• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Geçmiş yıla şükretmek

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.11.2016, 00:00

Kardeşimin kayınvalidesi, erkek kardeşi, onun ailesi, iki yakın arkadaşım ve önceki gün tanıştığım aynı mahallede oturan çok şeker bir hanım; hepsi de 'Thanksgiving Day-Şükran Günü' yemeğine davet etti.
ABD'de, belki büyük şehirlerde durum farklıdır ama küçük yerleşim birimlerinde, özellikle bu tatil aileyle birlikte kutlanıyor. Yeniyıl gecesinden bile daha fazla önem veriyorlar. ABD'de Kasım ayının son perşembesinde kutlanıyor, Kanada'daysa Ekim ayında. Bin 600'lü yıllardan itibaren kutlanan bir gün, okullar 5 gün süreyle kapalı.
Gelenek Lincoln zamanında resmi gün ve tatile dönüşmüş, kıtaya yerleşen Avrupalılarla yerlilerin birlikte yemek yiyerek geçen yılın bereketi için şükretmeleri esasına dayanıyor.
İlginç bir şekilde tüm aile biraraya geliyor, ilginç diyorum çünkü kimse bizdeki tatillerde olduğu gibi, bu haftayı bir kaçış olarak görmüyor.
Aslına bakarsanız yıl içinde aileleriyle biraraya gelemedikleri için, Şükran Günü'nü buna ayırmaları normal. Bizde aileyle her dakika birlikte olunuyor, tatili birlikte geçirmenin pek esprisi kalmıyor sanki...

KARA CUMA NE DEMEK?

Al cumayı da ekle, hop iki haftasonu da var, etti mi sana dokuz gün, kaç güneye, her şey dahil tatil köyüne. Şükran Günü her yer kapalı burada, bir miktar zarar gören ekonomiyi de hemen ertesi gün, büyük ucuzluğa girerek telafi ediyorlar.
Black friday-kara cuma adı verilen günde mağazalar sabahın köründe açılıyor ve gerçekten de hatırı sayılır indirimler yapıyorlar.
Sizler bu satırları okurken muhtemelen o sıralardan birinde olacağım, zira yapacağım bütün alışveriş parasını kara cumaya sakladım.
Black Friday denme sebebi de yıllar önce bir gazetenin attığı manşet! Sokaklar ve trafik öyle kilitlenmiş ki New York'ta, durumu kara cuma diyerek açıklamışlar, günün adı da öylece kalmış. İndirim cuma başlıyor ama devam da ediyor aslında, bazı mağazalarda ilk gelen 50 kişiye ekstra indirim var gibi oyunlar da yapılıyor tabii.

BALKABAKLI TURTA, OLAY!

En merakla beklediğim şeyse, hindi yemek değil, balkabaklı turta yemek. Ev yapımı turtalar gerçekten çok lezzetli oluyor. Söylemeden edemeyeceğim, Türk olup da 'turkey-hindi' şakasına maruz kalmayan yoktur herhalde bu kıtada. Hehehe diye gülmek lazım, zira bu şakayı pek zekice buluyorlar.
Pek çok Türk arkadaşımın bu sıra tatile geldiğini görüyorum, sosyal medya paylaşımlarından, kara cumanın da olayla ilgisi vardır diye geçiyor aklımdan. Yoksa kasım ayında, hem de dolar 3.40 olmuş iken ne diye gelinsin buralara kadar.
Alışveriş maceralarımı ayrıca yazacağım hafta içinde, bakalım neler bekliyor beni, sabahın köründe kalkıp sıraya girmesem de bütün gün avm'lerde olacağım kesin.
Yok kendim için değil, iş icabı....

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA