• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Merkez Bankası faizleri sabit tuttu CAHİT SÖNMEZ

Merkez Bankası faizleri sabit tuttu

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.10.2017, 00:00

Merkez Bankası dün yaptığı olağan toplantıda faizleri mevcut oranlarında korumayı tercih etti. Karar sürpriz olmadı açıkçası... Çünkü iç ve siyasi ve ekonomik gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası'nın genişleyici para politikasının miktarını azaltması, ay sonunda FED'in normalleşme yönünde ve Aralık toplantısı ile ilgili faiz artırma olasılığı hakkında ipuçları verecek olması Merkez Bankasını zorunlu olarak sıkı duruşunu korumasını gerekli kıldı. Açıkça vurgulayalım; Merkez Bankası zorlayıcı iç ve dış ekonomik konjonktüre karşı faizlerin seviyelerini korumada direniyor. Daha açık bir ifadeyle gerek politika faiz oranının yüzde 8'de, borç verme faiz oranının yüzde 9,25'de olması diğer taraftan ağırlıklı ortalama fonlama oranının yüzde 12'lerde seyretmesi aslında Merkez Bankasının güçlü dirence karşı nasıl direnmeye çalıştığını ortaya koyuyor.
Merkez Bankası iki fonlama kanalında faiz artıracağına, çok büyük oranda geç likidite penceresini kullanarak ortalamayı yüzde 12'lere çıkarıyor. Böylece piyasa faiz oranlarının da bu seviyelere gelmesini sağlıyor.

İKİ NEDEN

Bunu neden yapıyor? Birincisi Merkez Bankasına göre enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaya devam ediyor. İkincisi kurların yükselerek yani birikimli kur etkisi ile ithalat fiyatlarını yükselmesinin ve sonuçta enflasyona baskı yapmasının önüne geçmeye çalışıyor.
Özellikle kurlar son zamanda iyice hareketlendi.
Bir yerde kurlar üzerindeki basınç sürüyor. Sadece birkaç ayda dolar TL kuru yüzde 6,5 yükseldi.

KRİTİK SORU

Merkez Bankası geç likidite penceresi ile ne kadar idare edebilecek? FED büyük olasılıkla Aralıkta faiz artıracak. Avrupa Merkez Bankası genişleyici para politikasından aşamalı olarak çıkacak. Aylık euro enjeksiyonunu yeni yıl itibarıyla aylık 30 milyar euroya düşürecek. İçeriye bakarsak; enflasyon oranında yüzde 11'lerin üzerinde direnç oluştu. Bu koşullar altında Merkez Bankası yılın kalan iki toplantısında bakalım faiz oranlarını koruyabilecek mi? Biraz zorlanacağa benziyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA