevizleri limonla ovalayalım. Hepsini ufak küpler halinde doğrayalım. Tencerede 5-6 su bardağı suyu kaynatıp köfteleri ve sebzeleri ilave edelim. Kaynayınca ateşi iyice kısıp sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Yumurta sarısı ve limon suyunu küçük bir kasede çırpalım. Yemeğin suyundan kaşık kaşık ekleyerek terbiyeyi ılıtalım. Devamlı karıştırarak yavaş yavaş yemeğe ekleyelim. İnce kıyılmış dereotu ile süsleyip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Patates tatlısı
250 gram patates
150 gram un
1 adet yumurta
Yarım fincan irmik
2 çorba kaşığı margarin
1 fincan pudra şekeri
1 çay kaşığı yarısı vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı nişasta
Süslemek için ceviz ve Antep fıstığı
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Yarım adet limon
Patatesli tatlısı için pıÜüatatesleri soyup temizleyin. İyice yıkadıktan sonra bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar su ilave edip haşlayın. İyice yumuşayan patatesleri, süzdükten sonra sıcakken pürüzsüz bir püre haline getirin ve bir kenarda soğumaya bırakın. Diğer yandan, margarine pudra şekerini iyice yedirin. Daha sonra sırasıyla un ve diğer malzemeleri yoğurun. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekillendirin. Dinlendikten sonra önce çeklilmiş Antep fıstığına bulayın. Daha sonra çırpılmış yumurta sarısını fırçayla sürüp 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Bu arada şeker, su ve limonu tencereye koyup bir şerbetini hazırlayın. Fırından çıkan parelerin üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Afiyet olsun.
