• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Robotlar gelişimini sürdürüyor ERMAN AZAR

Robotlar gelişimini sürdürüyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2019, 00:00

Artık günümüzde robotların gelişimiyle ilgili çok hızlı mesafe kat ediliyor.
Bu konuda öncü olan şirketlerden birisi de Boston Dynamics.
Bu şirket, daha önce de haberlerde izlediğiniz köpek şeklindeki robotu, düşmesine rağmen tekrar ayağa kalkan robotu ve koşabilen robotları geliştiren şirket. Yakın zamanda sosyal medyada insanların kötü davrandığı bir robotun kaydedildiği video baya bi konuşulmuştu. Tabii bunlar birer deneydi. Yani robotun ne zorluklarda görevini yerine getirebildiği ölçülüyordu.
Tekme atılan, işini yapması engellenen robot, tüm bu zorluklara rağmen ayağa kalkıp işini yapıyordu.
Artık robotlara çeşitli görevler veriliyor. Kapıları açabiliyor, yük taşıyabiliyor. Bunun yanında artık yapay zekaya da önem veriliyor. Ancak Boston Dynamics, işin ilk kısmına ağırlık veren şirketlerden.

DEPODA ÇALIŞACAK

Robotik teknolojiler konusunda dünyanın en ünlü şirketlerinden biri olan Boston Dynamics, depolarda çalışmak üzere geliştirilmiş olan yeni robotu Handle için bir video yayınladı. Boston Dynamics denince aklınıza ilk olarak Atlas, Spot ya da BigDog robotları geliyor olabilir. Zira şirket, şu ana kadar geliştirdiği bu robotlarla adını epey duyurdu.
Fakat Boston Dynamics'in daha az ünlü olan, buna rağmen çok daha fazla fayda sağlayan bir robotu bulunuyor; Handle. İki bacaklı ve aynı zamanda tekerlekli olan Handle'ın Amazon'un CEO'su olan milyarder Jeff Bezos'un hayallerini süsleyen robot olduğunu söyleyebiliriz. Handle, bacakların engebeli arazideki hareket kabiliyetine sahip olmasına karşın tekerleklerin düz arazide sunmuş olduğu mobilite avantajlarından da faydalanıyor.
Handle, karton kolileri bir noktadan bir başka noktaya taşımak için geliştirilmiş bir robot. Üzerinde bulunan vakum destekli kol, hedeflenen kolileri bir vantuz gibi tutuyor ve istenilen alana başarılı bir şekilde ulaştırıyor. Eğer internette de arama yaparsanız videolarına ulaşabilirsiniz.
Koliler 12 kilogram ağırlığında fakat Boston Dynamics, Handle'ın bunun iki katını taşıyabileceğini belirtiyor.

HER ŞEYİ YAPIYOR

Handle'ın tek marifeti yük taşımak değil. O, taşıdığı yükü nizami bir şekilde sıralayabiliyor. Handle, 3x3 diziliminde aldığı kutuları bir başka palet üzerine yine 3x3 diziliminde yerleştirebiliyor.
Handle, kutuları sıralı ve mümkün olduğunca birbirine yakın şekilde dizmek için sıkıştırma kontrolü adlı bir teknolojiye sahip. Tabi bu özelliklerin hepsi yazılım sayesinde. Yani robota yapacakları önceden yazılıp veriliyor gibi düşünün. Ancak ileride bu robotlara yapay zeka eklenince ne olacak, orası meçhul. Yine de bu teknolojiye fazla uzak kalmamak lazım...
Filme özel telefon modası
Akıllı telefon üreticilerinin zaman zaman filmlere özel telefonlar satışa sürdüğünü biliyoruz. Bir önceki Avengers filmine özel olarak bir OnePlus 6 telefon üretilmişti. Redmi'nin ana firması olan Xiaomi de geçtiğimiz günlerde Alita: Battle Angel filmi için özel bir telefonu piyasaya sürmüştü. Muhtemelen Redmi, Avengers:
Endgame için de özel bir telefonu piyasaya sürecek.
Filmlere özel telefonlar genellikle sınırlı sayıda üretiliyor ve kullanıcılar tarafından koleksiyonluk ürün olarak görülüyor. Bu telefonunda çıkmasına az bir süre kaldı diyebiliriz.

INSTAGRAM'IN ADI DEĞİŞİYOR

Fotoğraf mikroblogu ve mesajlaşma uygulaması Instagram'ın adı yakında değişebilir. Şirket mühendislerinden biri, "Instagram, 'Instagram From Facebook' denen yeni bir marka ismine sahip olacak" dedi ve yenilenmiş markaya dair ekran resmi paylaştı. Haber bununla da sınırlı değil. Facebook'un, WhatsApp ve Instagram ile birleştirileceği de konuşuluyor.
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in birleştirme planları arasında Facebook, WhatsApp ve Instagram'ı tek bir platformda birleştirmek var.
Yakında yepyeni bir uygulama ile karşılaşabiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA