• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Sokakta yaralı bir köpek bulduğunuzda ne yapmalısınız?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.07.2013, 00:00
Bulduğunuz köpek kaza ve benzeri nedenlerle şokta olabilir ve sizin yaklaşmanızı kötü amaçlı zannederek korkup sizi ısırabilir. Acele etmeden onu sakinleştirerek konuşarak yaklaşmalısınız. Kuyruk sallayan bir köpek ısırmaz. Ama vücuduna dokunduğunuzda canı acırsa tepki verebilir. Öncelikle orada ne zamandır yattığını bilmediğiniz için içmesi için su vermelisiniz. Bu hareketiniz onun size güvenmesini de sağlayacaktır. Yemek vermekle uğraşmayın, yaralı bir hayvan yemek yemeyi düşünmez ama su içebilir. Daha sonra en güzeli yüzüne havlu veya benzeri bir örtü örtüp, civardan bulduğunuz büyük bir karton veya örtüyü sedye olarak kullanıp köpeği üzerine yatırarak acil olarak bir veteriner kliniğine götürmenizdir. Eğer köpek çok ağır yaralanmış görünüyorsa, tanıdığınız veteriner hekiminize acil telefon edip yardım isteyebilirsiniz. Eğer bir petiniz yoksa ve hiçbir veteriner hekim tanımıyorsanız; o civardaki işyerlerine yakınlarda veteriner klinik var mı diye sorabilirsiniz. Bu arada belediyelerin sadece sokak köpeklerine hizmet vermek için açtığı acil ambulans hizmetlerinin de olduğu veteriner klinikleri ve hastaneleri vardır. Telekom 11811'i arayarak bölgenize en yakın belediye veteriner hizmetlerinin telefonuna ulaşıp, sokak köpeği için yardım alabilirsiniz.

Papağan türlerinin hepsi aynı besinlerle beslenmez

Papağan türlerinin her biri doğada yaşadıkları alanlarda tükettiklerine benzer besin çeşitleri verildiğinde sağlıklı ve uzun ömürlü olabilirler. Örnek verirsek, Jako dediğimiz papağanlara ayçekirdeğinin yanında kavrulmamış yer fıstığı, badem, fındık çok az ceviz verilebilir. Bu tohumların yanında sebze meyve olarak en fazla elma verilebildiği gibi kırmızı üzüm, normal üzüm, armut, incir, yeşil ve kırmızı tatlı biber, havuç, kabak da farklı günlerde 2 kesme şeker büyüklüğünde verilebilir.

Hayvanlara karşı alerji

Kedi, köpek veya başka bir hayvana karşı alerji oluştu diye bazı doktorlar ilk akla geleni yaparak evden hayvanı uzaklaştırın diyorlar. Aslında bu tip alerjilerde hayvanı evden uzaklaştırmak belki de en son çaredir. Diğer alerji nedeni olan etkenleri hayatımızdan uzaklaştıramayıp alerjiye ilaç ve benzeri ile çözüm bulmak gerektiğine göre neden evcil hayvanımızı evimizden uzaklaştıralım.Bu konuda birçok örnek var. Bizleri dinleyip çocuk veya kendilerinde alerji olmasına rağmen hayvanlarından vazgeçmediler ve bir süre sonra alerjileri ya çok az seviyeye indi ya da kayboldu. Tabii burada ilk sorduğum soru alerji nedeni ile olabilecek ciddi solunum sorunları yaşayıp yaşamadıkları. Nefes alma güçlüğü, hastaneye acil gitme durumu varsa ve sık sık bu şekilde oluyorsa o zaman belki olay daha ciddi olabilir ve hayvan sahibini ikna etmek zorlaşır. Ama o durumda bile alerjilerin çoğunun baharda depreştiği ve genelde başka alerjilerle tetiklendiğini unutmamak lazım.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA