• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Birlikte büyümüyorlar ise 12 yaşı bekleyin

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.05.2016, 00:00
Çocukların hayvanlarla birlikte büyümesinin ileriki yaşlarında onlara sağlayacağı yararlar artık tüm psikologlar tarafından kabul görmektedir. Hayvanlarla birlikte yaşamında sevgiyi, sorumluk duygusunu, arkadaşlığı öğrenebilen çocuklar yetişkinliklerinde de daha başarılı, insanlarla daha kolay anlaşabilen ve problemsiz kişiler olmaktadırlar. Bu gerçeği kabul ettikten sonra önemli bir soruyu cevaplamamız ve karar vermemiz gerekmektedir...
Çocuklarımızın hayatına bir hayvanı, mesela bir köpeği veya bir kediyi hangi yaşlarda dahil etmeliyiz?
Bu güzel dostluğun başlangıcı için iki ayrı doğru seçeneğiniz var:
1. seçenek; Evde zaten kedi veya köpek varken bir bebeğinizin olması ve hayvanlarla beraber, onları yavaş yavaş tanıyarak büyümesidir.
Hayvan olan bir evde büyüyen çocuklar hayvanlarla yavaş yavaş tanıştıkları için asla onlara zarar vermezler ve hayvanlar da yeni bir bebeği düşünemeyeceğiniz kadar çabuk ve güzelce kabullenir ve hatta sahip çıkarlar.
2. seçenek içinse çocuğun en azından 11- 12 yaşına gelmesini beklemektir. Bu yaşların arasında kalan dönemde çocuk hayvanları tam algılayamaz ve oyuncak gibi görür. Zaten bir sürü ses çıkaran tüylü oyuncağı vardır. Obje olarak onları da oyuncak gibi algıladığı için köpek veya kedi yavrusuna da zarar verebilir. En iyi ihtimalle zarar vermese bile sürekli peşinde koşturup, mıncıklayıp, sıkıştırır ve çoğu zaman da canını yakar.

Annesiz kedi yavrusu

Bu aylarda kedilerin doğum döneminin devam etmesi ile ne yazık ki bazı bilinçsiz insanların yavru kedileri anne kedinin doğurduğu yerden alıp başka yerlere atması ile çok fazla sayıda öksüz, yardıma, bakıma muhtaç kedi yavrusu ile karşılaşıyoruz.
Bir yavru bulduğunuzda önce pireler için tedavisini yaptırmalısınız.
Daha sonra kedi biberou ve hazır kedi sütlerinden alıp gündüz 3 saatte bir gece ise en son geç vakit ve sabah beslemeliyiz. Her besleme öncesi ve sonrasında ucu ıslatılmış bir kağıt mendili kuyruk altına tahriş etmeden sürterek çişini ve dışkısını yaptırmalısınız.
Yavruyu temiz tutmalısınız. Bunun için de kirlenen yerlerini önce ıslak sonra kuru pamukla temizleyebilirsiniz.
1 aylık olmuş bir kedi yavrusu kaptan yiyecek alabilir.

Mevsimsel tüy dökülmesi

Havaların ısınması ile birlikte nasıl biz kışlık kıyafetlerimizi değiştirip daha ince yapıda kıyafetler giyiyorsak.
Köpek ve kediler de soğuklara uygun yapıdaki kalın ve sık tüyleri döküp sıcak havalara uygun daha ince yapıda tüyler çıkarmaya başlarlar. İşte bu dönemde aşırı bir tüy dökülmesi başlar.
Eğer uygun fırçalarla düzenli tararsak 1 ay kadar süren bu dönemde tüm değiştirilen tüyleri toplamış oluruz. Ayrıca tüyleri güçlendiren vitamin ve ilaçlar konusunda veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Bugünlerde olduğu gibi sık sık soğuk ve sıcak hava değişiklikleri tüy dökülmesini daha çok tetikler.
Eğer bu tüy dökülmesine dayanamıyorsak da çaresiz her ırk köpeğimizi tıraşa götürüp toptan tüy dökülmesi probleminden kurtulabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA