• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Merkez Bankası piyasalar ile uyumlu karar verdi CAHİT SÖNMEZ

Merkez Bankası piyasalar ile uyumlu karar verdi

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.01.2019, 00:00

Merkez Bankası yılın ilk toplantısını yaptı. Geçen yılın son iki ayında enflasyonda başlayan iyileşme ve gelişmiş ülkelerden gelen yavaşlama sinyalleri Merkez Bankası'na faiz indirimi için alan açmıştı. Ama açılan bu alanın kalıcılığından emin olmak isteyen Merkez Bankası Ocak toplantısında temkinli olmayı tercih etti ve politika faiz oranını sabit tuttu. Açıkçası doğrusunu da yaptı.
Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlayana kadar elindeki tüm araçlarını kullanmaya devam edeceğini ve aynı zamanda gerek görüldüğü takdirde ek sıkılaştırmaya gidebileceğinin sinyallerini de verdi.
Fiyat istikrarı, iktisat yazınında "iktisadi aktörlerin belirsizlik algısı yapmadan rasyonel kararlar alabildikleri enflasyon oranı." olarak tanımlanmış. Dolayısıyla Merkez Bankası kararlılıkla ana hedefi fiyat istikrarına odaklanmak istiyor. Yani mümkün olduğunca enflasyonunun yükselmesine neden olan faktörleri baskılayarak yeniden enflasyonu makul seviyelere çekmenin çabasını veriyor.

KURLARDAN FİYATLARA GEÇİŞKENLİK

Merkez Bankası fiyat istikrarının bozulmasının temel nedenlerinden birisini kurlardaki aşırı volatiliteye bağlıyor.
Fiyatlama davranışlarının bozulması bu nedenle fiyatlamaların dövize endekslenmesi gibi tercihler doğal olarak Merkez Bankasını rahatsız ediyor. Zaten yüksek enflasyon sürecinin ekonomilere verdiği en ağır tahribatlardan bir tanesi de gerek tüketimde gerekse tasarruflarda ulusal para yerine dolar gibi ana para birimlerine yönelimin artmış olmasıdır.
Merkez Bankasının son aylarda döviz kurundaki hareketlerin enflasyon üzerindeki etkisi konusunda yaptığı vurguda dikkat çekici boyutta... Merkez Bankasına göre kurlar enflasyon hesaplamasında dikkate alınan ana grupların alt kalemlerine kadar bozucu etki yapıyor. Kur etkisinin yanı sıra fiyatlama davranışlarındaki bozulma halen sürüyor üstelik iç talebin zayıfladığı bir süreçte.
Aynı zamanda şu iki riskin varlığına da vurgu yapıyor Merkez Bankası; İktisadi faaliyetler yavaş seyrediyor ve finansal istikrarsızlık piyasalar için halen tehdit oluşturuyor. İyileşme gördüğü gelişmelerde var tabi ki... Özellikle dış talebin güçlü seyri ve cari dengedeki belirgin düzelme ön plana çıkıyor.

SIKI DURUŞ KORUNMALI!

Asıl yanıt bekleyen Mart toplantısında Merkez Bankası'nın nasıl aksiyon alacağı sorusu. Petrol fiyatlarının gerilemiş olması, gelişmiş ülke tahvil faiz oranlarının gevşemesi ve gelişmiş ülke merkez bankalarının güvercin tavırları içerideki negatif faktörleri kısmen nötrleştiriyor. Ancak Merkez Bankası'nın öncelikle FED'in faiz artırmayacağı ya da en azından sadece 1 faiz artırımı yapacağından emin olması gerekiyor ki faiz indirimine gidebilsin.
Çünkü kurlar dönem dönem kendini hissettiriyor. Ne kadar yükselme potansiyeli olduğunu bir gecede 6'lara çıkarak kanıtlıyor. Eğer Merkez Bankası sıkı duruşunu alacağı aksiyonlar ve vereceği mesajlarla korursa finansal istikrarı tesis edebilecek ki bu da belirgin bir şekilde fiyat istikrarına olumlu katkı yapacak.
Zaten son toplantıdan çıkan mesajlar piyasalar tarafından pozitif algılandı ve ona göre de fiyatlandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA