• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ESNAFA 535 TL PRİM İNDİRİMİ FARUK ERDEM

ESNAFA 535 TL PRİM İNDİRİMİ

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.07.2016, 00:00
Sosyal güvenlik mevzuatımızda çok önemli değişiklikler bir bir devreye giriyor. Tabi bunların takibini yapmak ve avantajlardan yararlanmak lazım. Son olarak Bağ- Kur'lu olarak kendi işini yapan esnafımıza prim indirimi müjdesi geldi. Bu haktan yararlanmayı ihmal etmeyin. Bize de sizden bu konuda çok soru geliyor. Okurumuz Yusuf ŞAHİN'un sorusu şöyle:

Yıllardır primimi bir gün bile geciktirmeden ödeyen bir esnafım. Şimdi yeni bir indirim geleceği söyleniyor. Acaba ne kadar karımız olacak? Nasıl yararlanabiliriz?

Yusuf Bey siz ve sizin gibi düzenli olarak primlerini ödeyen mükellefler maalesef SSK'da tanınan indirim haklarından yararlanamıyordu.
İşçilerinin SGK primlerini düzenli ödeyen, borcu olmayan ve sigortasız işçi çalıştırmayan işverenlere 5 puanlık bir prim indirimi uzun süredir yapılıyor. Hatta bu indirimden evinde gündelikçi çalıştıranlar bile yararlanıyor. Yani yanında çalıştırdığı işçinin primini düzenli ödeyen esnaf indirim alıyor, ama kendi Bağ- Kur primini öderken indirim alamıyordu. 5 puan özellikle fazla işçi olan işletmeler için önemli bir katkı sağlıyor. Şimdi artık buradaki farklı uygulama ortadan kalkıyor. Muhtemelen bu yasa Meclis tatile girmeden çıkartılmış olacak. Primlerini zamanında ödeyen Bağ- Kur'lulara da 5 puanlık indirim yapılacak.

HESABINI BİRLİKTE YAPALIM

Gelin bu indirimin ne kadar kazanç sağlayacağını beraber hesaplayalım. Bağ-Kur sigortalılarının ödeyecekleri primler, asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında belirleniyor. Yani Bağ- Kur'lular 1.647 lira ile 10.705,5 lira arasında bir kazanç bildirebiliyor. Ödenecek prim bu kazancın yüzde 34.5'i olarak hesaplanıyor. Kazanç beyanında bulunmayanlar için ise asgari ücret baz alınıyor. Buna göre bu yıl için Bağ-Kur'lular ayda en az 568,21 TL ve en yüksek 3.693,39 TL prim ödüyor. Şimdi yeni düzenleme yasalaştıktan sonra bu primler düşecek. 5 puan indirim alan bir Bağ-Kur'lunun en az primi 485,86 lira olacak. Buradaki aylık kazanç ise 82 lira 35 kuruş olarak belirlenecek. En üst seviyeden prim ödeyen bir Bağ-Kur'lunun indirimle birlikte primi ise 3.168,11 liraya düşecek. Buradaki kazanç ise aylık 535 lira 28 kuruşu bulacak. Böylece esnafımız, Bağ- Kur'lumuz da rahat nefes alırken, prim indiriminden yararlanabilmek için ödemeler düzenli yapılacağından SGK'ya da kazandırılacak.

EMEKLİNİN PROMOSYONU TAMAM

Emekliye promosyon konusunda birçok şey duyuyoruz. Şimdi de yeni emeklilerden bahsediliyor. Acaba sistem nasıl olacak. Biz alabilecek miyiz? Nehir MAVİ

Promosyonla ilgili çalışmaların sona geldiğini söyleyebilirim. Bize gelen bilgilere göre emeklilerin maaşlarına göre promosyonlar belirlenecek. Ayrıca bankada paralarını tuttukları süreler de hesap yapılırken dikkate alınacak. Yani herkese aynı ödeme yapılmayacak. Burada taban fiyatın 500 lira olacağı da söyleniyor. Yeni emekliler daha önce farklı düşünülüyordu.
Bu modele onlar da dahil edilmiş oldu. Yeni emekli olanlarla ilgili bir banka ile anlaşılmıştı. Şimdi tüm bankalar sürece dahil edildi.
Sanırım konu bu ay içinde çözülmüş olacak ve emeklilere paraları ödenecek.

GERİYE DOĞRU BORÇLANMA

1995 yılında bir dükkan açmıştım. Ama Bağ-Kur kaydımı yaptırmamıştım. Vergi verdim ve ticaret odasına kayıt oldum. Şimdi bu günlerimi ödemek ve emekliliğimden saydırmak istiyorum. Bu mümkün olabilir mi? Füsun GENÇ

Füsun Hanım sizin gibi binlerce arkadaşımız bu haktan yararlanmayı bekliyor. Birçoğu mahkemelere dava açıyor, kazananlar oluyor. Hatta bu konuda Yargıtay kararları da var. Zamanında Bağ-Kur çok cazip gelmediği için birçok mükellef kaydını yaptırmamış. Ayrıca 1479 sayılı Kanun'a göre bunun re'sen kurum tarafından yapılması da gerektiğinden kuruma gitme ihtiyacı hissedilmemiş. Buna rağmen mağduriyetler olmuş, binlerce mükellefin Bağ-Kur hizmeti hiç görünmüyor. Bu konunun çözümü için bir çalışma devam ediyor. Ama yasal düzenleme gerekiyor.
Dediğim gibi şu anda tek yol dava açmak. Bu konuda bir hukuki yardım alabilirsiniz. Ya da yasanın çıkmasını bekleyebilirsiniz. Dediğimiz gibi 4 Ekim 2000 öncesi bu durumda olanların kayıtları maalesef görünmüyor ve borçlanma imkanı da verilmiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1967 doğumluyum. 1986 SSK girişim var. 3.200 günüm var. 3.600 günle ne zaman kaç yaşında emekli olabilirim? Sinan ÖZŞAKER

İşe giriş tarihinize göre 48 ya da 49 yaşında emekli olabilirsiniz. Tabi priminizin en az 5.225 olması lazım. 3.600 günle emeklilik şansınız da var.
Prim ödemeye devam ederek 3.600 günü tamamladıktan sonra 60 yaşını beklemeniz gerekecek.

01.11.1991'de ilk kez SSK'lı oldum. 12.07.1971 doğumluyum. 7.400 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Ozan ÖZGENÇ

25 yıl 53 yaş ve 5.600 prim günü şartlarına tabisiniz. Yılınız ve priminiz tamamlanmış. Yaş şartının dolmasını beklemeniz gerekiyor. Yaşınızın dolacağı 12.07.2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA