MALZEMELER
Pilav malzemesi;
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık kalın bulgur
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet kuru soğan ( küp doğranmış)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 adet et bulyon
6 bardak soğuk su
Pilavın üst sosu;
1 adet yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ ( küçük çay bardağı)
1 çay kaşığı şeker
2 adet sarımsak rendesi
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yarım çay kaşığı kimyon
YAPILIŞI: Mercimeklerin üstüne 3-4 su bardağı kaynar su ekleyin tencerenin kapağını kapatıp sabaha kadar mercimekleri bu suyun içinde bekletin. Pilavı yapacağınız zaman mercimekleri süzgeç yardımı ile süzün. Pilav tencerenizin içinde 1 adet yemeklik doğranmış soğanı 2 yemek kaşığı tereyağ ile kavurun.
Soğanın üstüne salçayı ekleyin salçanın kokusu çıkınca salçanın üstüne tuz tüm baharatları ve ufalayarak bulyonu ekleyin. Pilava pişeceği et suyunu ekleyin.
Pilav pişerken bir tavada sıvı yağ içinde doğranmış soğanı, sarımsağı yakmadan kısık ateşte tavanın ağzı kapalı şekilde malzemeyi yumuşatın, kavurun. Kavrulma aşamasında soğanın üstüne toz şeker ekleyerek kavurun. Kimyon, kırmızı biber ve naneyi ekleyin.
Kavurduğunuz soğanı hiç bekletmeden pilavın üstüne dökün. Tencerenin ağzını açmadan pilavı hiç karıştırmadan hiç ellemeden pilavı 15-20 dakika kadar bir köşede dinlendirin, demlendirin. Pilavın dinlenme süresinin sonunda karıştırın.
SİZİN TARİFLERİNİZ...
Paskalya çöreği (Sibel Demircioğlu)
MALZEMELER:
Alabildiği kadar un
125 gram toz şeker
100 ml sıvıyağ
100 ml süt
1 tatlı kaşığı toz mahlep
1/2 çay kaşığı damla sakızı
Mayası İçin
1 paket kuru maya
80 ml su
1 tutam tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Üzeri İçin
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı susam
File badem
YAPILIŞI: Cam bir kasede ılık suyun içinde kuru maya, şeker ve bir tutam tuzu karıştırın.
Derin kaba unu dökün. Toz şeker, dövülmüş sakız ve mahlepi ekleyin. Sonra sıvıyağı ve sütü ekleyip yoğurmaya başlayın.
Kabın ağzını streçleyip üzerine bir havlu kapatın.
Bezeleri yuvarlayarak aynı boyda rulo şeklinde açın. Ruloyu alın ucunu bitiştirip saç örgüsü gibi örün.
Bir fırın tepsisinin içine örülmüş hamurları yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısını sürün, susam serpin ve isterseniz toz şeker ve file badem de ekleyin. Önceden 170 derece ısıtılmış fırına yerleştirin.
Üzeri kızarana kadar 30-35 dakika kadar pişirin.