• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kibar gibileri İzmir’de tutarsak ‘başkent’ oluruz ERHAN GÜLENÇ

Kibar gibileri İzmir’de tutarsak ‘başkent’ oluruz

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.07.2019, 00:00

İzmir, önceki gün çok önemli bir ismi ağırladı. ABD'de faaliyet gösteren biyoteknoloji devi Samumed şirketinin kurucusu ve CEO'su Osman Kibar, Türkiye'de ilk konferansını İzmir Ticaret Odası'nın düzenlediği Girişimcilik Zirvesi'nde verdi. Osman Kibar bizden biri, yani İzmirli. Kentin efsane belediye başkanlarından Osman Kibar'ın torunu ve İZTO Başkanı Mahmut Özgener'in de öz kuzeni... Kibar'la birlikte 4 Türk arkadaşın kurduğu Samumed, bugün piyasaya henüz daha hiçbir ilaç sürmediği halde tam 15.5 milyar dolarlık bir değere ulaşmış durumda. Bir de piyasaya ilaç çıkardıklarını düşünün... Yüz milyarlarca, hatta trilyonlarca dolarlık bir değere bile ulaşabilirler. Şu an Forbes'in hazırladığı en zengin Türkler listesinde ilk sıralarda yer alan Kibar, bu gidişle açık ara en zengin Türk olma yolunda hızla ilerliyor.

YAŞLANMAYI YENİYORLAR
Kibar'ın kanser, alzheimer, körlük gibi hastalıkların tedavisi, yaşlanmanın tersine çevrilerek vücudun gençleşmesi gibi devrim yaratacak olan deney aşamasındaki buluşlarıyla ilgili anlattıkları heyecan verici. Detaylarını bugün manşet haberimizde de okuyacaksınız ancak ben burada da birkaçını aktarayım. Şirket 9 farklı hastalık için deneyler yapıyor. Bunların bazılarında hayvanlar üzerindeki testler başarıyla tamamlandı ve insan üzerinde testlere geçildi. Şirketin en çok üzerinde durduğu konulardan biri yaşlanmayı önlemek ve gençleşmek. Kibar, "Yaşlanmayı geri çekebilmenin yollarını bulduk" diyerek iddialı konuşuyor. Kanser konusunda da iki ilaç geliştirmişler. Geliştirdikleri ilaçlar, farklı organlardaki, farklı tip kanserleri geriye çevirip kanserin büyümesini yok ediyormuş.Bu arada, kelliğe de çare bulmuşlar. Geliştirdikleri ilaç başınıza sürüldüğünde kişinin saçları 20'li yaşlardaki rengiyle yeniden çıkıyormuş. Bir başka çalışmaları da alzheimer hastalığının önlenmesi hatta hafızanın geri gelmesi konusunda. Kibar, "Bu konuda geliştirdiğimiz ilaç hafızayı geri getirmekle kalmıyor daha iyi yapıyor" diyor. Bu arada körlüğe de çare bulmuşlar. Yapılan deneyde, geliştirdikleri ilaçla hayvanlar yeniden görmeye başlamış. Yine aynı şekilde, felç olanları geriye çevirebiliyorlarmış. Bu ilaç da farelerde işe yaramış.

'ALLAH RAZI OLSUN' DESİNLER
500 kişinin çalıştığı Samumed'te çok müthiş kariyerleri olan insanlar bulunduğunu belirten Kibar'ın şu söylediklerinin altını ise, özellikle çiziyorum: "Hepimiz elbette para kazanmak istiyoruz, ama asıl hedefimiz insanlara 'Allah Samumed'ten razı olsun' dedirtebilmek. Bunu yaparsanız para zaten kendiliğinden gelir. Bizim nihai hedefimiz sadece hastalıkları önlemek değil, insanların sağlıklı ve verimli bir yaşam sürebilmelerini de sağlayabilmek. Tüm insanları yaşları kaç olursa olsun, en sağlıklı dönemlerindeki hallerine geri getirebilmek istiyoruz."

EMEKLEME AŞAMASINDAYIZ
Zirvede Başkan Özgener İzmir'i girişimciliğin başkenti yapmak istediklerini vurguladı. Evet İzmir'de son yıllarda bu yönde umut verici adımlar atılıyor. Ama daha çok yol almamız lazım. Bu yolda henüz emekleme aşamasında sayılırız. Bir gün eğer Osman Kibar gibi cevherlerimizin girişimcilik dehalarını ABD gibi ülkeler yerine İzmir'de ortaya çıkarma imkanı sunarsak Özgener'in söylediği gibi 'giricişimciliğin başkenti' oluruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA