• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Merkez Bankası’ndan doğru karar CAHİT SÖNMEZ

Merkez Bankası’ndan doğru karar

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.09.2017, 00:00

Beklendiği gibi Merkez Bankası faizlerde bir değişikliğe gitmedi, sıkı duruşunu bir süre daha devam ettirme kararı verdi. Zaten ekonominin içinde bulunduğu mevcut koşullarda daha farklı bir karar da alamazdı. Enflasyon halen yüksek, dolar dip yapmış durumda, gelişmiş ülke merkez bankaları sıfır faiz politikalarından normalleşmeye geçme aşamasındalar. Para Politikası Kurulu'nun kararlarına bir göz atalım, ardından piyasalara yansımasını değerlendirelim.
Tabi haftaya FED'in olası kararlarını da dikkate alarak...
Merkez Bankasının normal kanaldan piyasaları fonladığı politika faiz oranı, diğer bir deyişle istikrarlı fonlama oranı uzun süredir olduğu gibi yüzde 8 seviyesinde kaldı. Marjinal fonlama olarak tanımladığımız gecelik borç verme faiz oranı yüzde 9,25'den ve geç likidite penceresinden verdiği borç faizi de yüzde 12,25 seviyesinden devam edecek.

KURUN ENFLASYONA ETKİSİ

Merkez Bankası'ndan üç değerli uzmanın yaptığı bir çalışma var Bayesçi yaklaşımla yaptıkları...
Enflasyon ve enflasyonu belirleyen beş temel parametre arasındaki ilişkiyi vektör oto regresyon modeli ile analiz etmişler.
Enflasyonu etkileyen beş parametreler; yüzde 50 dolar ve eurodan oluşan kur sepeti, dolar cinsinden ithalat fiyatları, gayrisafi yurtiçi hasıla, işlenmemiş gıda ve alkol-tütün dışı tüketici fiyatları yani özel kapsamlı TÜFE D grubu ve tarım dışı ekonomi için çalışılan saat başına nominal ücretler...
Yazarlar ilginç bulgulara ulaşmışlar. Birinci ve en dikkat çekeni şu; eğer TL döviz sepeti karşısında yüzde 10 değer kaybına uğrarsa ilk yılın sonunda enflasyon oranında 1,6, ikinci yılsonunda ise 1,7 puanlık bir artış söz konusu oluyor. Dolar tarafından ithalat fiyatlarına yansıyan yüzde 10 büyüklüğündeki artış enflasyon üzerinde 1,3 puanlık artış yaratıyor.
Görüldüğü gibi kur faktörünün enflasyona geçişkenliği hem hızlı hem de yüksek... İkinci önemli bulgu büyümenin etkisi ölçümünde elde edilmiş. Çeyrek itibarıyla büyümede gerçekleşen 1 puanlık artış enflasyonu 0,25 puan yukarı çekiyor. Tarım dışı çalışanların saatlik ücretlerinin artışının enflasyona etkisi daha zayıf oranda çıkmış. Nominal ücretlerdeki yüzde 1'lik artış enflasyonu 0,18 puan yükseltmiş.

TL İŞTAHI SÜRER

Sadece kur faktörüne yoğunlaştığımızda sonuçlar da açıkça gösteriyor ki fiyat istikrarı ana hedefi olan Merkez Bankasının bu hedefi için kur artışını mümkün olduğunca baskılaması gerekiyor her ne kadar serbest kur rejimi uygulasa da... Tabi ki başvurduğu kur rejiminin ardına sığınarak kurları oluruna bırakabilir.
Ancak kur ateşinin yüksek olduğu dönemlerde bunun bedelinin ne kadar ağır olduğunu görmüştük. Hatırlarsanız politika faiz oranını yüzde 4,5'da tutmak için direnmiş sonunda kur basıncının dayanılmaz hale gelmesiyle 550 baz puan artırarak yüzde 10 yükseltmişti. Merkez Bankasının dün aldığı kararlar çerçevesinde piyasada şu hareketleri izleyeceğiz; TL yabancı sermaye açısından cazibesini koruyacak. Bu yüzden yabancıların bizim piyasalara ilgisi de devam edecek. Aynı zamanda doların TL karşısındaki ılımlı seyri de değişmeyecek. Yani dolar TL kuru dar bantta yatay hareket edecek gibi görünüyor.
Sonuç itibarıyla Merkez Bankası yüksek seyreden enflasyon karşısında sıkı duruşunu korumak zorunda kalıyor.
Biraz şansı da yaver gidiyor.
Çünkü Amerika'da işler pek iyi gitmiyor. Trump'ın seçim öncesi verdiği taahhütleri yerine getirememesi, enflasyonda aşağı yönlü direnç oluşması ve siyasi platformda yaşadığı küçük çaplı da olsa krizler doların zayıf kalmasına neden oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA