• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayramın ekonomik etkileri CAHİT SÖNMEZ

Bayramın ekonomik etkileri

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.09.2017, 00:00

Son yazımda piyasaların ne kadar sağlıklı fiyatlama yaptıkları sorusunun yanıtını aramaya çalışmıştım.
Piyasaların pek sağlıklı fiyatlama yapamadıkları, özellikle doların bulunduğu seviyenin gerçekçi olmadığı sonucuna ulaşmıştım. Trump faktörü, FED'in ılımlı politikaları ve TL'nin oldukça cazip getiriler sağlaması şimdilik doları 3,50- 3,60 bandının altında tuttuğunun altını çizmiştim. Borsa, altın ve faizle devam edecektim bu yazımda ama yıl içinde değinmemiz yetmiyormuş gibi bayram gününde de piyasalarla sizleri bunaltmak istemedim.
Tabi bayramın son günü kaldığımız yerden devam edeceğiz ve nasıl bir piyasanın bizleri beklediğine değineceğiz.
Bayram günü bayramla ilgili konuya bir bakalım...

GERİDE KALDI!

Nerede o eski bayramlar demekten kendimizi alamıyoruz.
Bir de o güzel bayramları çocukluğumuzda yaşamışsak...
Komşu ziyaretleri, komşuların el öpmesi karşılığı verdikleri harçlık ya da mendiller... Tabi yanında şeker de... Elimizdeki poşet torba şekerle dolardı gün sonunda...
Mantar tabancası ile yaptığımız savaşlar. Dünyayı böylesine ele geçirmiş ekonomik sistem varken ne yazık ki o günler sadece anılarımızda kalacak.
Çocuklarımız hiç yaşayamayacak o güzel bayramları... Neyse yapacak bir şey yok. Çünkü tamamen tüketim üzerine inşa edilmiş olan kapitalizm yakamızı bırakacak gibi görünmüyor.
Bayramın uzatılmasının tabiki ekonomiye olumlu yansıması oluyor. İç turizm canlanıyor, tatile yönelik harcamalar artıyor.
Turizm Bakanlığının verilerine göre yaklaşık 1 milyon yolcu taşıma bileti satılmış. Tatilin ilk günü 42 bin uçak seferi yapılmış.
Sonuç olarak tatil ve ulaşım sektörüne 5,2 milyar TL kanalize olacakmış.

GİYSİ VE GIDA SEKTÖRLERİ

Bayram süresinin uzatılması ile ilgili olmayan sektörler de var bayramlarda canlanan... Kurbanlık canlı hayvan alınması... Bu bayramda 10 milyar liraya yakın kurbanlık canlı hayvan satılması öngörülüyor. Bayramlık giysilerin ve şeker ve tatlıların alınması ile de gıda sektörü üretim ve cirolarını yükseltiyorlar. Tahminlere göre bu sektörlere de 2 milyar civarında harcama yapılacağı bekleniyor.
Ancak olumsuz etkileri de söz konusu...
Tatil uzun olunca yurtdışı seyahatler de artıyor ve döviz çıkışına neden oluyor. Gerek içeride gerekse dışarıda yapılan harcamalarının tamamı gelirler ile yapılamadığından tüketici kredileri ve kredi kartı kullanımları da doğal olarak yükseliyor. Bileşik kap gibi tüketimin artması ile tasarruflar ne yazık ki geriliyor. Tasarrufların aşağı gelmesi ise cari açığa yukarı yönlü baskı oluşturuyor ve nihayetinde cari açığın finansman zorluğu karşımıza çıkıyor.
Bayram günü fazla tadınızı kaçırmayayım negatif faktörlerle...
Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA