• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hangisi gerçek festival? ERMAN AZAR

Hangisi gerçek festival?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.02.2019, 00:00

Hangi mevsimde ya da sezonda olursak olalım, her zaman bir festival lafı görürüz ya da duyarız.
Yabancı kökenli bir kelime. İngilizceden aynen dilimize geçmiş.
Aslında alışveriş gibi şeylerle alakası olmayan bir terim. Genelde sanat alanında sinema ve konser etkinliklerinin bir bütününe verilen ad. Programı önceden hazırlanan bir izlenceyle belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi deniyor tanımında. Normalde bununla sınırlı kalması lazım. Yani bağımsız film festivali, Kuşadası gençlik festivali gibi etkinliklerde doğru oluyor. Yabancılar ise genelde dini etkinliklerde bu terimi kullanıyor.
Ülkemizde ise festival denince artık aklımıza ilk gelen şey alışveriş!
Elbette bunlar bilinçli yapılıyor. Ancak tuzağa düşmemek lazım.

TABLO FARKLI

Şimdi Google'a festival yazıp aratsanız, sayfanın sonuna kadar mağazaların indirim sunduğunu iddia ettiği festival reklamlarıyla karşılaşırsınız. Hepsi de büyük indirimler vaad ediyor.
Ancak biraz incelediğinizde, tablo farklı oluyor. Özellikle kozmetik ürünleri, parfümler, kremlerde büyük aldatmacalar var.
Normal fiyatının 60 lira olduğunu belirttikleri bir ürünü indirim varmış gibi 30 liraya düşürdüklerinde hemen almayın. Çünkü gerçek fiyatı 20 lira olabilir. Bunlar festival falan değil.
Gerçek festival, çok sayıda markanın katıldığı ve süresi daha kısa olan etkinliklerdir.
Çarşı ya da AVM'de yapılıyorsa, oradaki dükkanlar da katılır.
Sanal bile olsa, Muhteşem Cuma ya da 11.11 alışveriş festivali gibi olmalı.
Şu anda Antalya'da Kepez Belediyesi'nin düzenlediği Mısır Çarşısı Alışveriş Festivali'ni örnek verebiliriz. Kepez Belediyesi'nin tarihi çarşı kültürünü yaşatmak amacıyla kurduğu Mısır Çarşısı'nda düzenlenecek olan Alışveriş Festivali, bir hafta sürecek. Yukarıda yazdığımız tanıma uygun. En azından konserlerle zenginleştirilmiş.
Üstelik çarşı kültürünü yaşatma gibi bir amacı da var.
Kepez Belediyesi'ni bu örnek 'festival' etkinliği için kutlarız...

SADECE 1 SİTEDEN ALIŞVERİŞ YAPIN

İnternetten alışverişe artık iyice alıştık.
İstediğimiz ürünü istediğimiz kadar inceleyip karşılaştırabildiğimiz için sanal alışveriş cazip geliyor.
Sadece 1 siteden alışveriş yapmanın ise çeşitli faydaları var.
Zaten fiyat karşılaştırma siteleri artık işimizi oldukça kolaylaştırıyor.
Ancak yine de tek bir siteden alışveriş yaparsanız, çeşitli faydalarını görebilirsiniz. Örneğin size özel kampanyaları daha çok olur. Bunları kaçırmazsınız. Size özel kuponlar sunar. Sepette indirim ya da belli markalarda indirim yakalayabilirsiniz.
Alışveriş sitelerinin arasında kaybolmazsınız. Kafa karışıklığına sebebiyet vermez. Bunların yanında, daha güvenli de olur. Fiyat ve marka karşılaştırmak için siteleri gezin ama alışverişi kendi bildiğiniz siteden yapın. İyi alışverişler...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA