• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye’yi artık kimse yolundan döndüremez ERHAN GÜLENÇ

Türkiye’yi artık kimse yolundan döndüremez

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.07.2019, 00:00
Türkiye, tüm baskılara rağmen dik durup Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın alarak sadece ABD'yi değil içimizdeki Amerika sevdalılarını da mat etti.

Aylardır kara bir propagandaya maruz bırakıldık. 'Yok Türkiye S-400 alamaz. Yok, alırsa batar. Yok, dolar Papaz Brunson krizi döneminde olduğu gibi yine patlar' denildi. Hatta işi, Türkiye'ye dıştan bir müdahale olabileceğini söylemeye vardıranlar bile oldu.

TÜRKİYE'NİN GÜCÜ GÖRÜLDÜ
Ama Türkiye ne ABD baskısına ne de içimizdeki Amerikalıların kara propagandasına boyun eğmedi. ABD'de bir çok yetkili Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını söyledi. Önceki akşam da ABD, bizi F-35 savaş uçağı programından çıkardığını ve şu ana kadar 1.25 milyar dolar para ödediğimiz bu uçakları bize satmayacaklarını açıkladı. İşte, S-400'ler gelmeye başladı. Peki ne oldu? Hiçbir şey...

Aksine piyasalarda tam bir iyimserlik hakim oldu. Dolar ve Euro yerinde sayarken dün bu yazının kaleme alındığı saatlerde Borsa İstanbul coşmuş ve 4.5 ay sonra 100 bin rakamını geçip, 102 bine merdiven dayamıştı. Bu güzel hava, faize de darbe vurdu. 2 yıllık tahvilin faizi dün 1 puan düşerek yüzde 17.76 ile 1 Haziran 2018'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. O kriz tellalları 'kıpkırmızı' oldu.

ABD, TÜRKİYE'DEN VAZGEÇEMEZ
Bakmayın bundan sonrası için de kara propagandayı sürdürmeye çalışanlara. ABD, Türkiye'den vazgeçemez ve bu yaptırım işini çok fazla ilerletemez. İlerletse de Türkiye ekonomine zarar veremez. Çünkü, ABD bu bölgede Türkiye'ye mecbur. Her şeyi bırakın, sadece Adana'daki İncirlik Üssü'nde bulundurduğu nükleer bombalar nedeniyle bile bize mecbur.

Bakın geçtiğimiz günlerde Belçika'nın ulusal medya kuruluşu HLN, ABD'nin bazı NATO ülkelerindeki nükleer envanterini gösteren "gizli bir belge"yi yayınladı. Bu belgeye göre ABD'nin 5 farklı ülkede 150 nükleer başlık ve bombası var. Bunların tam 50'si İncirlik Üssü'nde. Bir gün Türkiye, "Bu bombalarını buradan götür" derse ABD bunları nereye koyacak?

KENDİ SERMAYELERİ GELİYOR
Öte yandan, Türkiye'ye yaptırımlar uygulayacağını söyleyen ABD'nin bizzat kendi sermayesi Türkiye'ye akmaya devam ediyor. İşte bunun en güzel örneği ABD'li fon BlackRock'ın Halkbank ve Emlak GYO'nun ardından Türk Hava Yolları hisselerinde yaptığı alımlar... BlackRock, gerçekleştirdiği alımlarla şirketteki payını yüzde 5.06'ya çıkardı. Trilyonlarca doları yöneten böyle bir kuruluş hiç para kaybedeceği bir yere bu kadar yatırım yapar mı? Bu arada Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, ABD'li tekstil, enerji, savunma, güvenlik ve finans alanında faaliyet gösteren 12 firmanın 23-24 Temmuz'da İstanbul'da Türkiye'nin devleriyle buluşacağını açıkladı.

Yani, Türkiye yolunda hızla ilerliyor. Bu S-400 olayı, ABD dahil Türkiye'yi tam bağımsızlık yolundan artık kimsenin çeviremeyeceğini hem içimizdeki Amerikalılara hem de tüm dünyaya göstermiş oldu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA