• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İstanbul-Ankara tamam, İzmir adaya bağlı ERHAN GÜLENÇ

İstanbul-Ankara tamam, İzmir adaya bağlı

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.11.2018, 00:00

FETÖ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadelenin korakor sürdüğü ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kökleşme evresinde olduğu bir süreçte AK Parti ve MHP'nin yerel seçimde ittifaktan vazgeçmesi, Türkiye'nin kazanımlarını kaybetmesi için çalışan çevreleri umutlandırmıştı. Ancak, iki partide de sağduyu hakim geldi ve yerel seçimde yeniden ittifak kararı alındı.
Bu, Türkiye'yi rahatlattı. 31 Mart seçimlerinde MHP, İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday çıkarmayıp AK Parti'nin adayını destekleyecek. CHP-İP ve terör örgütünün uzantısı HDP'nin ittifak kuracağı illerde de adaylar Cumhur İttifakı çerçevesinde belirlenecek.

BLOK İÇİ HAREKETLİLİK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin açıklamalarının ardından yeniden kurulan ittifakın seçim sonuçlarına ne yönde etki edeceğini siyaset bilimi açısından değerlendirmek amacıyla bu alanda Türkiye'deki en önemli isimlerden biri olan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun'la görüştüm.
Bu kararla Cumhur İttifakı'nı kuran AK Parti ve MHP'nin elinin İstanbul ve Ankara'da çok rahatladığını belirten Tosun, iki ilde ittifakın seçimi rahatlıkla alacağını dile getirdi. Türkiye'de seçmenlerin oy verme davranışında blok içi hareketliliğin çok yüksek olduğunu ifade eden Tosun, "Bir de 24 Haziran seçimleri gösterdi ki, MHP kendi seçmenini önemli ölçüde kontrol ediyor. Kaldı ki 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de Ankara örneğine baktığımızda CHP adayı olan MHP kökenli Mansur Yavaş'a oy vermeyen yüzde 7 gibi bir MHP'li kitlesi vardı. Ayrıca 24 Haziran seçim sonuçları da İP'nin bundan sonraki süreçte MHP'den alabileceği oy kalmadığını gösteriyor" dedi.

'EGELİ SEÇMEN' VURGUSU

Tosun'a "Peki İstanbul ve Ankara'daki bu tablo İzmir'de nasıl şekillenir?" diye sordum.
İzmir'in İstanbul ve Ankara gibi kolay olmadığını belirten Tosun, AK Parti'nin göstereceği Büyükşehir Belediye Başkan adayı profilinin burada etkili olacağını söyledi ve şöyle devam etti:

"24 Haziran genel seçimindeki oy oranı üzerinden gittiğimizde Cumhur İttifakı'nın İzmir'de işi zor gözüküyor. Tabi ki ittifak tetikleyici bir rol oynayacaktır. Ancak İzmir'deki Egeli seçmenin oyunu alacak, merkez sağ liberal seçmeni seferber edecek güçlü bir aday çıkarsa biraz daha rekabete dayalı bir seçim ortamı oluşabilir. Ege'nin diğer kentlerinden gelenleri de çekecek bir aday etkili olur.
Ancak, CHP'nin açıkladığı 30 ilçenin tamamını alma söylemi açısından değerlendirirsek AK Parti ve MHP'nin aldığı bu ittifak kararıyla zaten çok zor olan bu ihtimal tamamen ortadan kalktı. İttifakın ilçelerde artı 2-3 gibi çarpan etkisi olur."

KIRAN KIRANA SEÇİM

CHP'nin aday belirlemede yapacağı hatanın da seçime etki edeceğini ifade eden Tosun, "Örneğin CHP'de 'kadın aday' dillendiriliyordu. Ne alaka şimdi? 'Kadın olsun, İzmir'den olsun' öyle bir şey yok. Örgüt dışı aday, yüzü çok eskimiş aday hep CHP için İzmir'de dezavantaj oluşturur.
CHP'nin 'İP seçmeninden oy alacağız' diye stratejik bir hata yapması da tabloyu etkiler" ifadelerini kullandı.
İttifakın ardından İstanbul ve Ankara'da sonuç şimdiden büyük oranda belli oldu, İzmir'de de adaylar resmen açıklandıktan sonra kıran kırana bir seçim yaşanacağına inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA