• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Fırat’ın doğusuna kış gelmeden girmemiz gerekiyor’ ERHAN GÜLENÇ

‘Fırat’ın doğusuna kış gelmeden girmemiz gerekiyor’

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.10.2018, 00:00

Türkiye'yi önümüzdeki süreçte Suriye'de sıcak gelişmeler bekliyor.
ABD, söz verdiği gibi Münbiç'i terörden temizleme konusunda ayak diretirken Türkiye, hem orada hem de Fırat'ın doğusunda PKK/PYD'ye yönelik bir temizlik harekatı başlatmayı planlıyor.
Peki Türkiye, bu harekatı ne zaman başlatmalı? Ayrıca Afrin'de kısa sürede darmadağın olan terör örgütü, ABD'den aldığı silahlarla bize Fırat'ın doğusunda daha güçlü bir direnişte bulunabilir mi?
Bu soruları güvenlik politikaları uzmanı, emekli istihbarat albay Coşkun Başbuğ'a sordum. Başbuğ, "Batı'daki Münbiç'ten başlayarak Fırat'ın doğusuna kış gelmeden mutlaka girmeliyiz. Askeri konsept bunu gerektirir. Bu tür harekatları kışa bırakmak doğru değil. Şu an oradaki en müsait ortam, yaz sıcağı da yok, kış soğuğu da" diye konuştu.

"1 AYDA HAKİM OLURUZ"

Başbuğ, geçen her dakikanın Türkiye'nin aleyhine işlediğini belirtti ve şöyle devam etti: "ABD bizi Münbiç'te oyalarken teröristlere silah göndermeyi sürdürüyor. Hatta Suudi Arabistan gibi ülkelerin terör örgütüne maddi kaynak aktarılmasını sağlıyor. Bütün bunlar gözönünde sürerken Türkiye bu ayak diremelere, bu oyunlara daha fazla tahammül etmez. Türkiye'nin bu tür operasyona yetecek hem askeri gücü hem de kaynağı var. Zaten Fırat'ın doğusu düzlük bir alan, en yüksek rakımı 700-800 metre. Afrin öyle değildi. Yani harekat bu defa çok daha kolay olacak. 1 ay içinde saha hakimiyetini sağlarız. Ondan sonra kış gelse de artık saha hakimiyeti bizde olduğu için ince temizliği de dantel gibi yaparız. Terör örgütü dediğimiz bir çapulcu sürüsü, höt dedin mi gider. Girdiğin an öbür taraftan çıkarsın. İşin sürüncemede kalması Amerika'ya yarar." ABD'nin bölgede psikolojik üstünlüğünü de yitirdiğini dile getiren Başbuğ, "Afrin ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde Amerika en büyük yığınaklanmayı ve savunmayı yaptı. Tuzaklamalar, beton sığınaklar hazırlandı. Ama başarılı olmadı. Şimdi de terör örgütü çok çabuk dağılır. Ayrıca bu harekata başlamak için Afrin'de olduğu gibi Rusya ve İran'ı ikna etmemize de gerek yok. Onlar da zaten Fırat'ın doğusuyla ilgili ABD'nin yaptıklarına karşı açıklamalar yaptılar ve orada bir oldu bittiyi kabul etmeyeceklerini söylediler" dedi.

"SİLAHLAR GANİMET KALACAK"

Afrin Harekatı öncesinde de ABD'nin terör örgütüne verdiği silahların Türkiye'ye ganimet olarak geçeceğini söylediklerini kaydeden Başbuğ, şunları vurguladı:
"Dediğimiz de çıktı. Birçoğunu ambalajları bile açılmadan aldık. Aynı şey doğuda da olacak. ABD istediği kadar oraya silah getirsin, neticede bu silahları kullanacak insan gücü lazım, akıl, beceri ve ruh lazım. Bunlarda hiçbiri yok. Biz yine o silahları ambalajında alırız." Devlet aklı, elbette bu harekat için en uygun zamanı tabi ki, belirleyecektir.
Bölgeyi iyi bilen isimlerden biri olan Başbuğ'un bu sözleri uygun zamanın belirlenmesinde bir öneri olarak değerlendirilmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA