6 adet soğan
2 bardaktan biraz fazla su
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1/3 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
250 gram kıyma
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı margarin
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı limon suyu
Kıymalı soğan dolması için ilk olarak soğanların baş kısımlarını soyalım ve ardından iyice yıkayalım. Tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatalım. Soğanları kaynayan suya atıp 15 dakika haşlayalım. Ardından içlerini 2-3 kat kalacak şekilde boşaltalım. Pirinci yıkayıp süzelim. Soğanların birinden çıkan için yarısını ince ince kıyalım. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayalım. Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, karabiber, çeyrek su bardağı su ve yağı iyice karıştırarak dolmanın harcını hazırlayalım. Daha sonra bu harcı soğanların içine doldurup tencereye yerleştirelim. Haşlama suyunu kaynatıp dolmaların üzerine gezdirelim ve dolmaları yaklaşık 50 dakika pişirelim. Yumurtayı ayrı bır kapta limon suyu ile iyice çırpalım. Bu karışıma dolmanın suyundan birkaç kaşık koyup ılıtalım. Ardından karışımı tencereye azar azar ekleyelim. Kaynayınca ocağı kapatıp dolmaların üzerine dereotu serperek servis yapalım. Afiyet olsun.
Badem tatlısı
6 adet yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
100 gram margarin
2 çorba kaşığı un
50 gram kabuksuz badem
100 gram çekilmiş badem
Şurup için:
1 kg toz şeker
3 bardak su
Badem tatlısı için ilk olarak soğuk kullanılacak olan şerbeti hazırlayın. Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye koyarak kaynatın. Ortaya çıkan köpüğü alın ve içine limon suyunu katın. Kısa bir süre daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Diğer yandan yumurta sarılarını aklarından ayırarak bir tencereye alın. Yumurta aklarının üzerine şekeri ilave edin. Bu karışımı ağır ateşte tel ile çırparak kabartın. Daha sonra ateşten alarak çekilmiş badem, un ve 50 gram eritilmiş margarini ekleyin. Diğer yandan yumurta aklarını ayrı bir kapta çırparak kar haline getirin. Bunu da karışıma katarak kevgirle karıştırın. Son olarak yağlanmış tepsiye dökerek düzleştirin. Üzerine ince kırılmış bademi serpiştirip 20 dakika ile yarım saat arasında pişirdikten sonra fırından çıkarın. Üzerine soğuk şurubu dökün ve tatlıyı soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.
