• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EKREM DURUL

Tarihten yapraklar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.09.2015, 00:00
30 EYLÜL 1975

DÜNYA
Söz düellosu kızıştı


Demirel CHP'ye gene "siyasi sabıkalı" dedi. Bülent Ecevit Kayseri'de Demirel'e cevap verdi: "Fazilet cellatlarını Demirel kendi soyunda arasın" Maliye Yüksek okulu basıldı; bir öğrenci öldürüldü, 2 öğrenci ağır yaralı.


İZMİR
Kemalpaşa'da trafik kazası


Kemalpaşa'da dün karşıdan gelen otobüse rağmen sol taraftaki benzin istasyonuna sapan bir kamyonun yol açtığı trafik kazasında biri kadın olmak üzere iki kişi öldü, beş kişi de yaralandı. İstasyonda ağır hasar oluştu.


SPOR
Günün spor haberleri


Fenerbahçe Kulübü Başkanı Emin Cankurtaran, takımının İzmir'de Benfica'ya "Boyun eğmeyeceğini" ileri sürdü. Benfica antrenörü Wilson yaptığı açıklamada: "Zor maç olacak ama kazanacağız" dedi.


256 yıl önce İzmir ve çevresi

Hastalıkların en kötüsü vebadır. Bu hastalık en kalabalık kentleri ve arazileri ıssız çöllere dönüştürmektedir. İzmir'de yaşadığım dokuz yıl boyunca, 1759, 1760, 1762 ve 1765 yıllarında büyük veba salgınlarına tanık oldum. Fazla yaygınlaşmayan münferit hastalık vakalarını hiç saymıyorum. Çoğu zaman salgından sonra, kent nüfusunda on beş yirmi bin kişilik bir azalma olurdu. Bu afet özellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında doruk noktasına ulaşırdı. Bu dönemde günde üç yüz cenazenin kalktığı bile görülürdü. Hastalığa yakalanan kişi önce başında ve belinde şiddetli ağrılardan yakınır, sonra tüm vücudu güçsüz düşer ve ateşi giderek yükselir. Hasta ateşin etkisiyle kendini kaybeder ve çılgınlık belirtileri gösterir. Sonunda bu kötü hastalık onu ölüme götürür. Veba illetinin özelliği, hastanın ruhunu da etkilemesi, bir anda tüm cesaretini ve avuntusunu yok etmesidir.


30 EYLÜL 1955


DÜNYA
Ucuzluk teşkilatı faaliyete geçiyor


Bugün İstanbul'da merasimle açılacak olan Türk Migros, sokaklarda da satış yapacak. Ucuzluk teşkilatının, İzmir'de de kurulmasını temin için ilgililerin teşebbüse geçmesi bekleniyor. Alman esirler serbest bırakılıyor.


İZMİR
İzmir'de havai hat kurma teşebbüsleri


Bundan bir müddet evvel İsviçre'de bir firmanın mümessili belediyeye müracaat ederek Kadifekale ile Fuar arasında bir havai hat kurulması yolunda teklifte bulunmuştu. Teklif belediye tarafından alaka ile karşılanmıştır.


SPOR
Günün spor haberleri


Tenis Türkiye birincilikleri İzmir şampiyonu, İstanbul şampiyonuna hükmen galip. Ziya Ören, junior birinciliğinin en kuvvetli namzedi gösteriliyor. 2 Ekim'de Halk Eğitim merkezinde jimnastik teşvik yarışmaları yapılacaktır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA