• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Trump’a yönelik soruşturma gündemde BİLAL DOĞAN

Trump’a yönelik soruşturma gündemde

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.08.2018, 00:00

Bayram öncesinde Euro Bölgesi'nin ve Almanya'nın imalat PMI rakamları beklentilerin altında kalırken, ABD'nin imalat PMI'ı da tahminleri karşılamadı. ABD işssizlik maaşı başvuruları öngörülerden daha iyi gerçekleşme gösterirken, ülkenin yeni konut satışları datası ise beklentilerden uzak kaldı.
Euro Bölgesi ve Çin başta olmak üzere küresel risklerin tartışıldığı toplantıda; ticaret gerilimleri kaynaklı risklerin büyüme üzerindeki etkilerinin izlenmeye devam edileceği belirtildi.
Diğer taraftan gündemin önemli maddeleri ise; ticaret savaşları, gelişen ülkelerin (EM) durumu, ABD Başkanı Trump'a yönelik soruşturmalar ve Brexit gibi lokal gelişmelerdi. İngiltere'nin Brexit Bakanı Dominic Raab, AB ile Brexit konusunda yüzde 80 civarında anlaşmaya sahip olduklarını ancak İrlanda sınırı başta olmak üzere hala önemli engellerin olduğunu söyledi.
ABD ile Çin arasında ticaret görüşmeleri arka planda devam ederken, 16 milyar dolar değerindeki ABD ve Çin ürünlerine yönelik karşılıklı gümrük vergileri devreye alındı.

AVRUPA'DAN TEPKİ GELDİ

ABD Başkanı Trump'ın: AB'den gelen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulayacaklarını yeniden dillendirmeye başlaması da Avrupa tarafında tepkiye neden olurken, tırmanan ticaret gerilimleri ile ABD doları lehine fiyatlamalar ortaya çıktı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in geçtiğimiz günlerde faiz artışlarına kademeli olarak devam edeceğini söyledi. Fed'in Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen bir sempozyuma katılan Powell, burada "Değişen Ekonomide Para Politikası" başlıklı bir konuşma yaptı.
Powell, "Fed'in faiz artırımında hızlı davranması durumunda ekonomik büyüme sınırlanabilir, ancak yavaş davranması durumunda ise ekonomi aşırı ısınabilir.
Federal Açık Piyasa Komitesi, faiz oranlarını kademeli olarak artırmada bu iki riski ciddiyetle ele alıyor." yorumunu yaptı.

PİYASALARI TEHDİT ETTİ

Gündemde gelişen ülke para birimlerinin bir krizi tetikleyip tetiklemeyeceğine yönelik senaryolar ve ABD Başkanı Donald Trump'a dair soruşturmalar olacak.
Trump seçim soruşturması kapsamında suçlu bulunması ve azil işlemlerinin başlaması halinde piyasaların çökeceğini söyledi. Hatırlanacağı gibi, Başkan Trump'ın eski kampanya başkanı Paul Manafort, 8 ayrı husustan suçlu bulunurken; eski avukatı Michael Cohen de başkanlık seçim kampanyası finans kurallarını ihlal ettiğini kabul ederek FBI ile işbirliğine gideceğini deklare etmişti.
Ayrıca ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları da takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak yukarı tarafta 1.1585 - 1.1615 direnç bölgesi kritik. Buranın aşılması halinde 1.1630, 1.1655 ve 1.1685 direnç seviyeleri önemli olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA