• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Karabağlar yeniden doğuyor ERKİN USMAN

Karabağlar yeniden doğuyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.06.2017, 00:00

Cumhuriyet ve Konak Meydanı'ndan sonra...
İzmir, üçüncü büyük meydanına kavuşuyor Karabağlar Belediyesi'nin, İzmir'in üçüncü büyük meydanına imza atmak için düzenlediği "Ulusal Kent Meydanı Kentsel Tasarım Proje Yarışması"na yoğun bir ilgi gösterilirken, başvurular da her geçen gün artıyor. Karabağlar'ı yepyeni bir şehre dönüştürmek ve ilçeye yeni bir merkez kazandırmanın hedeflendiği ulusal yarışmanın proje teslim tarihi 18 Temmuz 2017 olarak belirlendi. 40 bin metrekarelik alanı kapsayacak olan meydan tamamlandığında Cumhuriyet ve Konak Meydanı'nın ardından İzmir'in üçüncü büyük meydanı unvanını alacak.
Karabağlar'ın yeni bir ilçe kimliğine kavuşması ve daha yaşanabilir bir hale gelmesi için Vatan Mahallesi, İhsan Alyanak Bulvarı üzerinde bulunan 40 bin metrekarelik alana kent meydanı proje yarışmasına katılım yoğun ilgiyle devam ediyor.
Jüri Başkanlığını Şehir Plancısı Prof. Dr. Emel Göksu'nun yapacağı proje yarışmasında diğer üyeler Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Şehir Plancısı Doç. Dr. Hayat Zengin Çelik, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Peyzaj Mimarı Doç.
Dr. Emine Malkoç True, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Mimar Doç. Dr. Tutku Didem Altun ve Kentsel Tasarımcı Yüksek Mimar Ali Kural'dan oluşacak.

***

İlçenin 30 yıllık imar planları etap etap değiştiren, aynı zamanda Karabağlar'a bağlı Uzundere, Kavacık ve Tırazlı köyleri için Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte tasarım ve geliştirme projelerine de devam eden Karabağlar Belediyesi'nin son yaptığı "Kentsel Tasarım Proje Yarışması"nın toplam 40 bin metrekare alanı içerisinde açık otoparklar, meydan, çocuk oyun alanları ve dinlenme alanları yer alacak.

YARIŞMA TAKVİMİ VE ÖDÜLLER

"Kent Meydanı Kentsel Tasarım Proje Yarışması" son teslim tarihi 18.07.2017 olarak belirlenirken, sonuçlar 28.07.2017 tarihinde açıklanacak.
Proje birincisine 75 bin TL, ikinciye 50 bin TL ve üçüncüye 35 bin TL para ödülü verilecek.
Yarışmada ayrıca 3 projeye de 15 bin TL mansiyon verilecek. Dereceye giren eserler 10.08.2017 tarihinde sergilenecek.
Proje yarışmasının ayrıca Danışman Jüri Üyeleri de Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mimar Suphi Şahin, Karabağlar Belediyesi Etüt Proje Müdürü Zeki Yıldırım, Prof. Dr. Cemal Arkon ve Yrd. Doç. Dr. Ahenk Yılmaz'dan oluşurken, Yarışmanın Yedek Jüri Üyeleri ise, Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Altınörs Çırak, Mimar Merih Feza Yıldırım ve Peyzaj Yüksek Mimarı Elvin Sönmez Güler olarak belirlendi

***

Yetkililer Türkiye genelinde yarışmaya yoğun katılım olduğunu belirtirken, yarışmaya yeni katılmak isteyenlerin ise www. karabaglar.bel.tr/kentmeydaniyarisma internet sitesinden veya 0 232 414 76 73 - 0 232 414 76
70 numaralı telefonlardan bilgi alabileceklerini ifade ettiler.

KÜLTÜR HAMALI'NIN İSYANI

İzmir'in Kültür Hamalı Tufan Atakişi benim de naçizane katkım olan, Karşıyakalıların harçlık ve bağışlarıyla yapılan Atatürk Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nın yıkılışına aşırı derecede üzülmüş. Bana ilginç ve ezber sorulardan oluşan bir mektup göndermiş. Sizlerle paylaşmak istedim.
Bence Tufan Atakişi haklı.
Peki sizce?

***

Sizce Karşıyaka ve İzmirli kadınlar Türkiye'deki ilk Atatürk'ün Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nın yıkımına karşı gereken tepkiyi verdiler mi? Yarım asır önce kadının ve haklarının mesleklerle sembolize edildiği, merhum Erkal Güngören'in tasarladığı, meydan ve beton dikitlerle entegre mimari düzenlemesinde 7 bölgeden gelen meslek sahibi kadınların Sn. Tamer Başoğlu'nun tasarladığı rölyeflerin arasından geçerek gökyüzüne doğru yükselişini, ekonomik özgürlüğünü kazanarak gelişimini, güçlenişini sembolize eden bu Anıt'a sahip çıkabildiler mi?
Günümüzde sıradan bir hale gelen, kadına ve haklarına tacizin, tecavüzün, hatta öldürmeye kadar varan şiddetin karşısında durabildiler mi?
Kadın haklarından yana pozitif tavır koyduğunu iddia eden sosyal demokratlığı ile öğünen hatta aralarında bir kadının da olduğu bugüne kadar görev yapan Karşıyaka Belediye Başkanları bu Anıt'ın bakımına, korunmasına ve çevre düzenlemesine gereken önemi verdiler mi?
ANITLAR YIKILMAZ, YIKILAMAZ...

NE HALT EDECEĞİM?

Temel'in karısı ölmüş, cenaze töreninden sonra arkadaşları taziye için eve doluşmuşlar.
Temel'in endişe dolu bakışlarını görünce:
"- Merak etme Temel..." demişler.
Daha çok gençsin. 2-3 ay sonra mutlaka seni mesut edecek bir hanımla tanışırsın." Temel:
"- Biliyorum, biliyorum..." demiş ve eklemiş:
"Yahu! Ben sırf bu gece ne halt edeceğim, onun sıkıntısındayım."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA