• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Gagası ve tırnakları çok sık uzuyorsa...

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2015, 00:00
Muhabbet kuşlarında gaga üstündeki erkeklerde mavi dişilerde kahverengi olan burun kısmı, gaga üstü, göz çevresi bölgelerde kabarık beyaz sarı kabuklanmalar, ayaklardaki pudra sürülmüş gibi görünen beyazlamalar veya yine kabarık kabuklanmalar varsa kuşunuz cnemidecoptik lezyon dediğimiz bir uyuz hastalığına yakalanmış olabilir. Bu uyuz türü asla insanlara bulaşmaz ama kuşlarda tedavi edilmezse gagada yem yiyemeyecek kadar kötü uzama ve şekil bozukluklarına, parmakların deforme olup düşmesine neden olabilir.

Kuruyan otlara dikkat


Yaz sıcakları ile birlikte arsalar, duvar dipleri, parkların kıyı köşelerinde çıkan otlar kurur ve aynı buğday gibi tohum verir. Bu başakçıklar tüylerine takılır. Köpeğin tüylerine takılan bu başakçıklar, kulak ve ayak parmak arası için büyük bir tehlike oluştururlar. Kulak içine kaçıp şiddetli ağrılı kulak yangılarına neden olabilirler. Parmak arasına saplanan pisipisi otları ise köpeğin de yalayıp çıkarmaya çalışması ile tam tersi olarak parmağın arasına saplanıp ayağın içinde ilerlemeye başlar. Öncelikle köpeklerinizi bu tip otların olduğu bölgelerden uzak tutmalısınız. Ayrıca özellikle uzun tüylü ve kısa boylu köpeklerde her gezi sonrası kulak kepçesi ve parmak araları kontrol edilmelidir. Gezi sırasında veya geziden çok kısa bir süre sonra olan ani ve şiddetli kulak kaşımaları veya ayaklarını yalama durumlarını muhakkak ciddiye almalısınız.

Yavrular aşıları bitene kadar risk altındadır


Köpek yavrunuzun dışkısında gördüğünüz en ufak bir sulanmada hemen veteriner hekiminize danışınız. Unutmayın özellikle kanlı ishal diye adlandırdığımız virüs hastalıkların başlangıcında basit ishaller görülebilir. Aynı zamanda hatalı beslenme vb nedeniyle ishal olan köpeğinizde bu hastalıklara karşı dirençsiz duruma düşer. Bu nedenlerle lütfen köpeğinizin ishal olmaması için aldığınız ilk gün hiçbir besin vermeden uygun beslenme ve diğer konularda bilgi almak için veteriner hekiminize danışınız.

Kedilerde tüy yumağı


Kedilerde özellikle yaza giriş ve kışa giriş dönemlerinde aşırı tüy dökülmesi oluşur. Bunun dışında dengeli beslenmeyen kedilerde tüm yıl boyunca da sürekli tüy dökülmesi sorunu devam edebilir. Ankara ve İran kedisi gibi uzun tüylü ırklarda tüy miktarı daha fazladır. Ama sanılanın aksine kısa tüylü kedilerde ciddi tüy dökme sorunları oluşabilir. Tüm tüy döken kedilerde kedi kendini yalarken tüylerini yutar ve bu tüy yumakları mide veya bağırsaklarda değişik boyut ve şekillerde topaklar oluşturur. Fibrinden bol mamalarla beslenen kedilerde tüy topaklarının oluşması engellenebilir. Ama bunlara rağmen eğer kediniz çok tüy döküyorsa çeşitli firmaların ürünü olan maltepaste dediğimiz ürünler işe yarayabilir. Kediler bu paste ürünleri çok kolaylıkla yalayıp yerler ve sindirim sistemlerindeki tüyler topaklaşmadan dışkıyla birlikte kolayca atılır. Kedinizdeki tüy topağı sorunları eğer farkedilmezse ileri dönemde böbrek yetmezliği belirtileri ile karışan, sıvı kaybı, yemek yememe, kusma vb belirtilerle seyreden kedinizin aşırı zayıflayacağı ve sonunda ölebileceği durumlar oluşturabilir.

Haftanın isimleri
Köpek: Spike- Cookie- Nova- Alfie
Kedi: Coco- Jazzy- Kicska- Milo
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA