• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yıllık bakımları nasıl yapılıyor? ERKİN USMAN

Yıllık bakımları nasıl yapılıyor?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.03.2015, 00:00
Şimdi, montajı tamamlanmış ve işletmeye açılmış asansör ve yürüyen merdivenlerin bakım işlerinin nasıl yürüdüğüne bakalım.
İşin geçici kabulü yapıldıktan sonra bakım ve arıza hizmeti müteahhit firma adına asansör ve yürüyen merdiven firmaları tarafından kesin kabule kadar yürütülür. Kesin kabulden sonra artık her iş ihalelere kalır. İdareler KİK (Kamu İhale Kanunu) yasasına dayanarak grup bakım ihalesine çıkarlar. Bu yasanın en az 30 kere değiştiğini de hatırlatalım.
Bu ihalelerin şartnamelerine "montaj firmalarından yeterlik belgesi alıp gelin" maddesi konularak çok sayıda firmaya yol açılır.
Sonuçta hem montaj firması, hem de "yeterlik belgesi" alan rakip firma beraberce ihaleye girerler.
Böylece hemen hemen her sene bakım firması ve fiyatlar da değişir. Bazı durumlarda yedek parça temin edilemez olur, orijinal olmayan değişik parçalar sisteme takılmaya başlanır.
Ünite kırılgan hale gelir ve kazalar başlar.
Bu işleyiş sırasında her ay olması gerektiği şekilde periyodik bakımın yapılması ve idarenin bunu dikkatle takibi gerekir.
Şimdi bir soru var:
"Acaba 2000 yılından günümüze kadar tüm metro, İzban ve üst geçitlerdeki asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımlarını yapan firmaların yıllara göre dağılımı nasıldır? Listelendirildiği takdirde ne demek istediğimiz anlaşılacaktır."
Ve, bir soru daha:
"Karşıyaka katlı pazaryerindeki yürüyen bantlar, tesis edildiğinden bu güne kadar kaç gün çalışmıştır? Halkın cebinden çıkan para kime yaramıştır?"

siyasetten
İzmir aynı gömleği bir daha giymesin
Milliyetçi Hareket Partisi'nden 2015 genel seçimlerinde aday olması beklenen Mehmet Toptaş'dan ilginç değerlendirme geldi.
İşte o değerlendirmeden satırbaşları...
* Yıllardır değişmeyen siyasi partiler kanununun verdiği zararı herhalde darbelerden farklı tutmamak gerekir. Genel merkeze ve genel başkanlara daha yakın olanların listelerde göz önüne alındığı bir gerçektir.
* İzmir'in sorunlarını ancak İzmir'de yaşayan, soluyan ve dolaşanlar bilir. Zaten İzmir bu yüzden gerekli yatırımları gerektiği kadar alamamakta.
* En fazla genç ve nitelikli işsiz bizde, süper ligde takımımız yok. Gecekondusu en fazla şehir rekoru elimizde iken maalesef İzmir vekillerinin birçoğu İzmir'de oturmuyor. Bırakın oturmayı Ballıkuyu'da bıraksanız, Eşrefpaşa'yı bulamazlar.
* Hep aynı adaylar ve aynı isimler rahatsızlık vermekte olduğu halde, suya sabuna karışmayan, konuşmayan, ortalıkta gözükmeyenlerin genel başkanlarının gözüne girerek yerlerini sağlamlaştırma anlayışı bu seçimde mutlaka son bulmalı.
* Siyasi partiler sadece ne kadar oy alırız değil, kiminle daha fazla oy alırız, parti projelerini kiminle daha rahat anlattırabiliriz düşüncesiyle anket ve araştırmalar yapmazlar, anlamak mümkün değil.
* Milyonlarca lira hazine yardımı alanlar biraz bilimsel çalışsa, il ve ilçelere müfettişler gönderse zaten aday profilleri ortaya çıkar.

küpe
Dünyadaki fenalıkların hepsi de faziletler namına işlenir.
Bernard Shaw

günün fıkrası
Öğrenciye göre
Öğretmen:
"Vaktiyle para diye birşey yoktu. Gerekli mallar buğdayla, sebzeyle veyahut koyun ve inekle alınabilirdi" diye konuşunca, öğrenci sordu:
"Öğretmenim, hiç de iyi usul değilmiş. İnsan bunları cüzdanında nasıl taşıyabilir?.."

laflama
* Şiddet yüzünden 125 kadın kimlik değiştirmiş. O da bir şey mi? Koskoca bir ülkenin kimliği değişti!
* Jetonu köşeli dediğim kişi olduğu için köşebaşını tutmuş neylersin?
* Türkiye fakirmiş. Vallahi inanmam. Metroda herkesin elinde son model cep telefonu. Kim inanır ülkedeki fakirliğe?
* AYLAK olmanın sonucu YALAK'lıktır!
* Alim'i olmayan uluslar, yerinde saymaya talim eder!
* Ülkede yönetenler değişir, yönetilenler değişir, ama ödenen bedeller asla değişmez usta!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA