• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İş dünyasında Karşıyaka faktörü HÜROL DAĞDELEN

İş dünyasında Karşıyaka faktörü

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.10.2016, 00:00

İzmir'in en önemli ilçelerinden biridir Karşıyaka...
Hem bulunduğu konum hem de yaşam kültürü farklı bir kimlik yüklemiştir Karşıyaka'ya... Bu yüzden kültürünü koruma savaşı verdiği gibi, kendi içinde bir gelişme, büyüme çizgisine de sahiptir.
Sanayi alanında İzmir'e üç dev kazandırmıştır Karşıyaka...
Yaşar Holding'in ilk kuruluşu olan DYO ile birlikte Turyağ ve Piyale...
Ünü ülke sınırlarını aşan Yaşar Holding, giderek büyüdü, örnek oldu. Bugün İzmir'in göz bebeği, nazar boncuğu... Turyağ ise bir Alman firmasına devredildi, Turan'daki fabrika kapandı, yıkıldı ama marka varlığını uluslararası bir kuruluşun altında sürdürüyor.
Piyale ise, yıllarca yaşam mücadelesi verdi, sonunda o da gelişime ayak uyduramadı. Marka ismini Sabancı aldı, fabrika binası ise Bayraklı'da yıkık dökük duruyor.

YÜZ YILLIK MARKALAR

Bunu şunun için yazıyorum:
Türkiye'ye ülke çapında birçok dev kazandıran İzmir, en önemli itici gücü Karşıyaka'dan almıştır. Bugün kimi marka atılım yaparak yaşıyor, yüzyılı devirdi.
Kimisi ise başka kurumların üretim markası oldu.
Karşıyaka, sanayi devlerini İzmir'e kazanırırken, hizmet sektöründe de itici gücünü ortaya çıkardı. Her biri birer marka olan küçük işletmeler, bugün artık yurt çapında tanınır hale geldi.
Örneğin, Karşıyaka'da otursun ya da oturmasın, her İzmirli "Küçükavcı" markasını çok iyi bilir. Kahvesini sıra beklemek uğruna, çarşıdaki o küçücük dükkandan alır.
Bilir ki, lezzet de kalite de oradadır.
Şimdi o da, o küçük dükkanla kalmadı, artık tüm marketlerde, bakkal dükkanlarında diğer markalarla yarışır hale geldi.
Peki ya Sakıpağa... Çocukluğumda, Karşıyaka çarşısının göbeğinde yer alan mandrasıyla Sakıpağa, bir süt ve yoğurt cennetiydi.
Mandranın sokak başında yer alan köşesinde Karşıyakalılara verdiği ayran hizmeti, unutulmazdı.
Hala o lezzeti ararım.
Çünkü her çarşıya çıkışımda kuplu bardağıyla o ayrandan içmeden dönmezdim.
Ve Temizocak... İzmir'de mücevher kültürünün ana yüzü olan Temizocak, çarşıdaki küçük dükkandan bugün çok katlı bir mağazaya dönmüş durumda...
Sadece İzmir'e değil, ülke çapında ve yurt dışında tanınan bir marka...

DOĞUP BÜYÜDÜĞÜ TOPRAKLAR

Son yıllarda bir isim daha Karşıyaka'da büyüdü, yurt çapında isim yaptı, Tereci Gıda...
İlk açtığı dükkandan bu yana, Tereci giderek güçlendi ve kaliteden ödün vermeden, Karşıyaka'ya hizmet sektöründe marka oldu. Bugün Karşıyaka'da hemen her köşede bir mağazası olan Tereci, doğup büyüdüğü topraklarda isim yapmanın gururunu yaşıyor.
Ulusal bir medya kuruluşu, Türkiye'nin dikkat çeken 10 markası arasında Tereci Gıda'yı göstermiş... Sayfanın editörü, bu seçimi tiitizlikle yaptığını, geniş bir araştırma ve anket çalışmasının sonucu olduğunu belirtmiş yazısında...
Karşıyaka'da yaşadığım için bu sonuç beni şaşırtmadı. Çünkü Tereci'nin bu şöhreti abartma ya da bir reklam çalışması değil...
Çünkü Tereci Gıda, yöresel ürünleri Türkiye'de ilk kez yöresinden en doğal haliyle aslına ve özüne uygun şekilde bir araya getirip "Yöresel Bakkal" konseptini uygulayan ilk firma.
Mehmet Tereci, "Mağazalarımız bizim evimizdir. Çocuklarımıza ne yedirebiliyorsak mağazalarımızda onu satıyoruz. Bütün mağazalarımızda aile üyelerimiz bulunuyor. Yaptığımız işin özelliğinden ve sorumluluk bilicimizden dolayı her sabah mağazalarımızı kendimiz açarız. Bu bizim bir tutkumuzdur, hayat ritmimizdir.
Yaşam biçimimizdir" diyor.
Hiç şaşırmadım, yaşadım, biliyorum.

AMAÇSIZ DEĞİL, MARKADIR

Sözün özü Karşıyaka, birilerinin otel gördüğü gibi, amaçsız insanların yaşadığı bir kent değildir.
Bir gelişim ve değişim yüzüdür.
Bir markadır.
Sizlerle paylaştığım bu markalar bunu açıkça ortaya koyuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA