• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşte sizin ‘İzmir Modeli’niz: Koku, çöp, trafik ERHAN GÜLENÇ

İşte sizin ‘İzmir Modeli’niz: Koku, çöp, trafik

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.09.2018, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, giderayak içlerinde çoğu profesör olan 26 akademisyene bir çalışma yaptırmış. "İzmir Modeli" isimli çalışmada Başkan Kocaoğlu'nun son 15 yıldaki icraatları anlatılıyor. Önceki akşam düzenlenen tanıtım toplantısında Aziz Başkan, yaptıklarını övmüş de övmüş ve "Türkiye İzmir gibi olsun" demiş.
Bir de çalışmayı hazırlayan akademisyen ekibin lideri Prof. Dr.İlhan Tekeli konuşmuş toplantıda. Aman Allah'ım...
Ne övgüler ne övgüler... Neymiş İzmir'in başarısı göz kamaştırıyormuş, Türkiye belediyecilik tarihi bakımından bir ilk ve unutulmayacak bir olaya şahitlik ediyormuşuz.
Türkiye demokrasisi bir kriz içindeymiş ve demokrasiyi birinci sınıf haline getirmek istiyorsak İzmir Modeli çok önemli bir başlangıçmış.
Halini herkesin gördüğü İzmir için 'göz kamaştırıyor' gibi aşırı övücü laflar etmesini bir akademisyene hiç yakıştıramadım.

"YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ" YALANI

Bu çalışma için 26 akademisyen 1.5 yıl boyunca çalışmış. Demek ki, İzmir'de övülecek iş bulmak için bir hayli uğraşmışlar.
O kadar uğraşmalarına gerek yoktu, ben kendilerine 3 kelime ile gerçek İzmir Modeli'ni iki saniyede anlatabilirdim: Kötü koku, çöp ve trafik... Sonuç olarak da Anadolu kentlerine göre kan kaybetmiş adeta Türkiye'nin 3. büyük kenti olma özelliğini yer yer kaybetmeye başlamış bir İzmir... Kocaoğlu'nun 15 yılda oluşturduğu gerçek model budur.
Deniz olmayan Eskişehir'e plaj bile yapılırken bizim Aziz Başkan, 15 yılda bol bol "Yüzülebilir Körfez", "Körfez'de ilk ben yüzeceğim" gibi masallarla bizi avuttu. Hatta bırakın temizlemeyi Üçkuyular'dan Körfez'e kanalizasyon akıtmaya devam ettiği ortaya çıktı. Kent günlerce kötü kokuya maruz kaldı. Allah'tan havalar biraz serinledi de o bunaltıcı koku bugünlerde biraz azaldı.

ÇÖP İÇİN YER BİLE BULAMADI

'İzmir Modeli' oluşturduk diyen Kocaoğlu, görevde olduğu 15 yıl boyunca kente modern bir çöp bertaraf tesisi bile kazandıramadı.
Hatta bırakın tesis yapmayı daha bu tesisi kuracak dörtbaşı mağmur bir yer bile bulamadı. Yanıbaşımızdaki Manisa yaptığı modern tesisle İzmir'i solladı. Bizim Aziz Başkan hala kentin çöplerini vahşi depolama yöntemi ile biriktiriyor. Ömrünü çoktan dolduran Harmandalı'ndaki çöplük bir gün yıllar önce Ümraniye'de olduğu gibi patlarsa kimse şaşırmasın...
Kentin en önemli sorunlarının başında ise, trafik geliyor. Bugün özellikle kent merkezindeki trafik neredeyse İstanbul'la yarışır hale geldi. Kentte bir yerden bir yere gitmek artık büyük bir mesele.
Yani, halktan özür dileyip kenara çekilmesi gerekenler üste çıkıp bir de 'İzmir Modeli' diye kitaplar yazdırıyor. Hatta üstüne "Türkiye de İzmir gibi olsun" diyebiliyor.
Pes doğrusu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA