• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
MB işini sıkı tutuyor BİLAL DOĞAN

MB işini sıkı tutuyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.01.2012, 00:00
İMKB geçen hafta hafif satıcılı açılışın ardından, alımlarla bir miktar toparlanmaya çalışsa da, kapanışa doğru artan satış baskısı ile yönünü aşağı çevirdi. Olumlu haber akışının yaşandığı ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine yönelik olumlu beklentiler, tepki alımlarının gelmesine yol açarken, rakamların beklentilerden iyi gelmesine rağmen Avrupa'ya yönelik endişelerin sürmesi nedeniyle satış baskısının devam ettiği gözlendi. Ulusal-100 Endeksi kapanışa doğru artan satış baskısı ile 50 bin puana gevşedi ve 50 bin 182,53 puan ile 1022.05 puan düşüşle günü tamamladı. ABD'de yayımlanan tarım dışı istihdam verilerinin hayli iyi gelmesine karşılık, Avrupa'daki sıkıntıların artması yurtdışını artıdan eksiye çevirirken, İMKB'de ise satış baskısını ciddi ölçüde artırdı. İMKB-100 Endeksi'nde 50 bin desteğinin altı test ediliyor. Bu seviye önümüzdeki hafta önemli olacak. İlk etapta 50 bin ve 48 bin destekleri düşüşte tepki verilecek ilk noktalar olarak görülüyor. Avrupa'daki gelişmeler 2012 yılının ilk 6 ayında piyasalarda ciddi ölçüde dalgalanma yaratacak.

FAİZDE YÜKSEK SEYİR

Tahvil ve bono piyasasında bir miktar giriş yönlü işaretler alınmaya başladı. Gelinen noktaların alım fırsatı yaratmaya başladığını ifade edebilirim. Merkez Bankası'nın önümüzdeki üç yıl için enflasyon hedefini yüzde 5+ / -2 olarak ilan ettiği düşünülecek olursa, yüzde 11 faiz seviyesi ile bono piyasasının yatırımcısına yeniden reel getiri sunmaya başladığını söyleyebilirim. Gösterge tahvil günü yüzde 11.49 seviyesinden kapadı. Gelecek hafta Kasım ayı sanayi üretimi, cari işlemler dengesi verileri açıklanacak. Önümüzdeki hafta faizlerde fazla bir değişiklik olması beklenmiyor. Açıklanacak olan cari açık verisi önem taşıyor. Cari açığın gerilemesi Türk Lirası'nı destekleyici bir gelişme olacak. Faiz tarafında Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaşma önlemleri göz önüne alındığında faiz oranlarında yüksek seyrin devam etmesi beklenebilir.

KUR GERİLEDİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın bu yıl TL'nin değer kazanmasına izin verecekleri yönündeki açıklamasının ardından dolar/TL 1.8770'ten 1.8720'ye kadar geriledi. Merkez Bankası'nın geleneksel yöntemli repo ihalesi açması ve trendin TL'nin değerlenmesi yönünde olması nedeniyle dolar/TL zaten geriliyor. Öte yandan MB'nin TL'nin değer kazanmasına izin verecekleri ve cari açıkla ilgili açıklaması da TL'ye destek verdi ve kur geriledi. Dolar günü 1.8775 TL'den, euro da parite ile birlikte 2.3865 TL'den kapadı. Parite 1.27 seviyelerinde.
Gelecek hafta euro/dolar paritesindeki gelişmeler yakından izlenecek ve özellikle Merkel-Sarkozy zirvesinden sonra yapılacak açıklamalar önemli olacak.
Merkez Bankası'nın döviz tarafında piyasalara yoğun bir şekilde müdahale etmeye devam edebileceğini düşünüyorum. Ancak dövize doğrudan müdahaleler daha sınırlı olacak. Zaten Başkan Başçı haftaya, istisnai yerine normal günlere geçilebileceğini açıkladı.
Bu çerçevede dolar/TL paritesinin 1.85-1.90 aralığında dalgalanacağınıtahmin ediyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA