• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SGK, işverenlerin prim yükünü azaltıyor EKREM GÜLCEMAL

SGK, işverenlerin prim yükünü azaltıyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.01.2019, 00:00

Geçen haftaki yazımda 2019 yılının asgari ücret oranlarını ve 7159 sayılı kanun ile getirilen müjdeleri siz değerli okuyucularımla paylaşmıştım.
Bu hafta sizlere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelediği 2019 yılında devam edecek olan asgari ücret desteği ve istihdam teşvikleri hakkında bilgi vermek istiyorum.
Cumhurbaşkanımızın verdiği müjdelerin hayata geçirilmesi için Meclis'te çalışmalar başlamış olmakla birlikle aşağıda vereceğim tutarlar Cumhurbaşkanımızın verdiği demeçler dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Bildiğiniz üzere 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işyeri işverenlerine; kayıtlı sigortalı istihdamının arttırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının arttırılması, bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasını sağlamak adına çeşitli teşvikler verilmektedir.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 2019 YILINDA DA DEVAM EDECEK

2018 yılında günlük 3,33 TL üzerinden ve 9 ay süreyle verilen asgari ücret desteğinin ise 2019 yılında 12 ay süreyle 500 ve üstünde sigortalı işçi çalıştıran işyerleri için 101 TL, 500'ün altında sigortalı işçi çalıştıran işyeri için 150 TL olarak uygulanacaktır.
Bununla birlikte, asgari ücret desteğinden faydalanacak sigortalılar için gerekli olan günlük asgari ücret şartı dışında diğer şartların aynen devam edeceği görüşündeyiz.
İşverenlerimiz, üst tablodaki teşvik sonrası ödenecek rakamlar üzerinden, işyerlerinin büyüklüğüne göre ayrıca asgari ücret desteği alabilecekler.

İŞVERENLERİMİZİN DOĞRU YÖNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Asgari ücretteki % 26,05'lik artış işverenlerimizi, ücret maliyetlerindeki artış yönüyle endişelendirmiş olsa da hali hazırda uygulanmakta olan 13 istihdam teşviki, işçilik maliyetlerinde %14,50 ila % 100 arasında maliyet azaltıcı etki yaratır iken ayrıca uygulanan asgari ücret desteği ile de bu oranlar daha da artmakta, işverenlerimizin üzerindeki prim yükünü azaltmaktadır.
Buradaki en önemli husus ise insan kaynakları uzmanlarının, muhasebeci ve mali müşavirlerin her bir istihdam teşvikini doğru ve iyi anlayıp işverenlerimizi doğru yönlendirmesi olacaktır.
Bu konuda SGK E -Bildirge Sistemine eklenen, işverenlerimizin sigortalıları işe alır iken hangi teşviklerden faydalanabileceklerini kıyaslayarak gösteren uygulamada, istihdam teşviklerinden yararlanmada faydalı olacaktır.
Sosyal güvence içinde kalmanız dileğiyle..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA