• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yapay zeka hiç de yapay değil ERMAN AZAR

Yapay zeka hiç de yapay değil

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2019, 00:00

Adına yapay zeka dedik. Ancak artık vardığı nokta başlıkta da belirttiğimiz gibi hiç yapay değil.
Yazımızın ana fotoğrafında yer alan yüzlere baktığınızda ilk önce hiçbir şey anlamayabilirsiniz. Farklı yaş gruplarından bir kaç tane insan görünüyor. Belki bir tanıdığınıza bile benzetebilirsiniz. Ancak gerçek oldukça farklı.
Bu fotoğraftaki insanların hiçbiri gerçekte yaşamıyor. Hepsini yapay bir zeka üretti...
Evet yanlış duymadınız. Bu vesikalık gibi duran resimlerin hepsini Nvidia'nın geliştirdiği bir çekişmeli üretken ağ (GAN) oluşturdu. Derin öğrenme yöntemleri kullanılarak, mevcut fotoğrafların yer aldığı bir veritabanından gerçekçi portreler oluşturulmuş. thispersondoesnotexist. com (Bu Kişi Mevcut Değil) isimli internet sitesine gidip kendiniz görebilirsiniz. Sayfayı her yenilediğinizde, yeni bir yüz çıkıyor. Bir süre sonra iş gerçekten ürkütücü bir hal alıyor. Bilim kurgu filmlerini artık yaşamaya başladığımız günümüzde, gerçekten şaşırtıcı gelişmeler olmaya devam ediyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Bir GAN ile, iki adet yapay sinir ağı (beynin karar verme sürecini taklit etmek için tasarlanan sinir ağı) birbiri ardına çalışıyor. Burada ağlardan biri sahte bir yüz oluştururken, diğer ağ bunu gerçek insanların fotoğraflarıyla karşılaştırarak, fotoğrafın yeterince gerçekçi olup olmadığına karar veriyor.
Eğer test geçilmezse, yüz üreticisi bunu tekrar deniyor ve önünde sonunda başarıyor. Bir sahneyi kış mevsiminden yaz mevsimine çevirmek için de benzer bir yöntem kullanılmıştı.
Nvidia'nın etkileyici yüz kodlayışını daha önce faaliyetteyken görmüştük fakat şimdi "biçim aktarımı" olarak bilinen bir yolla yeni bir gerçeklik seviyesi eklemeyi başarıyor. Yani görüntünün farklı kısımlarını (yüzşekli ve saç biçimi gibi) ayrı olarak işliyor. Bu durum, farklı yüzlerin daha kolay ve daha gerçekçi şekilde harmanlanabileceği anlamına geliyor.

SİNEMA VE OYUN

Bu teknolojinin kullanılabileceği çok farklı alanlar var. Tabi ilk akla gelen sinema, reklam ve oyun sektörleri. Artık oyunlarda çok daha gerçekçi yüzlerle karşılaşacağız. Filmlerde gördüğümüz başrol oyuncuları ise gerçekte olmayacak.
Sanal çılgınlık da bu yolla günden güne yayılacak. Aklımıza mukayyet olalım. Artık neyin gerçek neyin sahte olduğu konusunda çok kolay yanılabiliriz.
Nvidia çalışanları, bir YouTube videosunda şu açıklamayı yapmış:
"Görüntülerin farklı yönlerini birbirinden ayırmayı, insan idaresi olmaksızın kendiliğinden öğrenen yeni bir üretici çıkardık.
Eğitimden sonra, bu yönleri istediğimiz şekilde birleştirebiliyoruz. Bakalım varacakları son nokta neresi olacak...

SHARP'TAN DİKEY KATLANAN TELEFON

Katlanabilir telefon yarışında Samsung'un Galaxy Fold ve Huawei'nin Mate X ile yakaladığı başarının ardından diğer markalar da kolları sıvadı. Dünyanın en büyük elektronik üreticilerinden biri olan Sharp, katlama yönünü tamamen tersine çevirmiş. Yaklaşık iki hafta önce pantenti alınan Sharp'ın dikey katlanabilen akıllı telefonunun prototipi ortaya çıktı. 6,2 inç boyutundaki OLED ekranın 300 bin kez katlamaya dayandığını açıklayan Sharp'ın yeni telefonunu ne zaman piyasaya süreceği henüz bilinmiyor.

AĞAÇLARI DA DRONE DİKECEK

Geçtiğimiz Eylül ayında Myanmar'ın erişime uzak bölgelerinden olan Güney Yangon'da ağaçlandırma çalışmaları yapıldı.
İnsanların çalışmasının zor olduğu bu bölgeyi ağaçlandırmak için drone kullanıldı.
İnsansız hava aracına yüklenen tohumlar, birer mermi gibi ateşlenerek toprağa ekildi.
Bu yöntemle artık ulaşılması zor olan her yere ağaç ekilebilecek. Ağaçların gelişebilmesi için özel türler ve özel koşulların bir araya gelmesi gerekiyor.
Belki yakında ülkemizde de böyle bir çalışma görebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA