• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sepetler doldu alışveriş zamanı ERMAN AZAR

Sepetler doldu alışveriş zamanı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.11.2018, 00:00

Meşhur Black Friday'e rakip olan 11.11 alışveriş festivalinden geçtiğimiz hafta bahsetmiştik. Her yıl 11 Kasım'da Aliexpress'in kurucusu Jack Ma'nın başlattığı bu festivalde büyük indirimler ve fırsatlar sunuluyor.
Çin kültüründe yalnızlar günü olan 11 Kasım'da yapılan bu hamle, Black Friday'in de pabucunu dama atmış durumda. Black Friday'in ABD ve İngiltere ile bazı Avrupa ülkelerinde daha popüler olduğu malum.
Ancak 11.11'de de hatırı sayılır indirimler yapılıyor ve ülkemizde de oldukça popüler. Çünkü Aliexpress'in yanı sıra, ülkemizden de N11 ve Trendyol'un başını çektiği çok sayıda site ve marka da bu festivale dahil oluyor.
Black Friday'e ise ülkemizdeki markalar yavaş yavaş adapte olmaya başladı.

ŞİŞİRİLMİŞ FİYATLAR

Geçtiğimiz hafta bu festivalden bahsederken, karşılaştırma yapmanın ve şişirilmiş fiyatları belirlemenin önemine değinmiştik. Maalesef çok sayıda marka, ürünlerinde benzer taktikler kullanıyor.
Yani piyasa değeri 100 lira olan bir ürünün fiyatını 180 liraymış gibi gösterip, daha sonra 'Yüzde 50 indirim yaptık!' diye bas bas bağırarak 90 liraya sattıklarını görüyoruz.
Bunun için, ürünün son 1 aylık fiyat değişimlerine de bakmakta fayda var. Sepete atmak da bu yüzden çok mantıklı oluyor. Ürünün fiyatını takip edebiliyorsunuz.

KUPON YAĞMURU

Gelelim festivale...
11.11 festivaline katılan sitelerde indirim kuponları görürsünüz. Aliexpress'te uzun süredir kupon yağmurları var. Her marka ya da sayfa kendine özel indirim kuponları verebiliyor. Bunlar genelde '10 dolarlık harcama yapana 2 dolar indirim' ya da 'Çoklu alımlarda yüzde 10 indirim' gibi kuponlar oluyor. Bunların yanında Aliexpress'in sunduğu daha değerli kuponlar da mevcut.
Bu kuponlar, sepetinizdeki tüm ürünler için geçerli oluyor ve 10-12 dolara kadar çıkabilen indirimler sunuyor.
Geçtiğimiz sene 70 dolar kadar bir indirim yakalamıştım.
Siteden yaptığınız alışverişlerde kazandığınız jetonlar sayesinde daha fazla kupon kazanabilirsiniz.
Bu jetonları ürün beğenerek, sepete atarak, yorum yaparak, başkalarını takip ederek ya da sayfaları ziyaret ederek kazanabiliyorsunuz.
Aliexpress'in uygulamasını indirerek buradan da daha fazla jeton kazanabilirsiniz.
Uygulamadan giriş yaptığınızda, sizdeki jetonları kullanıp oyun oynayarak daha fazla kupon biriktirebilirsiniz. Oyunlar oldukça eğlenceli.
Geç kalmış sayılmazsınız.
Bugün Türkiye Saati ile 16.00'da festival başlıyor.
Sepetlerinizi doldurun, jeton ve kupon toplayın bu saati bekleyin. Onlarca dolarlık indirimi kapın...

GÜMRÜK VERGİSİNİ SAKIN UNUTMAYIN!

Tasarruf yapmak için yurt dışından alışveriş yaparken gümrük vergisini unutmayın. Yurt dışından alışverişlerde vergi muafiyeti sınırı 30 Euro'dan 22 Euro'ya düşürülmüştü. Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte artık vergi muafiyeti ile alabileceğimiz ürünlerde de doğal olarak düşüş yaşandı.
2016 öncesinde 75 Euro olan vergi muafiyeti sınırının artık 22 Euro olması alışverişleri de etkiledi. 22 Euro'nun yaklaşık 26 Dolar'a denk geldiğini de belirtelim. Alışverişinizi buna göre yapmanızda fayda var.
Sipariş tutarı 22 Euro'yu (bugünkü kura göre 137 lira) aşan alışverişlerde gönderim yapılan ülke AB üyesi ise yüzde 18, diğer ülkelerden ise yüzde 20 gümrük vergisi alınır. Örneğin 42 dolara bir ürün alıyorsanız, bunun 7.4 Euro yani yaklaşık 46 lira vergisi çıkacak.
Ürün Türkiye'ye geldiğinde teslim almak için bu vergi ücretini ödemeniz gerekecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA