• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bu su deposunun altı antik kent ERKİN USMAN

Bu su deposunun altı antik kent

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.12.2011, 00:00
Uzun süredenberi, ören yerlerini kapsayan bir proje çerçevesinde araştırılan Apollonis antik kenti Akhisar'a bağlı Mecidiye beldesinin 2 kilometre kuzeyinde tepede, bir su deposunun altında bulundu.
Bir yetkilinin verdiği bilgiye göre; Appollonis, milattan önce 2. yüzyılda Bergama krallığı tarafından kurulmuştu.
Apollonis, Bergama Kralı I. Attalos'un karısının ve sonraki iki kralın (II. Eumenes ve II. Attalos) annesinin adı. Kraliçe Apollonis özellikle dindarlığı ve ailesine olan düşkünlüğü ile daha yaşarken büyük saygı duyulmuş önemli tarihsel bir kişilik.
***
Yine bu kaynaklara göre; Balıkesir'in Erdek ilçesinde yer alan Kyzikos kentinde sıradan bir kadın olarak dünyaya gelmiş kral I. Attalos'la evlendikten sonra doğduğu kentle olan bağlarını kesmemiştir. Antik kaynaklardan Polybius ve Plutarkhos, kraliçenin meziyetlerini hayranlık ve saygı içeren bir dille anlatmaktadırlar.
Kraliçe ölünce onun onuruna kurulan Apollonis kenti bugüne kadar bilimsel olarak pek araştırılmamış ve ihmal edilmiştir.
***
Kent hakkında bütün bilinenler antik kaynaklar, yazıtlar ve sikkelere dayanıyor. Uydu fotoğraflarından seçilebilen kent surları kısım kısım korunmuş ve Helenistik dönem özelliklerini yansıtmaktadır.
Buraya kadar herşey güzel...
Ne var ki, bu Kent'in yer aldığı tepenin Mecidiye'ye bakan kısmına bir su deposu kurulması ve su borularının kent surlarının ortasından geçirilmesi herkesi hayretler içinde bırakıyor.

hayattan
Nedir bu davul sesleri?

Emekli Doktor Hayri bey amca, her akşamüzeri Alsancak'ın tam göbeğinden gelen davul seslerine çok şaşırıyor. Hayri amca, bu seslere tamtam sesleri diyor. Doğuştan Alsancaklı olan Hayri bey, çocukluğumdan beri duymadığım bu sesler nereden geliyor. Bu kuru gürültü güzelim semtimize hiç yakışmıyor, derken ağlamaklıydı. Bu seslerin nereden geldiğini çözmek için torununa rüşvet bile verdi. Torunu, dedesini seslerin geldiği yere götürdü. Tamtam seslerinin belediyenin kültür merkezinin önünden geldiğini duyup gözleriyle görünce daha da üzüldü. O üzgünlükle torununa, yavrum, sevgili torunum, beni lütfen eski Alsancak'a götür, dedi. Torunu bu sözden bir şey anlamadı. Sadece dedem kesinlikle kafayı sıyırdı, diye düşündü. O sırada darbuka, davul, tef sesleri gök gürültüsünü bastıran bir gürültüyle tüm semtte yankılanıyordu. O gürültüyü merak ve zevkle izleyen insan topluluğu gürültüyü çıkartanlara hayranlıkla bakıp yerlerinde duramıyorlardı
Savaş Ünlü

kentten
Dünya KSK'liler gününden...
1912 Dünya Karşıyakalılar Günü Bostanlı Altınbalık Restoranda kutlandı, yeşil-kırmızı renklerin aşıkları, Karşıyaka Sevgisinin gelecekte her zaman babadan oğula devredilerek yaşatılacağının sözünü verdi. Geceyi Onursal Başkan Selçuk Yaşar, İzmir Milletvekili M.Ali Susam, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da renklendirdi. Bu arada dizi çekimlerini bir yana bırakarak İstanbul'dan İzmir'den gelerek geceye katılan ve Karşıyakalılığıyla övündüğünü belirten Engin Altan Düzyatan da ilgi odağı oldu. İZKA-KSK'li bayan voleybolcular, özellikle yabancı sporcular da sempatik hareketleriyle alkış topladı. Divan Başkanı Tahir Türetken'in, konuklarla ve taraftarlar birlikte söylediği "Tac ettik seni biz başa...Çok Yaşa Kaf-Sin-Kaf Çok Yaşa" ile başlayan şarkı konukları coşturdu. Açık artırmaya çıkarılan Karşıyaka'nın 100.Yıl için yaptırılan özel forması da 10 bin lira ödeyen Karşıyaka'nın eski futbol yıldızlarından ve teknik direktörlerinden Arif Dökel'in yeğeni işadamı Barbaros Dökel tarafından satın alındı.

küpe
Hayatta hiçbir şey arkadaşlıkkadar gerekli olamaz.
Aristo

fıkra
Örnek

Evli bir adam, yaş günü dolayısı ile eşine bir hediye almak istiyordu. Girdiği mağazada tezgahtar sordu:
"Eşinizin bel ölçüsü nedir?"
Adamın cevabı şöyle:
"Hatırlamıyorum. Yalnız ekranı 59 olan bir televizyonumuz var, onun önünden geçtiği vakit bütün ekran kapanıyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA