• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Oyun konsolu almadan önce bir daha düşünün ERMAN AZAR

Oyun konsolu almadan önce bir daha düşünün

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2019, 00:00

Günümüzde artık teknolojinin el atmadığı ve değiştirmediği alan ya da sektör kalmadı gibi. Oyun dünyası ve konsollar da işin merkezinde olunca değişim kaçınılmaz oluyor. Yakın bir zamana kadar oyun konsolları arasında kalite savaşı vardı. Bununla birlikte içerik de önem kazandı. Yani bir başka deyişle oyun yelpazesi. Öyle bir noktaya geldi ki, bazı oyunlar sadece 1 konsola yönelik üretiliyor ve diğer konsollarda oynanamıyor. Tıpkı sadece Play Station'da oynanabilen Last Of Us ya da Horizon oyunları gibi. Bu oyunları oynamak için Play Station almak zorunda kalıyorsunuz. Diğer konsollarda da benzer durumlar var.

HER YERDE OYUN

Telefondan robotlara, internetten işletim sistemlerine kadar teknolojinin ilgilendirdiği bir çok noktada hayatımıza giren Google, bu konuya da el attı. Google'daki geliştiriciler oturup düşünmüş. Demişler ki, "Sadece bir konsola yönelik geliştirilen oyunlar yerine, durumu tersine çevirsek nasıl olur?" Yani bir başka deyişle, konsolları evrimin içine soksak, oyunları her yerde oynayabilsek!
Bazılarımız Vizontele filmindeki Deli Emin karakteri gibi "Şerefsizim benim aklıma gelmişti" dedik bunu duyunca.
Fakat nasıl olacaktı? Yani o kadar yüksek kaliteli onlarca Gigabyte büyüklükteki oyunlar cep telefonundan televizyona kadar internete bağlanan her cihazda nasıl oynanacaktı?
Tabii bu fikir ilk haliyle kalmadı.
Gelişti ve o da evrimleşti. Google Chrome internet tarayıcısı artık her yerde var. Yani cep telefonları, bilgisayarlar ve hatta televizyonlarda bile google chrome internet tarayıcısı mevcut artık. Google Chrome ile internete girebildiğiniz her yerde oyun oynayabileceğiz. Yani aynı anda hem oynayacak, hem de göreceksiniz!

HAYRAN KALDILAR

Google bu devrimi geçtiğimiz aylarda tanıttı. İlk oynayanlar hayran kaldı. Tabii buradaki tanıtımda bağlantı kalitesi ve tepki süreleri gibi önemli detayları tartamıyorsunuz. Yani dünyanın her yerinden girip bu oyunu oynayabileceğiz fakat kalite nasıl aynı kalacak? Bunu daha basit bir kavramla tıpkı Youtube'a girip video izler gibi düşünün. Yani Youtube'da bağlantı hızına göre kalite değişiyor. Burada da benzer bir adaptasyon sağlanabilir. Zaten bu teknolojiyi kullanabilmek için en az 10 Megabit hızında internete ihtiyaç var. Ülkemizde bu mevcut. Hatta daha hızlısı da var. Ancak ilk etapta Türkiye'ye bu hizmetin sunulmayacağını belirtelim. Yani bunun için biraz daha beklememiz gerekecek. İyi tarafından bakalım, bu sistem kullanıma sunulduğunda karşılaşılabilecek ilk sorunları da yaşamamış olacağız. Eksiklikler giderildikten sonra Google Stadia'yı kullanmaya başlayacağız.

FİYAT VE KALİTE

Bir ürün ya da hizmet almadan önce baktığımız şey fiyat-performans kalitesidir. Ne olursa olsun, özelliklerine bakıp fiyat biçeriz. Şimdi oyun konsolları 400-500 dolar civarında.
Kalitesine ve içeriğine bakıp alıyoruz ve oyunlara da ayrıca büyük paralar ödüyoruz.
Google Stadia ise aylık bir ücretlendirmeye gidiyor ve içinde ilk etapta 50-60 oyunla bu hizmeti sunuyor.
Google'ın açıklamasında Stadia'nın Kasım ayında kullanıcılar ile buluşacağı belirtildi.
Stadia'ya aylık abone olmak isteyenlerin 9.99 dolar, Stadia Founder's Edition aboneliği almak isteyenlerin ise 129,99 dolar ödemesi gerekiyor.
Founder's Edition aboneliği ile birlikte koyu mavi bir Stadia kontrolcüsü ve Chromecast Ultra sunuluyor. 4K HDR desteğinden 5.1 Surround sese kadar tüm özelliklerin de bu geniş pakette yer alacağını belirtelim.
Yani kıscası aylık 50-60 lira gibi bir ücret ödeyip bu konforu ister cepte, ister bilgisayarda ister televizyonda yaşamak çok daha keyifli gibi duruyor. Stadia'nın içindeki oyunlar arasında Assassin's Creed Odyssey, Destiny 2, Metro Exodus, Mortal Kombat 11, NBA 2K, Tom Clancy's The Division 2 gibi oldukça kaliteli onlarca oyun var. Oyun devrimine az kaldı. Bu nedenle konsol alacaksanız bir daha düşünün...



UÇAK KANADINDA YOLCULUK YAPMAK İSTER MİSİNİZ?

KLM Hava Yolları, insanları ilginç bir uçuş deneyimiyle buluşturmak istiyor. Uçak kanadında yolculuk dönemi başlatacak olan proje ile firma adeta gövde gösterisi yaptı.
FlyingV isimli yeni uçak projesi ile birlikte havacılık sektöründe büyük bir değişim başlayacak.
Yapılan çalışmalar sonucunda dizayn edilen yeni uçak tasarımı sayesinde yolcular kanatlarda da taşınabilecek.
Aerodinamik açıdan da günümüz uçaklarından çok daha iyi bir performans sunan bu uçak, yüzde 20 yakıt tasarrufu da sunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA