• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Futbol takımı doktorluğu ERKİN USMAN

Futbol takımı doktorluğu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.08.2017, 00:00

Ünü, ülke sınırlarını aşan, spor camiasındaki sakatlanmalarda adı ilk akla gelen isimlerden olan, ortopedist ve spor hekimi Dr. Bülent Zeren, mesleki deneyimlerini, bilimsel bilgi ve çalışmalarını 'FUTBOL TAKIM DOKTORLUĞU' adlı kitabında okuyucularıyla paylaşıyor.
Türkiye'de alanında ilk olan bu inceleme, araştırma ve değerlendirme kitabının içeriği, her kesim tarafından rahatlıkla okunabilecek nitelikte.
Dr. Bülent Zeren, "Küresel futbol endüstrisi içinde kulüplerin tüm paydaşları, üyeleri, çalışanları, yöneticileri ve kadroları arasında takım doktorunun yeri yaşamsal bir öneme sahiptir. Bu ortamın getirdiği finansal baskılar altında başarıların etik kurallar dahilinde ve sporcu sağlığını riske atmadan, kazanma ve kaybetmenin ötesinde sürdürülmesi bir kulübün itibarını sağlamlaştıracak en temel yapı taşlarıdır. Takım doktorları da bu değerlerin en büyük taşıyıcısı ve savunucularından biridir." diyor.

SAKATLIK DEĞİL YARALANMA

"Bu maçta oynamayacaksın da hangi maçta oynayacaksın" demeyen yöneticileri, "ne yaparsanız yapın bu maça yetiştirin" demeyen teknik direktörleri ve"bacağım kopsa oynayacağım" demeyen sporcuları büyük bir saygıyla anan Dr. Bülent Zeren, kitabının her sayfasında takım doktorluğunun öncelikle etik kurallar ışığında değerlendirmesini yapıyor.
Zeren, kitabında ilk olarak takım doktorunun temel nitelikleri ile maç öncesi, sırası ve sonrasındaki görev ve sorumluluklarını ele almakta, buna ek olarak, kampta, tesiste, seyahatte ve gündelik yaşamda takım doktorunun sporcular başta olmak üzere, fizyoterapist, masör, yönetici, gazeteci ve taraftar gibi tüm paydaşlarla ilişkilerine dikkat çekmektedir.
Sporcuların mahremiyet hakkı ve kendi sağlıkları konusundaki sorumluluklarının altını önemle çizen Zeren, sporcu sağlığı konusunda takım doktorunun yanında kulüplerin, yöneticilerin ve antrenörlerin yükümlülüklerine de vurgu yapmaktadır.
Kitapta ayrıca doping, enfeksiyon ve ilk yardım konularına da yer verilmektedir.
"Futbol Yaralanmaları ve Önlenmesi" başlıklı ikinci bölümde ise "sakatlık değil, yaralanma" diyen Zeren, "yaralanma" kavramının yaygınlaşmasını hedefleyerek yaralanmanın tanımı, oluşumu, faktörleri ve nedenleriyle ilgili modelleri ele almıştır. Bunun ardından yaralanmanın önlenmesi ve yaralanma sonrası spora dönüş konularında geniş literatüre ve deneyimlere yer vererek çapraz bağ ve kasık gibi belirli yaralanma biçimlerine de odaklanmıştır.
Koruyucu ekipmanlardan tekmeliğe özellikle vurgu yapan Zeren, kalecilerin koruyucu başlık kullanmasını önermiş, krampon özellikleri ve çevresel faktörlerle yapay çimlerin yarattığı risklere dikkat çekmiştir.


TÜM TAKIM SPORLARI İÇİN

Yaralanmaları önlemede kullanılan kavramlar ile yaralanma mekanizmalarının belirlenmesindeki araştırma yöntemlerini de ele alan Zeren, futbol yaralanmaları ve önlenmesi konusunda yayınlanmış eserlerine de kitabında yer vermiştir. Bunlar arasında "Futbol Sevinç Yaralanmaları" 2005 yılında dünyanın en prestijli akademik spor hekimliği dergisi olan 'American Journal of Sports Medicine'de yayınlanmış ve en çok okunan makale olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
"Etik Kurallar, Görev ve Sorumluluklar" ile "Futbol Yaralanmaları ve Önlenmesi" başlıklı iki ana bölümden oluşan "Futbol Takım Doktorluğu" kitabı hem geniş bir bilimsel literatür içermekte hem de anlaşılır diliyle takım doktorları ve fizyoterapistler dışında sporculara, masörlere, teknik direktörlere ve yöneticilere de hitap etmeyi hedeflemektedir. Zeren'in bu kapsamlı çalışması sadece futbol değil, tüm takım sporları için de kaynak kitap olma niteliği taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA