• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CHP’de patron Özkan mı, yoksa Soyer mi olacak? ERHAN GÜLENÇ

CHP’de patron Özkan mı, yoksa Soyer mi olacak?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.02.2019, 00:00

CHP'de Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yeniden aday gösterilmemesinin ardından partide kentin yeni patronu olma yarışına hızlı başladı. Çiğli ve Çeşme'nin ardından Buca'da da son dakika değişikliğiyle kendi adamını başkan adayı yaptırmayı başardı.
Kocaoğlu, bugüne kadar Özkan'ın bitip tükenmek bilmeyen İzmir ihtirasını frenlemeyi önemli ölçüde başarmıştı.
Aralık 2015'te yapılan İl Kongresi'nde kürsüye çıkmış ve Özkan'ın il örgütüne yaptığı müdahalelere karşı "İzmir'in adresini bilmeyenler, İzmir'le ilgili olmayanlar, CHP ile alakası olmayanlar kalkıp İzmir'i dizayn etmeye kalkamaz. Kimse İzmir'i köpeksiz köy sanmasın" ifadelerini kullanmıştı.

HEP KARŞI KARŞIYA GELDİLER
Bu kongrenin ardından Kocaoğlu ve Özkan her konuda karşı karşıya geldi.
Son il kongresinde Kocaoğlu, Deniz Yücel'i aday olarak çıkardı ve Özkan'ın adamı Utku Gümrükçü karşısında seçimden zaferle çıkmasını sağladı.
Ancak daha sonra dengeler değişmeye başladı. 24 Haziran seçimleri öncesinde Kocaoğlu'nun vetosu ile İstanbul'a kaydırılan Özkan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ikna ederek ismini yeniden İzmir listesinin ilk sırasına yazdırdı.
Bu Özkan'ın, Kocaoğlu karşısında büyük bir zaferi oldu.

FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRDİ
Bu seçimler öncesinde de Kocaoğlu yaptığı çıkışların bedelini ödedi ve çok istemesine rağmen Kılıçdaroğlu tarafından yeniden aday yapılmadı. CHP lideri Büyükşehir için Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'i aday gösterdi.
İşte bu andan itibaren Kocaoğlu'nun 2015'te "Köpeksiz köyde değneksiz gezmek" deyimine atıfta bulunarak söylediği "Kimse İzmir'i köpeksiz köy sanmasın" sözünün tam tersi bir durum yaşanmaya başladı. Çok istemesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapılmayan Özkan, Kocaoğlu'nun devre dışında kalması fırsatını çok iyi değerlendirdi.

MASAYA VURAMAZSA...
Çünkü Soyer, Özkan'ın ilçe belediye başkan ve meclis üyelerinin belirlenmesi konusundaki atakları karşısında çok etkisiz kaldı. Romantik solcu tadındaki söylemleriyle durumu idare etmeye çalışan Soyer, pasif tutumuyla Kocaoğlu'nun "15 bin nüfuslu bir ilçenin belediye başkanı Büyükşehir adayı yapılmamalı" sözünü doğrularcasına CHP'nin İzmir siyasetine ağırlığını koyamadı.
Soyer'den daha seçilip seçilmeyeceği bile belli değilken 3 dönemdir başkanlık yapan Kocaoğlu gibi örgüt üzerinde hakimiyet sağlamasını beklemek tabi ki doğru olmaz. Ancak, seçilip CHP'nin yönetiminde olduğu en büyük kamu kurumu olan İzmir Büyükşehir'in başına geçmesi halinde de masaya yumruğu vurmasını bilemezse Özkan, bu kentte istediği gibi at oynatmaya devam eder.

'ABD BİZİ OYALIYOR'
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel'in PKK'nın Suriye'deki elebaşı Şahin Cilo ile buştuğu haberleri basına yansıdı.
Amerikan basını görüşmenin yapıldığı yer için ısrarla 'bir hava üssü' deyip konuyu geçiştirdi. Dün Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'la görüştük.
Karataş, bu görüşmenin ABD'nin PKK'ya lojistik destek sağladığı bir numaralı üs olan Harab Işık Havalimanı'nda yapıldığını anlattı.
Bu üssün çok stratejik bir noktada olduğunu ifade eden Karataş, "ABD'nin Suriye'den çekilme açıklamaları Türkiye'nin konsantrasyonunu bozmak için oynanan bir oyun.
Astana ruhu, Soçi ruhu ABD'nin bütün planlarını bozuyor. Petrolün üzerine konmuşlar. Orada kalmak istiyorlar. Münbiç'teki gibi bizi oyalıyorlar. Hatta, PKK'yla birlikte Afrin'i, Cerablus'u Türkiye'den almanın hayallerini kuruyorlar" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA