• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Avustralya’da bir İzmirli... ERKİN USMAN

Avustralya’da bir İzmirli...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.02.2018, 00:00

19 Ocak 1939 tarihinde İzmir'de doğan Hulusi Şenel, gazeteciliğe amatör olarak 1955 yılında başladı.
1955'te de bu işi profesyonel olarak yapma yolunu seçti. 1959 yılında Tercüman'da işe başladı, 1965'te Ege Ekspres'e geçti. Bu arada İstanbul'da yayınlanan Hayat ve Ses Dergileri ile Ankara'da yayınlanan Adalet Gazetesi'nin Ege temsilciliğini yaptı.
1970 yılında Avustralya Göçmen Heyeti'nden aldığı teklif üzerine bu ülkeye göç etti. Sydney kentinde, Vatan, Yeni Vatan ve Dünya Gazeteleri'ni yayınladı.
Bu arada Hürriyet Gazetesi'nin Avustralya Temsilciliği'ni de yürüttü.

***

Hulusi Şenel, kendi yayınladığı gazetelerde ve daha sonra katıldığı Turkish News Weekly Gazeteleri'nde Türk toplumunu aydınlatıcı ve Yeni Zelanda ile dostluğu geliştirecek yazılar kaleme aldı, röportajlar yapıp yayınladı. Ayrıca, Avustralya Türk Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşunda yer aldı. Tüzüğünü yazdı ve iki dönem de başkanlığını yaptı.
Bu arada "Sydney Türk Evi" projesinde yer aldı. Avustralya'ya ilk giden gazeteci olarak Hulusi Şenel, bu ülke medyasının da ilgisini çekti. Daily Mirror gazetesinde Hulusi Şenel ile yapılan iki sayfalık bir röportaj yayınlandı.
Bu arada, TRT Televizyonu'nun Arayış Programı'nda, Avustralya'nın Devlet Radyosu olan SBS'de Türk toplumunun sorunlarını sık sık dile getirdi.
Ayrıca, Avustralya'da doğup büyüyen Türk çocukları ve gençlerinin dilleri, tarihleri ve kültürlerini öğrenmeleri konusunda "Anavatan Türkiye"ye düşen görevleri dile getiren makaleler yazdı. Çeşitli yayın kuruluşları ile toplantılarda bu sorunları dile getirdi.
2005 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin düzenlediği Yurtdışı Türk Medyası'nın Sorunları adlı sempozyuma konuşmacı olarak davet edilen Hulusi Şenel, bu sempozyumda yurt dışındaki Türk medyasının sorunlarını da dile getirdi.
Hulusi Şenel, Avustralya'da Türkiye aleyhine faaliyet gösteren terör ürgütleriyle de mücadeleden geri kalmadı.
Hulusi Şenel'in Prof. Dr. Şadan Gökovalı ile birlikte "Bir Yudum Hatır" adlı şiir kitabının yanı sıra Avustralya'daki yazılarından derlenen "Avustralya'daki Türkler" isimli kitapları bulunmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA