• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İnciraltı ve vatan sevgisi ERHAN GÜLENÇ

İnciraltı ve vatan sevgisi

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.08.2018, 00:00

İzmir'in yıllardır potansiyelini değerlendiremediği bir yer İnciraltı... Maalesef güzelim bölge imar planı olmadığı için nargilecilere, kır düğün salonlarına ve mangalcılara kalmış durumda.
Bölgenin planlanması için yıllardır çaba harcanıyor ancak kenti geliştirecek tüm proje ve girişimlerde olduğu gibi burada da malum çevreler geçit vermiyor. Şimdi yeni bir umut doğdu. AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, Yeni Asır aracılığıyla bölgenin planlaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin mutabakata vardığını ve birlikte çalışma yapacaklarını açıkladı.
Bunu geçtiğimiz günlerde siz okuyucularımıza duyurduk.
Eğer, bu süreç başarıyla tamamlanır ve planlar çıkarsa abartmıyorum İzmir uçar.
İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut'un verdiği bilgilere göre, bölgenin sağlık ve sağlık turizmi yatırımlarıyla 10 milyar dolar yatırım çekme potansiyeli var. Karabulut, en az 15 bin kişiye de iş imkanı sağlanmasını öngördüklerini anlattı. Bölgenin binlerce yıllık Agememnon mirasının üzerinde durduğunu belirten Karabulut, "Bu miras bugün bir tek termalle beraber kullanılıyor. Bunu biz doğayla beraber doğru bir lokasyonla oteller, hastaneler kurarak kullanabiliriz" dedi. Karabulut, çok tartışılacak şu ifadeyi kullandı: "İnciraltı'nın planlanmasının önünde duracak kişinin vatan sevgisinden, ülke sevgisinden şüphe ederiz."

NİTELİKLİ YEŞİL ALAN

Karabulut, iddia edildiğinin aksine planlamanın bölgedeki yeşil dokuyu yok etmek yerine daha nitelikli bir hale getireceğini de ifade etti ve şu bilgileri verdi:

"İnciraltı'nda Kent Ormanı'nın karşısında 5 milyon metrekarelik bir alan var. Biz arazilerimizden en az yüzde 40 oranında kamuya terkte bulunacağız. Bu oran plana göre daha da artabilir. Bu da 2 milyon metrekare demek. Hadi bundan yollar ve başka sosyal tesisler düştüğünde geriye en az 600 bin metrekare olan Kent Ormanı'nın 2 katı büyüklüğünde bir nitelikli yeşil alan olacak demek. Ayrıca bugün İzmir, Kent Ormanı dışında kalan yerleri hiçbir şekilde kullanamıyor. Biz hem İzmir, hem de ülke kazansın istiyoruz."

ODALARA TEPKİ

Karabulut, daha önce plana karşı çıkan odaların tutumuna da tepki gösterdi. Nisan 2016'da Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı olan İbrahim Alpaslan Bey'i ziyaret ettiklerini ve ortak basın açıklaması yaptıktıklarını anlatan Karabulut, "Basın açıklamamızda da 'İnciratı doğa dokusu korunarak planlanmalı' dedik. Sonra 2017 Ağustos ayında verdiği röportajda, ki bugün de aynı şeyi söylüyorlar, 'İnciraltı tarım arazisidir tarım arazisi kalmalıdır' diyorlar" ifadelerini kullandı.
Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği İzmir Koordinasyon Kurulu Başkanı ile de görüştüklerini ve tüm oda başkanlarını İnciraltı'na davet ettiklerini dile getiren Karabulut, "Espriyle karışık 'Bizi dövdürecek misiniz' dedi.
Onlar İnciraltı'nın önünde durdukça bundan rantçı kazanıyor. Simsar kazanıyor. Yani İzmir sevgisi olan bir insan İnciraltı'nın planlanmasının önünde mümkün değil duramaz.
1 gün bile ülke açısından kayıptır" diye konuştu.
İzmir, bu defa İnciraltı fırsatını kaçırmamalı. İnciraltı için söylenecek sözü olan şimdi söylesin, bu işi bu defa çözelim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA