• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Büyümeye çare olabilir mi? CAHİT SÖNMEZ

Büyümeye çare olabilir mi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.04.2015, 00:00
Büyüyememe sorununun kronikleşmeye başladığını son yazımda gerekçeleriyle vurgulamaya çalışmış, bazı çözüm önerilerini özetlemiştim. Tam da o gün "İstihdam, sanayi yatırımı ve üretimi destek paketi" açıklandı. Üç temel sacayak üzerine tasarlanmış on bir alt başlıktan oluşan paketin dikkat çeken bölümlerine göz atalım.
İstihdam teşvikleri, yatırım teşvikleri ve finansmana erişim 3 sacayağını oluşturuyor paketin...
İş-Kur özel sektörün yeni işe başlatacağı çalışanlara 6 ay süresince asgari ücret ödemeyi taahhüt ediyor. Aynı zamanda işverenlerin kursiyer olarak tanımlanan bu kişiler için yapacakları harcamaları vergi matrahından düşebilecek. Süreç sonunda kayda değer bir teşvik var; eğer işveren 6 aylık eğitim sonunda adayı işe alırsa, yaklaşık 3 yıl süresince sosyal güvenlik primini yine İş-Kur üstleniyor. Diğer konuya geçmeden bir parantez açalım. Bu programla ilgili detay bilgiler için İş-Kur web sitesine baktım, resmi yazışmaların fotokopileri vardı. Zaten bir süredir eğitime tabi teşvike de yönelik benzer programlar uygulanıyor. Ayrıca nasıl bir aksiyon planı benimsendiği ile ilgili de bilgi göze çarpmıyor.

YATIRIM TEŞVİKLERİ
Gelelim ikinci sacayağı yatırım teşviklerine...
Yatırımcılarımızın bu yıl ve 2016'da yapacakları yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha önce uygulanan teşvik oranlarının üzerinde vergi indirimi uygulanması öngörülüyor. Hatta birinci bölgede geçerli olmayan yatırım döneminde vergi indirimi paketle beraber yüzde 50 oranına ulaşacak.
Her fırsatta altını çizdiğimiz katma değerli ve yüksek teknolojili ürünler unutulmamış, pakette yer almış. İleri teknoloji kategorisindeki yatırımlar 5. bölge olarak kabul edilecek ve aynı destekleri almaya hak kazanacak. Bu arada... Beşinci bölgede KDV, gelir vergisi ve sosyal güvenlik primleri, yer tahsisi gibi önemli teşvikler veriliyor.
Kısacası paketle hem yeni kurulacak şirketlerin hem de mevcut şirketlerin yapacakları yatırımlar vergi ve sosyal güvenlik primleri açısından desteğe tabi tutulması planlanıyor.

ÜÇÜNCÜ SACAYAK
Şirketler borçlanmak yerine özkaynak yolu ile finansmana ulaşmaları özendiriliyor. Daha açık bir ifade ile bankadan ticari kredi ya da özel sektör tahvili yoluyla kaynak yaratırlarsa maliyet yüksek olabileceği gibi aynı zamanda borç çevirme sorunuyla da karşılaşabiliyor firmalar. İşte bu yüzden, hisse senetleri ile finansmana erişirlerse yaptığı nakdi sermaye artırımı kadarlık tutarı kurum kazancından indirebilecek.
İthal girdi maliyetinin aşağı çekilmesi için şu formülde monte edilmiş programa... Yatırım ya da ara malların vadeli ithalatında geçerli olana yüzde 6 oranındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu sıfıra indiriliyor. Diğer taraftan, imalatçı KOBİ'ler ve kadın girişimciler de ön planda tutuluyor. Her iki grup içinde Kredi Garanti Fonu aracılığı ile kredi kullanım kolaylıkları getiriliyor.
Paket büyümeye çare olabilir. Ancak, paketin kağıt üzerinde kalmayıp uygulanabilmesi için hukuki zeminin oluşturulması, uygulama aşamalarının yakından takip edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde diğer teşvik paketlerinden farkı kalmaz, diğerleri gibi raftaki yerini alır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA