• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar zirveye koşuyor BİLAL DOĞAN

Dolar zirveye koşuyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.03.2015, 00:00
BORSA: Geçen hafta boyunca gözlenen satıcılı seyir sonrası, dolardaki kısa süreli düşüşün alım fırsatı olarak değerlendirilmesiyle Cuma gününü alıcılı başlayan BIST -100 endeksi, Dolar/TL'nin gün içinde 2.64888'e kadar yükselmesiyle tekrar güçlü satışlarla karşılaştı. Endeks yüzde 2.11 düşüşle 76.642 puandan kapanırken ;ekim ayından bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi.
Endekste bir sonraki hedefin 75 bin olduğunu söyleyebiliriz. Toparlanmalarda ise 79 binin üzerine çıkmakta zorlandığı görülüyor. Doların her geçen gün güçlendiği küresel piyasalarda, endekste kriz sonrası 22 binlerden başlayan yükseliş trendinin destek seviyesinin geçtiği 70 binler takip edilebilir.
FAİZ: TL'deki değer kaybı nedeniyle gösterge iki ve on yıllık tahvil getirileri de 20-30 baz puan yükseldi. TL'deki değer kaybının enflasyona yükseliş olarak yansıyabileceği endişesi ve küresel piyasalardaki sert satışlar faizdeki yükselişin ana nedenleri olduğunu belirtebiliriz. 16 kasım 2016 itfalı gösterge yüzde 8.85 olurken valörlüde yüzde 8.92 oldu.

GÖZLER FİTCH VE MB'DE
Bu hafta iki önemli gündem maddesi kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in olası not değerlendirmesi ile Merkez Bankası'nın (TCMB) Salı günü açıklayacağı faiz kararı olacak. TCMB'nin üst üste gerçekleştiği iki indirim ardından TL'deki değer kaybının bu ay faiz indirimlerine yer tanımaması bekleniyor.
DÖVİZ: Dolar/TL küresel piyasalarda doların geniş bantta değer kazanması ile 2.6488 ile yeni tarihi zirveye yükselirken kısa vadeli döviz finansmanına en çok ihtiyaç duyan para birimlerinden olan TL'deki değer kaybı benzer ülkelere göre daha belirgin oldu. Çin'in kur bandını açacağı dedikodusu var. Bu yüzden tüm gelişmekte olan piyasalar satış gördü.
Bu haftaya küresel piyasalardaki seyir, Merkez Bankasının PPK toplantısı ve 18 mart'ta Fed'in yapacağı açıklamalar kur ve faiz hareketleri üzerinde etkili olacaktır. Merkez Bankasının küçük çaplı da olsa yapabileceği bir faiz indirimi Türk Lirası'nın zaten zayıf olan durumunu daha da hassaslaştırabilir. PPK faiz indirirse 2.65'in üzerini test edebilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA