• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Hastanız bir türlü tedaviye yanaşmıyorsa

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.07.2014, 00:00
Şizofreni tüm dünyada yaygın olarak rastlanabilen ve henüz kesin nedeni tam olarak bulunamamış bir hastalıktır. Psikiyatri kliniklerinde ve akıl hastanelerinde yatırılanların büyük bir çoğunluğu şizofreni hastalarıdır. Bir kliniğe yatırılmasının nedeni nedir? Hasta yatırılmadan ayaktan tedavi edilemez mi?
Elbette hastalarımızın büyük çoğunluğu herhangi bir kliniğe yatırılmadan ayakta tedavi görebilir. Aslında kliniğe yatırmadan ayaktan tedavi, birçok zaman daha sağlıklı ve doğrudur. Ancak kişi hasta olduğuna inanmıyorsa ve hasta olduğunu kabul etmiyorsa, tedavi olmaya da yanaşmaz.

PEYGAMBERLİK İLANI!
Örneğin kendisinin peygamber olduğuna ve cinler tarafından izlendiğine inanan birisi kendisini normal kabul ediyordur. "Ailem ve diğer insanlar yanlış düşünüyor, cinler beni takip ediyor" diye düşünen bir insan da haliyle tedavi olmaya, ilaç kullanmaya razı olmaz. İşte bu gibi durumlarda da hastanın paranoid düşünceleri ve halüsinasyonları (gerçek dışı düşünce ve algı) nedeniyle kendisine veya yakınlarına zarar verme olasılığı vardır. Bu nedenle kişi inanmasa da, kabul etmese de gerektiğinde zorla bir kliniğe yatışı yapılmalıdır.
İnşallah kimsenin başına gelmez ama diyelim ki geldi. Varsayalım ki oğlunuz veya eşiniz gibi bir yakınınız bu durumda. Yani hasta olduğunu kabul etmediği için psikiyatriste götüremiyorsunuz. Bileğini kıvırıp zorla götürmeye de gücünüz yetmiyor. Bu durumda ne yapabilirsiniz? Kandırarak veya zorla ilaç vermeyi deneyebilirsiniz. Ama bu yöntem oldukça risklidir. Oğlunuz bunu fark ederse size düşman olur, zarar verebilir yani işiniz daha da zorlaşır. Hiç hoşunuza gitmese de en son ve tek çare resmi yoldur.

MAHKEME KARARI GEREKİR
Bir avukatın yardımını alabilirsiniz. Yapılacak iş sulh hukuk mahkemesinde dava açmaktır. Tedaviye yanaşmayan hastanın polis tarafından alınarak hastaneye götürülmesi için hakim karar vermelidir. Daha sonra böyle bir mahkeme kararını alarak polisten yardım alabilirsiniz. Bu durumda polis, hastanızı alıp hastaneye götürüyor. Elbette zor kullanarak hastaneye götürüldüğü için yakınınız size kızabilir. Ama hastanede yattığı süre içinde ilaçlarını mecburen kullanacak ve sonuçta iyileşecektir. Ancak hastaneden çıktıktan sonra eğer ilaçları kullanmaya ara verirse, hastalık yeniden tekrarlar. Tedaviye ve kontrol muayenelerine hiç ara verilmemelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA