250 g salamura asma yaprağı2 su bardağı yeşil mercimek
2 adet kuru soğan
4 adet taze yeşil soğan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
4 çay kağışı domates salçası
1/2 su bardağı Orkide zeytinyağı
2 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 adet limon suyu
2 su bardağı sıcak su
Mercimekli sarma için; iyice yıkadığımız mercimekleri bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar su koyalım. Orta ısılı ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Haşlanan mercimekleri süzüp derin bir kaba aktaralım. Diğer yandan kuru soğanları soyup tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Taze yeşil soğanları, maydanozu ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince dilimleyelim. Doğradığımız bu malzemeyi, haşlanmış mercimeklerin üzerine aktarıp karıştıralım. Tuz ve karabiberle beraber toz kırmızı biberi de üzerlerine serpelim. Salçayla beraber zeytinyağını da ilave edelim ve toz şekeri katıp karıştırmaya devam edelim. Öte yandan salamura asma yapraklarını kaynar suya batırıp birkaç dakika tutup çıkartalım. Elimizle suyunu sıkıp yaprakları tek tek açarak bir tepsinin içine sıralayalım. Yaprakların parlak kısmı dışa gelecek şekilde içlerine birer çorba kaşığı hazırladığımız mercimekli harçtan koyup saralım. Geniş bir tencerenin altına birkaç yaprağı açarak yayalım. Üzerine, sardığımız sarmaları aralıksız olarak dizelim. Üzerine limon suyunu gezdirip tencerenin kenarından da sıcak suyu dökelim. Orta ısılı ateşte en az yarım saat pişirip ılık yada soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Un helvası
1 paket sana margarin
2,5 su bardağı un
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Şerbet için:
2 bardak su
2 bardak şeker
Cevizli un helvası için önce 2 bardak su ve 2 bardak şekeri bir taşım kaynatarak şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın. Öte yandan derin, çelik bir tencereye bir paket margarini koyup eritin. Eriyen margarine 2,5 su bardağı unu koyup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Un koyu bir renk alıp, kahverengi oluncaya kadar kavurun. Ardından kavrulan una cevizi ekleyin ve yaklaşık 30 saniye kadar daha kavurup ateşi kapatın. Ocağı kapatır kapatmaz, hiç beklemeden soğuyan şerbeti kapağı aralayarak unun üzerine dökün. Un, şerbeti tamamen çekene kadar karıştırın. Çektikten sonra sıcak helvayı kare bir borcama döküp soğuyuncaya kadar bekletin ve dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
