• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşte o kadın... ERKİN USMAN

İşte o kadın...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.06.2018, 00:00

Ankara'da yakıcı br yaz günüydü.
Atatürk ve beraberindekiler Kızılcahamam'a giderken Kazan köyü yakınlarında durup otomobilden inmişti.
Köyün kadını, genci, ihtiyarı köylerinin içinden geçen şoseden duran bu yabancı konukları görünce koşuştular. Kimi su seyirtti, kimi de ayranı... Bunlardan biri güğümünden aktardığı soğuk ayranı Gazi'ye uzattı.
"Bir soğuk ayranımızı içer misiniz?" dedi.
Bu çorak iklimin kavurduğu yüzünde bronzlaşmış Türk kadınının en bariz ifadelerini taşıyan bir Türk anası idi. Böğrüne sıkıştırdığı kundağı biraz daha bastırdıktan sonra, sağ elindeki ayran bardağını uzattı.
Bekledi... Ata'sı ayranı kana kana içmiş ve bir anlık duraklamadan sonra sormuştu:
"Senin kocan kim?..." Köylü kadını, yüzü tunçlaşmış, elleri nasırlı bir Türk anasıydı. Ankara'nın kendine has şivesi ile kocasının Sakarya harbinde boğazından yaralanmış bir cengaver olduğunu söyledi. Ata bir daha sordu:
"Ne zaman doğdun?" "1919'da Atatürk Samsun'a çıktığı zaman doğmuşum." Ata bir an düşündü. Yıl 1934'tü... Kadının bu ifadesine göre, 15 yaşında olması gerekirdi.
Oysa, karşısındaki kadın 25 yaşlarında görünüyordu. Tekrar sordu:
"Nasıl olur?" Evet!... Nasıl olurdu?... Bu kadın hiç tereddütsüz o her zamanki nüktedan haliyle ve memleketin içinden geçtiği acı yılları ima ederek:
"Evet Paşam... Ondan evvel yaşamıyordum ki...." Bu sözler Ata'yı bir hayli düşündürdü.
Ayrılırken yaverine kadının ismini ve adresini not ettirdi.
Daha sonra biz o kadını Büyük Millet Meclisi'ne giren ilk kadın milletvekili olarak görmekteyiz.

DİKİLİ'DE BÜYÜK BULUŞMA

Dikili Belediyesi'nin Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Dikili Ziraat Odası ile Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğinde Atatürk Meydanı'nda düzenlemiş olduğu iftar yemeğine yoğun katılım sağlandı. Ramazan ayının başladığı ilk günden itibaren her gün farklı bir noktaya sevgi sofralarını kuran Dikili Belediyesi, bu kez Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Dikili Ziraat Odası ile Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğinde Atatürk Meydanı'nda dev sofralar kurdu ve yaklaşık 2 bin 500 kişiyi bir araya getirdi.
"Birliğimizin ve dirliğimizin güçlü, işimizin ve aşımızın bereketli, dostluğumuzun baki olması inanç ve kararlılığımızla din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin hep birlikte tüm farklılıklarımızla tek yürek olalım" şiarıyla kurulan sevgi sofralarında barış, kardeşlik ve aydınlık günler duaları eden Dikililer, iftarın bereketini neşeyle paylaştı.

***

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Taner Eker, Dikili Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdem ile Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Doğan Çakır'ın ev sahipliğinde gerçekleşen iftar buluşmasına İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Dikili Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Salih Zeki Koç, Bergama Terziler Odası Başkanı Yusuf Kurtuldu, Bergama Kahveciler Odası Başkanı Kazım Kızılcaoğlu, Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası önceki dönem Başkanı Ali Şenol, CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili adayları İdris Yavuzyılmaz, Mahir Polat, Salih Özçiftçi, CHP Dikili İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, AK Parti Dikili İlçe Başkanı Tahsin Şekerci ve Belediye Meclis Üyeleri Murat Durak ile Engin Özkan katıldı.
Ailelerin yoğunlukta olması dikkatlerden kaçmadı. Toplumun tüm kesimlerini buluşturan iftar yemeğinde Dikili Belediye Başkanı konuklarla yakından ilgilenip, kendi elleriyle halka yemek dağıttı. Dikili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Taner Eker, Dikili Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdem ile Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Doğan Çakır da Başkan Tosun'a eşlik etti. Dikilili vatandaşlar da yemeklerin servisini yapıp, tek tek masaları ziyaret edip 'Oruçlarınızı Allah kabul etsin' dileğinde bulunan Başkan Tosun ve beraberindekilere teşekkür etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA