• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Göztepe yalıları ERKİN USMAN

Göztepe yalıları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.03.2018, 00:00

Göztepe yalıları
Sabri Özakar, bir dönem Güzelyalı- Göztepe Platformu Başkanlarından biriydi. Geçmiş günlerin birinde "Güzelyalı, Göztepe, Karantina ve Karataş vapur iskelelerini hatırlar mısınız?" diye sormuş ve ardından eklemişti:
"Niyazi Gözümoğlu'nun çalıştırdığı, oğlu Cemal'in sürdürdüğü Gözümoğlu Sineması'na ne dersiniz?"

***

Özakar ile mini ölçüdeki "Göztepe- Güzelyalı sohbeti" böyle başlamıştı.
Özakar bize bazı isimler de vermişti.
Göztepe ve Kokaryalı 'nın isimlerini analım, ebediyete göçenlerin ruhlarını şad edelim, istedik.
İşte, "Unuttuksa affola" diyerekten Göztepeliler...
Mez ve İskele Gazinoları daha o günlerden İzmir'in seçkin aileleri ile dolup taşarmış.
Mez Gazinosu'nu Nazmi Bey, İskele'yi Hüsnü ve Ali Kardeşler çalıştırırmış.
İzmir'in en büyük tüccarları, iş adamları o günlerde de Göztepe'de yaşarmış. Hakkı-Şevket Filibeli (Göztepe Başkanlığı yaptı, Hasan İkbal, Reşat Selamioğulları, eski ünlü yelkenciler Ziya, İbrahim Simsarolu ve ailesi, Kemeraltı'ndaki ünlü Ekmekçibaşı Lokantası'nın sahibi Ahmet Altnbilek ve oğulları Mehmet, Muammer, Muzaffer Altınbilek, bir lokantacılık sembolü Kemeraltı'ndaki Şükran Lokantası'nın sahibi Edip Bey, Alsancak'ın gözdesi Reyhan Pastanesi sahiplerinden Ali Albay, Sökeli Sevim Abla,Yusuf Erboy, Sabahattin Süvari, Göztepe'nin efsane antrenörü Adnan Süvari, Hakkı Baykal, oğulları Baha ve Süha Baykal, Dr.
Mehmet Afşaroğlu da semtin ünlüleri.

***

Sadece onlar mı?... 60 yıl önce Şortan Pastanesi'ni hizmete sokan Haşim Şortan, bir devre adını veren Gözümoğlu Sineması'yla Niyazi- Cemal Gözümoğlu, Vali Konağı yakınından Remzi Güngör, eski Göztepeli futbolcu Alaettin (Alağa), 12 yıl muhtarlık yapan berber Mehmet Erhun, manifaturacı Arap Ali, bakkal Süleyman amca, manav Emin Çetiz, dondurmacı İrfan Ağa, bombacı Helil Kirav ve babası semtin ünlü kasabı Nazmi Kiraz'ı kim unutur.

***

Göztepe'den söz ederken sinema ve tiyatromuzun ulu çınarlarından bahsetmemek olmaz.
Tiyatro ve sinema sanatçısı Yıldırım Önal, Kaynanalar dizisi ile herkesin yakından tanıdığı Tekin Akmansoy, sanatçı Sezen Aksu ve yazar-sanatçı Pakize Suda Göztepe'nin yetiştirdiği değerler arasında.
Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Hacı Muhittin Çarıklı da Göztepeli... Milli Mücadele yıllarında Balıkesir Kongresi'ni toplayan Çarıklı, ömrünün son yıllarını Karantina'daki yalısında geçirdi. Ayşe Mayda da "Göztepelilerin Manevi abla"sıydı. Beria İsmen ve Hazan Çelebi de unutulmaz hanımefendilerinden...
Peynirci Sırrı Bey'in Köşkü'ndeki saz geceleri bugün bile sık sık anılıyor.
Paşanın eşi olarak anımsanan Suzan Hanım'ın güzelliğini ve hanımefendiliğini eski Göztepeliler anlata anlata bitiremiyor.
İşleri şekercilikti. Avram, Liyeto, Sabetay İsrail kardeşler, buralarda yaşayan Musevilerdendi.
Adatolar da öyle...
Doğum yeri Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi ama, Necip Mirkelamoğlu da bir Göztepeli. Siyasetteki hizmetlerini de tamamladıktan sonra artık tamamen buralı olmuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA