• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Büyük barış fırsatı FARUK ERDEM

Büyük barış fırsatı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.07.2016, 00:00
Milyonlarca vatandaşı sevindiren haberi Maliye Bakanı Naci Ağbal vermişti.
Devlet alacaklarıyla ilgili yeni bir yapılandırma yasası daha çıkartıyor. Şu anda Meclis'te olan tasarı ile yaklaşık 13 milyon kişi 180 milyar lirayı bulan borçlarından kurtulacak, bunları kolay taksitlerle ve faizlerini düşürerek ödeyecek. Bize de bu konuda onlarca soru yağıyor.
Bu borçlar neleri kapsıyor, nasıl başvurulacak ve nasıl ödenecek?
Tasarıya göre size 10 adımda borçtan kurtulma yolunu anlatmaya çalışalım.

1) BORCUNUZU BELİRLEYİN...
Kapsama göre her türlü vergi, sigorta primi ve trafik cezaları, MTV, ödenmeyen su faturaları, emlak vergisi, çalışan emeklilerin sosyal güvenlik destek primleri, öğrenim kredisi borçları, çöp vergisi, karayolları borçları, nüfus seçim gibi idari cezalar ve gümrük vergileri ile bunlara bağlı cezalar ve gecikme zamları yapılandırılacak.

2) BORCUNUZUN TARİHİ- NE BAKIN...

30 Haziran ve öncesinden olması gerekiyor.
Örneğin Ocak'taki Motorlu Taşıtlar Vergisi Borcu yapılandırılırken Temmuz'da ödemeniz gereken vergi kapsama girmiyor.

3) BORCU NASIL ÖDEYECEĞİNİZE KARAR VERİN...

Peşin ödemek isterseniz borcunuzun birikmiş faiz ve cezaları silinecek. Ana paraya Yİ-ÜFE ile belirlenen oran eklenecek.
Peşin ödediğiniz için de bu eklenen miktarın yarısı da silinerek ortaya çıkan rakam alınacak.
Taksitle ödemek isterseniz hesap biraz daha farklı olacak. Bu kez yine borcunuzun ceza ve faizleri silinecek. Bunun yerine YİÜFE dikkate alınarak bir vade farkı konulacak ve 36 aya kadar (18 eşit taksit 2 ayda bir ödenecek) vade yapılacak.

4) TAKSİT SAYISINI SEÇİN...
Taksitlendirmede ödeyeceğiniz miktar seçeceğiniz taksite göre artacak. Size 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit seçeneği sunulacak.
Buna göre, 6 eşit taksit için yüzde 1.04, 9 eşit taksit için yüzde 1.08, 12 eşit taksit için yüzde 1.10 ve 18 eşit taksit için de yüzde 1.15 oranında vade farkı uygulanacak.

Örnek hesap:

ÜFE ile hesaplanan borç: 10.000 TL
12 taksit seçildiğinde borç: 10.110,50 TL
Aylık taksit: 842.55 TL

5) BAŞVURMAYA BİZZAT GİDİN...

Borcunuzu yapılandırmak ve yasadan yararlanmak için ilgili kuruma gitmek gerekiyor.
Yani sigorta borçları için SGK'ya, vergi borçları için ise bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gidiliyor. Trafik cezaları için de vergi dairelerine gidiliyor.

6) BAŞVURU İÇİN 2 AY ZAMAN...

Başvuru için henüz daha erken. Öncelikle yasanın çıkmasını bekleyin. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten sonra 2 ay içinde başvuru gerekecek. Örneğin Ağustos'un 1'inde çıktığını düşünürsek Ekim'e kadar zamanınız olacak.

7) TAKSİT İÇİN VAKİT VAR...

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten 3 ay sonra vergi borçları için ilk taksiti ödemek gerekiyor. SGK borçları için ise ilk taksit kanun çıktıktan 4 ay sonra başlayacak. Ödemeler bankalara ya da kurum veznelerine yapılabilecek.

8) DAVA AÇTIYSANIZ...

Borçlarınızla ilgili bir dava açmışsanız, ya da açmaya hazırlanıyorsanız bundan vazgeçmeniz gerekiyor. Dava açılmamış ya da açılan davadan vazgeçilmiş olma şartı bulunuyor.

9) ÇİFTE YAPILANDIRMA HAKKI...

2014 yılında çıkartılan yapılandırma hakkından yararlanmışsanız yeni bir imkan daha var. Bugüne kadar ödediğiniz taksitler borcunuzdan düşürülecek.
Daha sonra kalan borcunuzu yeniden yapılandırıp tekrar 36 aya kadar taksit yaptırma hakkınız olacak. Böylece ödeme vadeniz uzarken taksitleriniz de azalmış olacak.

10) ÖDEMENİZ GECİKİRSE...

Bir takvim yılında iki taksit ve fazlası ödenmezse yapılandırma bozulacak. O yüzden taksitlere dikkat etmek gerekiyor.

İşçi de ihbar öder

Bir şirkette 5 yıldır çalışıyorum. Memur olmak için kendi isteğimle ayrılacağım. Tazminat alabilir miyim? Bunu işyerine ne zaman bildirmeliyim? Mert CANSU

Öncelikle söyleyelim. Memur olmak için istifa ederseniz kıdem tazminatınızı alamazsınız. Bununla birlikte işsizlik maaşı için de müracaat edemezsiniz. Tazminat alabilmeniz için tek istisna 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı olmanız. Eğer böyle bir durum varsa Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak 15 yıl 3600 gün yazısı alın ve işyerinize başvurun. Gelelim ayrılma tarihine.
Burada dikkatli olun. Eğer bugün dilekçe verip yarın işe gelmezseniz ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız. Bu yüzden işten ayrılmadan 8 hafta önce ayrılık dilekçenizi vermeniz gerekiyor. Bunu yapmazsanız dediğim gibi 8 haftalık yani 2 aylık brüt ücreti işvereninize ödemek zorunda kalırsınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

05.12.1954 doğumluyum. 01.01.1994 yılında Bağ-Kur'lu oldum. 14 yıla yakın Bağ- Kur primi ödedim. Acaba emekli olabilir miyim? Metin AKBALIK

Bağ-Kur'lu olarak yaş haddinden emeklilik imkanınız var. Bunun için en az 5400 gün yani 15 yıl süreyle prim ödemeniz gerekiyor. Bu da yetmeyecek 58 yaş da isteniyor. Sizin yaş şartınız tamamlanmış.
Ancak gününüz eksik görünüyor. Bu yüzden kalan 1 yılı askerlik borçlanmasıyla ya da aktif olarak öderseniz kısmi (yaştan) emeklilik hakkına kavuşursunuz.

25.06.1985 tarihinde sigortalı oldum. 19.06.1960 doğumluyum. SGK'da 60 yaşında emekli olacağım söylendi. 15 yılım 2000 yılında 3.600 günüm ise 2001 yılında doldu. Ne zaman emekli olurum? Mehmet FATİH

İşe giriş tarihinize göre 25 yıl 49 yaş ve 5.300 prim günü şartlarınız var. Eğer priminiz tamam olsaydı hemen emekli olurdunuz. Ancak 3.600 günden de emeklilik şansınız var. 3.600 günü 2001'de doldurmuşsunuz ancak 55 yaşınız 2015'de tamamlanmış. 15 yıl 55 yaş ve 3.600 günden hangisi en son tamamlanıyorsa ona göre hesap yapılıyor.
Buna göre de 60 yaşında emekli olacaksınız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA