• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ayvalıklı olmuş portreler sahnede ERKİN USMAN

Ayvalıklı olmuş portreler sahnede

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.02.2018, 00:00

Ayvalık; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden sanatçı göçüne ev sahipliği yapan turistik, doğa harikası bir kıyı kasabası.
Dizi çekimlerinin gözbebeği, tarihi Rum evleriyle sokaklarında dolaşmaya doyulmayan, kediler için cennet bir sahil kasabası. İklimi ve doğası, bütün canlıları buraya çekiyor.
Holding sahipleri yazlarını ve özel günlerini burada geçiriyor. Antikacılar için de bir cennet burası. İzmir'de bulunmayan eskici / antikacı burada.
Filiz Ali'nin yönettiği Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi ise kasabayı taçlandıran bir kültür-sanat adresi.
Şeytanın Kahvesi ise sözcüğün tam anlamıyla bir kıraathane. Yetmez! Aynı zamanda bir müze...

***

Barbaros Caddesi üzerinde onlarca el sanatları atölyesine rastlıyorsunuz.
Ressamı, heykeltraşı, seramikçisi ile zenginleşmiş bir cadde burası.
Türkiye'nin hangi kentinde ya da kasabasında vardır acaba 'Sanat Fabrikası'?
Bu şirin ilçede tiyatro, sinema ve sergilere ev sahipliği yapan bir Ayvalık Sanat Fabrikası var. Yılda bir tiyatro festivali düzenleyen bu merkezin hemen yanında bir de Uygur Kardeşler'in yönettiği tiyatro mekanı bulunuyor.
Özetle, Ayvalık bir kültür sanat kasabası.
Salihli'yi çoktan solladı. Upuzun sahilleriyle, değişik türde kuşlarıyla, mavi bayraklı deniziyle, sanat atölyeleri ve Ayvalıklılaşmış sanatçı zenginliğiyle yaşamaya değer bir kasaba.
Ayvalık Belediyesi'nin kültür müdürlüğü bu nedenle çok önem kazanıyor.
Kültür müdürlüğünü yapacak kişi; sanatın farklı alanlarına ilgi duyan ya da o kişilerle sağlıklı ilişkiler kurabilecek yeterlikte biri olmalı.
Düşünün ki, bu kasabada şair Gültekin Emre yaşıyor. Madrit'ten, Amerika'dan, Almanya'dan göç etmiş Ayvalıklılaşmış yabancıları bile var.

***

Belediyenin, Orhan Peker adına düzenlenmiş bir sergi salonuna sahip olması bile Ayvalık'ın farkını koyuyor ortaya.
Ayvalık'ta yaşayan bir başka portre ise Ali Akdamar. O bir grafiker.
Grafikerler Meslek Kuruluşu yöneticiliği yapmış. 22 ödül almış.
Bruno Bienali'ne konuk olarak çağrılmış. 2010 yılında İstanbul'da 3 kilise konseri, sergi ve bir kitap hazırlamış.
Assos Vakfı Kurucular Vakfı yöneticiliğinde bulunmuş. 2014 yılından bu yana Sanata Ve Eğitime Destek Derneği Başkanlığı'nı sürdürüyor. 2 kitap şenliği, İnsan Hakları ve Demokrasi haftalarında belgesel film gösterimi ve her ay bir tema veya yönetmen belirleyerek her cuma günü ücretsiz film gösterileri düzenlemiş. Çok sayıda sergi açmış. Tasarım odaklı işler üretmek ve eğitimler vermek üzere Destek Tasarım Akademisi'ni kurmuş.
Diyor ki; "Fikir-üretim, üretim-eleştiri ve yeniden üretimle devam edecek uygulama süreçlerinde her yeni fikir bir öncekini tetikleyecek / mükemmele götürecek ivmeyi sağlayacak. Gençler, eğitim aldıkları disiplin ne olursa olsun seçilen fikir, tema ve şeyleri soyutlamak için yeni bir yol ve yaratım sürecini nasıl yaşayacaklarının anahtarını öğrenecekler." Ali Akdamar, Ayvalık için bir zenginlik.

***

'Türkçenin Kraliçesi' Feyza Hepçilingirler, Ayvalıklı.
Örneğin, Başkan Rahmi Gençer, bu ilçede yaşayan bütün sanatçılarla birlikte yeni açılacak bir meydana Feyza Hanım'ın adını verip büstünü dikerek yeni bir başlangıç yapabilir.
Bir sokağa da ünlü ressam Fikret Mualla'nın adını vererek arkasını getirebilir. İlçede uzun süre olmasa bile resim öğretmenliği yapmış Fikret Mualla için çok değil bu. Çünkü sanat ve sanatçı zengini bir kasaba burası!
Belediye, çok değil iki ayda bir, bütün sanatçıları bir araya getirip onlardan kasabanın geleceğiyle ilgili öneriler alsa Ayvalık bundan yarar görür. Kültür Müdürlüğü'nün yükü azalır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA