• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadifekale’de Kürtçe krizi nasıl aşıldı? ERHAN GÜLENÇ

Kadifekale’de Kürtçe krizi nasıl aşıldı?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.07.2019, 00:00


CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açılışı öncesi yaşanan 'Kürtçe şarkı' krizi aşıldı. Etkinlikte Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi merkezlerinden biri olan Kadifekale ile ilgili önceki gün önemli bir adım attı. Kadifekale'den 90 kadın üretici, İzmir genelinden ise, 24 tarımsal kalkınma kooperatifi ve 12 üretici kadın kooperatifinin yer aldığı tarihi surların içerisinde kurulacak 'Pagos Üretici Pazarı'nın açılışı yapıldı. Açılışa, Başkan Tunç Soyer'in yanı sıra CHP İzmir Milletvekilleri Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır ve Kani Beko da katıldı.

Pazara Kadifekale'nin eski adı olan Pagos isminin verilmesi MHP'nin tepkisini çekmişti. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, CHP'li belediyeyi 'Antik Yunan seviciliği' ve 'Atatürk düşmanlığı' yapmakla suçlamıştı.

DERNEK BAŞKANI DUYURDU
Öte yandan pazarın açılışı öncesi bir de 'Kürtçe' krizi yaşandığı ortaya çıktı. Belediye yetkililerinin açılışta sahneye çıkmaları için anlaştığı İzmir Müzisyenler Derneği üyelerine, belediye yönetimi tarafından 'Kesinlikle Kürtçe şarkı çalmayacaksınız' denildiği iddia edildi. Bu iddiayı sosyal medya hesabında gündeme getiren Dernek Başkanı Oktay Çaparoğlu, etkinlik için çok dilli bir repartuar hazırladıklarını ancak belediye yöneticilerinin kendilerine böyle bir yasak dayattığını söyledi. Çaparoğlu, "Bu dayatmaya evet mi diyeceğiz yoksa tavır mı alacağız?" diyerek açılışta sahneye çıkmayabilecekleri sinyali verdi.

BÜYÜKŞEHİR'DEN YENİ ADIM
Yaşanan bu Kürtçe krizi bazı sitelerde haber olarak yer aldı. Bunun ardından Büyükşehir cephesinden yeni bir adım geldi. Çaparoğlu, sosyal medyadaki paylaşımında bu gelişmeyi şöyle anlattı: "Büyükşehir Belediyesi İletişim Koordinatörü derneğimizi aradı. Sadece Başkan Tunç Soyer sahnedeyken Ege türküleri olmasını istediklerini, yanlış anlamaların olduğunu, Kürtçe ya da herhangi bir dile yönelik bir yasak uygulamasının olamayacağını ifade etti. Kürtçe bir eser de seslendirerek açılıştaki ruha müziğimizle katkı sunmamızı rica ettiler."

ERMENİCE DE SÖYLENDİ
Nitekim Cumartesi günkü açılışta dernek üyelerinden oluşan grup, Atatürk'ün büyük bir posterinin de yer aldığı sahneye çıkarak 'Kürtçe' şarkı da seslendirdi. Bu sırada törene katılanlar da halay çekti. Dernek, bu şarkıyı söylerken çekilen video görüntülerini sosyal medyadan paylaştı. Paylaşımda etkinlikte birçok dilden şarkıların yanı sıra Ermenice bir ezgi de seslendirildiği kaydedildi.

ÇOK KONUŞULUR
Yanlış anlaşılmasın... Bu bilgileri Kürtçe şarkı söylenmesinden rahatsız olduğum için aktarmıyorum. Kesinlikle olmadım, olmam da. Bu ülkenin resmi dili Türkçe. Kürtçe de milyonlarca insanımızın konuştuğu bir dil. Bu dili konuşmak ve bu dilde şarkı söyleyebilmek de ülkemizdeki en güzel özgürlükler arasında. Ancak, CHP'li bir belediyenin düzenlediği ve CHP'li Başkan ile 3 milletvekilinin de katıldığı açılışta Atatürk posterinin altında Kürtçe şarkı söylenip halaylar çekilmesinin de haber değeri taşıdığını düşünüyorum. Bu, aynı zamanda CHP'nin geldiği noktayı göstermesi açısından da çarpıcı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA