NE OLACAK ŞİMDİ?

Ankara'da yapılan olağanüstü kongrede Aydınlar federasyon eleştiri oklarına hedef oldu. Kulislerde gerilim vardı

Disiplin talimatını değiştirerek şikeye bir kereye mahsus düşürme yerine puan silme cezası verilmesi formülü reddedildi
Genel kurulun tavsiye kararı böyle oldu ancak Başkan Aydınlar, sonucu yönetimde değerlendirecekleri açıklamasını yaptı

Haftalardır futbolda gündemin ilk sırasını meşgul eden "Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesinde değişiklik yapılacak mı?.. Şike soruşturmasında suçlu bulunan kulüpler düşürülecek mi, yoksa bir kereye mahsus puan silme cezasıyla kurtulacaklar mı?" sorusu, dün cevap buldu. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Ankara Sheraton Otel'de yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda, haklarında şike ve teşfik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilmemesine karar verildi.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun 400 delegesinden 343'ünün katılımıyla gerçekleşen genel kurulda, divan kurulu seçiminin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Divan Başkanlığını Yalçın Karadeniz'in yaptığı oturuma, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın yaptığı açılış konuşmasının ardından, 10 kulübün verdiği önergeyle 1 saat ara verildi.
Görüşmelerin başlamasından sonra yapılan konuşmalarda Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, 58. maddede değişiklik yapılmasına karşı olduklarını belirtirken, F.Bahçe Başkanvekili Nihat Özdemir ve F.Bahçe Asbaşkanı Ali Koç, Mehmet Ali Aydınlar Başkanlığındaki Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nu sert şekilde eleştirdi. Bucaspor Basın Sözcüsü Hüsnü Kaya ve Altay Başkanı Ömer Hızlıok'un konuşmaları ise genel kurula damga vurdu. İki İzmir ekibinin yöneticileri, şike soruşturmasını kapsayan sezonda küme düşen takımlar olarak mağduriyetlerini dile getirirken, sert eleştirilerde bulundu. Daha sonra kürsüye gelen Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Kulüpler Birliği'nin "Şikeye bir kereye mahsus puan silme cezası verilsin" yönündeki tavrına rağmen, Altay Başkanı Hızlıok'u dinledikten sonra düşüncesinin değiştiğini belirterek,
"Bugün futbol nereye geldi bir düşünelim. Şapkamızı önümüze koyalım. Türk futboluna hizmet vermiş başkanlar yöneticilere yönelik bir operasyonla bugüne gelindi. Federasyon başkanımız bombayı elinde buldu. Kimse böyle bir şey beklemiyordu. Hepimizin ortak hedefi Türk futbolu için bir karar almaktı. Alınacak kararlar camiaları memnun etmeyebilir. Şu ana kadar 8 kulüp gündemde, bu 12'ye kadar gidecek. Maalasef Fenerbahçe'nin adı herkesten çok geçiyor. Reyting uğruna gündem yaratmak için hep Fenerbahçe'nin adı geçiyor. Ancak şu an 8 takım içinde. Türk futbolu için adım atmalıyız. Gerekirse verilen önergeyi geri çekelim. TFF Başkanını güven tazelemeye çağıralım. Seçim kararı alalım. Gelecekte kavgadan çocuklarımız bizden hesap sormayacak, çocuklarımız kavga neden bitmedi onu soracak. Birlik beraberlik içinde hareket edelim" dedi.

"Tek suçlu var o da biziz"

Kongrenin başında yaptığı konuşmada Türk Futbolu'nun her zamankinden daha fazla huzura, güvene, istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, ""Bize inanın, adalet anlayışımıza güvenin. 7 aydır süren ama bize 7 yıl gibi gelen bu süreçte çok üzüldük kırıldık ama 'arkadaşlar bırakıp gidelim' demedik. Şimdi sırada savunma hakkı var. Etik kurul da bu süreçte raporunu tamamlayacak. Yetişmesi halinde, play-off öncesi nihai kararı almayı planlıyoruz" dedi. Aydınlar, genel kurulda kendisine ve yönetim kuruluna yöneltilen eleştirileri yanıtlamak kongre sonunda yaptığı konuşmada ise "Yaşanan süreçte şunu gördüm, herkes suçsuz, tek suçlu var o da biziz" ifadesini kullanarak şöyle konuştu: "Savunma kısıtlanması söz konusu değil. Kurullara baskı yapmak ne benim ne de sizlerin haddine... F.Bahçe için ön yargılı görüşüm varmış, kamuoyunun etkisinde kalıyormuşum. Sevgili Ali Koç yukarıda Allah var. Lütfen insaflı olun. Biz koltuk meraklısı değiliz. Ben ve 14 yönetim kurulu arkadaşım onurlu kişileriz. Şerefimizle, onurumuzla geldik, öyle gideriz. Sadece bugüne kadar verdiğimiz emekleri kaybederiz. Tarih gerçekleri yazacaktır." Aydınlar konuşmasını, ''Biz yönetim kurulu olarak toplanıp gerekli değerlendirmeyi yapacağız'' diyerek tamamladı.

İşte 58. madde

Futbol Disiplin Talimatı'nın "Müsabaka Sonucunu Etkileme" başlığı taşıyan 58. maddesi aynen şöyle:
(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik pirimi verilmesi de bu kapsamdadır.
(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.
(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.
(4) Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

Yarım puan bile silemezsiniz

Fenerbahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir, genel kurulda yaptığı konuşmada, TFF Yönetimini sert şekilde eleştirdi ve "Ne bugün yapılan olağanüstü genel kurulu gerekli görüyor ne de herhangi bir kararla yarım puanımızın dahi silinmesini kabul ediyoruz" dedi. Herhangi bir maddede değişiklik değil, adil yargılama istediklerini vurgulayan Özdemir, "Federasyon başkanımız bu süreçte bir kez dahi 'kimse kulüplerimizi, dolayısıyla Türk futbol ailesini peşinen suçlayamaz. Karar yargı süreci sonunda verilir. Daha kişiler ve kulüplerimiz savunma haklarını kullanmamışlardır. Suç varsa federasyonumuz en ağır cezayı verir. Bu konuda bize güvenin' dememiştir. Biz bu federasyonu, bu işleri çözsün diye seçtik. Görev verdik, yetki verdik, sorumluluk verdik. Yetkisini ve sorumluluğunu bizlerin izni olmadan başka kurumlara devredemez. Savunma istenen kişiler neyle suçlandıklarını bile bilmezken, binlerce sayfayı okumak zorunda bırakılıp, kimine 15, kimine 20 gün savunma süresi tanınmıştır. Yani "siz suçlusunuz, kendinizi savunmayın" denilmiştir" dedi.

Maç oynanırken kural değişmez

G.Saray Başkanı Ünal Aysal, TFF Olağanüstü Genel Kurulu'nda, teşvik ve şikeye uygulanacak yaptırımları düzenleyen yönetmeliğin 7 maddesinin değiştirilmesine ilişkin oylamada "hayır" oyu kullanacaklarını söyledi. Aysal, genel kurulda yaptığı konuşmada, "maç oynanırken kural değiştirilemeyeceğini" daha önce de dile getirdiklerini belirterek, "7. maddede yapılmak istenen değişiklik önergesinde aslında 58. maddenin gizlenmiş değişiklik önergesi olduğu görülüyor. Maç oynanırken kuralın değiştirilemeyeceğini daha önce de söylemiştik. Bu önerge ise tam tersini getirmektedir'' dedi. Aysal, yapılacak değişikliğin kamu vicdanını rahatsız edeceğini, statlardaki huzurun biteceğini ve sonu gelmez tartışmalara yol açacağını ifade etti. Değişikliklerin yeni değişikliklerin de önünü açacağını dile getiren Ünal Aysal, "Biz sorunların bir an evvel çözülmesini bekliyoruz. TFF yönetim kurulu güven tazelemeli. Biz de onlara sorunların çözümü için imkan sağlamalıyız" dedi.

Kurgulanmış bir oyun var

TFF Genel Kurulu'nda, 58. maddenin değiştirilmemesi yönünde görüş bildirenlerden biri de Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç oldu. Koç, "Kulüp olarak talebimiz çok basit. Biz diyoruz ki; dosyanın içeriği gözler önüne serilsin. Bilhassa ek ifadeler, deliller kayıtlara alınarak işleme konulsun ve süreç yasal mecrasında yürüsün" dedi. Kurgulanmış bir oyunun parçası olmak istemediklerini ifade eden Koç, şöyle devam etti: "Savunma hakkı gözetilerek yapılacak adil bir yargılanma sonucunda verilecek her türlü karara saygılı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bunun neticesi küme düşmekse o da uygulanmalıdır. Aziz Yıldırım'ın emniyet müdürlüğündeki fotoğrafı bir gazetede yayınlandı. Diğer kulüplerden tepki vermelerini bekledik ama gelmedi. Bu süreçte TFF'nin söylem ve eylemleri çelişti. TFF bizi Şampiyonlar Ligi'nden men eden kararıyla aslında kendini inkar etmiştir. Bu süreçte TFF olarak Fenerbahçe'nin suçlu olduğunu bilmiyorsanız bizi neden Şampiyonlar Ligi'nden men ettiniz. Evet anlıyoruz, maalesef zor ve karmaşık bir süreç. Ancak bizlere göre bu süreçte TFF güvenini yitirmiştir."

Altay'dan yaylım ateşi

Altay Başkanı Ömer Hızılok, 58. madde değişikliğe gidilmesi için toplanan TFF olağanüstü genel kuruluna konuşmasıyla damga vurdu. Dört büyüklerin zora geldiğinde hemen birleştiğini vurgulayarak, TFF'ye çatan Hızlıok, "Bu süreçte Türk gençliğine ahlak dersi verme fırsatını kaçırdınız. Bizler ya şike yapanları cezalandıracağız, ya da 58. maddeyi değiştirip Türk futbolunun kirlenmesine şahit mi olacağız. Amatör Lig'de savunma almadan 'şike yapılmıştır' diyerek takımları küme düşürmediniz mi? F.Bahçe'nin şampiyonluk kupası alınırsa bu şikeyi tescilmek değil midir? Şike mağduru olanlar ya Avrupa gidemedi, ya da küme düştü. Altay'ın geçen sezon düştüğü Bank Asya 1. Lig'de Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, 1-0 kaybettiği Kartal maçı sonrası Emin Konur Kalender adlı kişiye (Biz bu maçı sizin için verdik) demesi kayıtlara geçiyor. O zaman bir kezliğine bu açıklamayı görmezden gelirsek, diğer takımlara da birer kez şike yapma hakkı mı vereceğiz? Türk futbolunun babası TFF'dir. Baba evlatları arasında ayrım yapmaz. Sizler koca koca kulüplerin başkanısınız. Siz Türk gençliğine ders verme fırsatını elinizden kaçırdınız. Yani sınfıta kaldınız."

Oradakiler kadar temiziz

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, TFF Olağanüstü Genel Kurulu öncesi puan silme düzenlemesinin tamamına karşı olduklarını söyledi. Aziz Yıldırım'ın, avukatları aracılığıyla yaptığı ve kulübün internet sitesinde yer alan açıklamada, TFF Genel Kurulu'na çağrıda bulunarak, "Bugün tarihi bir toplantı yapılmaktadır. 58. Madde'de değişiklik yapılmasına dair bir gündem olmamasına rağmen, bu madde içinde yer almayan puan silme getirilmeye ve bu şekilde bazı kulüpler kurtarılmaya çalışılmaktadır. Bu girişim, Türk sporunun üzerinde kara bir leke olarak kalacaktır. Bu Genel Kurul'un görevi, 1959'dan beri olan Türkiye liglerinin araştırılması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmak olmalıdır. İşte o zaman tarih sizleri kahraman olarak anacaktır. Aksi halde ise Türk sporuna verdiğiniz zarardan dolayı, en azından vicdanlarda yargılanacaksınız. Fenerbahçe Kulübü olarak, puan silme düzenlemesinin tamamına karşıyız; zira biz 'en az' orada olanlar kadar temiziz. Bu dava, şike ve teşvik davası değildir; bu davanın aslında ne olduğunu süreç içinde göreceğiz" dedi.

Kaya'dan UEFA tehdidi

Bucaspor Asbaşkanı ve Basın Sözcüsü Hüsnü Kaya, TFF'nin Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Sorun çözülmezse UEFA'ya kadar gideceğiz" tehditinde bulundu. Alınacak kararın 2010-2011 sezonu içinde değerlendirmesi içinde olması ve geçmişe dönük kapsam içinde yapılması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Ümit Milli Takım dahil 23 oyuncu vererek, önemli bir başarı sağlayan kulüp Bucaspor'dur. Geçen sezon Bucaspor'un Süper Lig'de kalma mücadelesini herkes gördü. Ancak masa başı oyunlarla haklarımız çalındı. Haksız yere küme düşen Bucaspor'un haklarının iadesini bekliyoruz, iade-i itibar bekliyoruz. Biz bu sorunu TFF nezdinde halletmek istiyoruz. Ancak buradan beklediğimiz sonucu alamadığımız taktirde, konuyu UEFA'ya taşımak zorunda kalacağız. TFF'nin adil bir karar vereceğine inanmak istiyoruz" yorumunu yaptı.
Perde arkası olaylıydı
F.Bahçe Asbaşkanı Koç, G.Saraylılara "Hoş geldiniz adalet bekçileri" diye seslendi. Manisaspor Başkanı Yaralı ile Orduspor Başkanı Türkmen kavga etti

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Ankara'da yapılan Olağanüstü Genel Kurulu, gergin bir ortamda gerçekleşti. Salonda taniyon sadece Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Altay Başkanı Ömer Hızlıok'un konuşmaları sırasında yükselirken, dışarıdaki kulislerde ve görüşmelerde yumruklaşmaya varan olaylar yaşandı. Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç'un, genel kurula geç katılan G.Saraylı yöneticilere, "Hoş geldiniz adaletin bekçileri" diye seslendiği ifade edildi.

NEDEN ARA VERİLDİ

Kongre başladıktan sonra 10 kulübün 1 saatlir ara verilmesini istemesi ilginç şekilde yorumlandı. Bu kulüplerin, Fenerbahçe ve bazı kulüplerin "bu genel kurul boşuna yapılıyor, hukuk kararı beklenmeli" önerisi vereceğinin duyumunu aldıkları, bu duruma nasıl bir karşılık vereceklerini belirlemek amacıyla ara verilmesini önerdikleri kaydedildi. Bu arada toplantıya verilen arada TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu üyelerinin, Spor Toto Süper Lig kulüplerinin başkanlarıyla görüşmesi oldukça gergin geçti.
Verilen arada Manisaspor Başkanı Kenan Yaralı ile Orduspor Başkanı Nedim Türkmen arasında sözlü tartışma yaşandığı belirtildi. Olayın yumruklaşma boyutuna ulaştığını Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören de doğruladı. Kulislerde konuşulan en önemli iddialardan biri de TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın istifa edeceği yönünde oldu. Ancak bu konuda net bilgi gelmedi, duyumlar kulaktan kulağa yayıldı. Süper Lig'de yer almayan kulüpler toplantıda izleyecekleri yolu belirlemek üzere Genel Kurul'dan önce toplandı ancak fikir birliğine varamadı.

GENİŞ ÖNLEMLER

Toplantının yapıldığı otel ve çevresinde 300 polis ve 50 özel güvenlik görevlisi görev yaparken, delegeler salona geniş güvenlik önlemleri altında, sıkı aramaların ardından girebildi. Yaklaşık 100 Fenerbahçe taraftarı, otel önüne sloganlarla ilerledi ve 58. maddenin değişmemesini isteyen taraftarları güvenlik güçleri engelledi. Olağanüstü genel kurulu, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik UEFA Gözlemcisi olarak izlerken, kongreye katılanlar arasında İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de vardı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.